ACTUALITATE 25 octombrie 2011

Autorităţile locale din Întorsura Buzăului împrumută 1,2 milioane de euro

de Monica Vrânceanu | 630 vizualizări
Întorsurenii sunt așteptați peste câteva zile la o întâlnire cu aleșii locali pentru a-și da cu părere în ceea ce privește îndatorarea orașului pe următorii 20-30 de ani. Autoritățile locale din Întorsura Buzăului împart orașul în două printr-un proiect de împrumut în valoare de 1,2 milioane de euro.

Întorsurenii sunt așteptați peste câteva zile la o întâlnire cu aleșii locali pentru a-și da cu părere în ceea ce privește îndatorarea orașului pe următorii 20-30 de ani.

Autoritățile locale din Întorsura Buzăului împart orașul în două printr-un proiect de împrumut în valoare de 1,2 milioane de euro. În vreme ce primarul și consilierii locali se contrazic pe oportunitatea împrumutului – în vremuri de criză care scad și mai mult puterea financiară a orașului, întorsurenii sunt așteptați peste câteva zile la o întâlnire cu aleșii locali, pentru a-și da și ei cu părere în ceea ce privește îndatorarea orașului.

Planuri de îndatorare de peste un milion de euro

Primarul Leca Băncilă spune că oraşul ar avea nevoie de aproximativ 2 milioane de euro pentru continuarea unor proiecte foarte importante – banii aceștia ar fi necesari în vederea plății co-finanțării locale la proiectele accesate și câștigate deja. Potrivit lui Leca Băncilă, în condițiile în care la buget există numai 200.000 de euro pentru capitolul dezvoltare, este firească îndreptarea către un împrumut care s-a decis ca în cele din urmă să fie de 1,2 milioane de euro.

”Este adevărat că ne dorim perfectarea acestui împrumut, deoarece fără banii respectivi nu avem cum să continuăm proiectele începute. Ca să primești banii de proiect de la Ministerul Dezvoltării, de exemplu, trebuie să faci plățile în prealabil pentru lucrările de care beneficiezi în cadrul unui proiect, este nevoie deci de un cash-flow. În plus, prefinanțarea proiectelor s-a redus de curând de la 30% la 10%. Nu avem de unde să scoatem banii necesari co-finanțărilor și ar fi absurd să stăm cu proiectele pe loc, după ce am investit atât de mult în realizarea lor – financiar și uman”, a declarat Leca Băncilă.

Proiectele de dezvoltare nu au acoperire financiară locală

Primarul susține că împrumutul va servi deci la achitarea co-finanțărilor de proiecte, iar cel mai important proiect este cel referitor la realizarea rețelei de apă și canalizare – valoarea totală a acestuia este de 23 de milioane de euro (finanțare europeană), ceea ce face ca autorității locale să-i revină o contribuție de 460.000 de euro. În continuare, pentru că rețeaua va include tragerea de conducte subterane pe mijlocul străzilor, aici vor mai trebui alte 200.000 de euro pentru refacerea asfaltărilor. Un alt proiect este cel de reabilitare și modernizare a Liceului Milcea Eliade din localitate – 100.000 de euro contribuția locală, implementarea sistemului de agent termic și punct electric pentru cele patru blocuri noi din oraș – 300.000 de euro, realizarea căminului din Brădet – 150.000 de euro co-finanțare și alţi 77.000 de euro pentru grădinița din Floroaia.

”Pentru fiecare dintre aceste proiecte sunt semnate contractele, totul este pus la punct; în plus, mai există alte proiecte mai mici, toate pot fi cconsultate de către cine dorește la Primărie. Nu știm încă unde vom face creditul – vom lansa o cerere de ofertă, să vedem care va fi cea mai avantajoasă. În ceea ce privește returnarea banilor, s-a făcut desigur un calcul, s-ar ajunge la 50.000 de euro pe an, iar banii ar veni de la componenta Dezvoltare și de la pășuni, deci nu se va lua din bugetul orașului, de la alte necesități. Sigur, cei care critică acest împrumut o fac pentru că nu cade bine – adică de ce să se facă, când s-ar putea să nu se facă, pentru ca apoi să putem fi arătați cu degetul...? În orice caz, proiectele sunt și trebuie mers înainte cu ele, dacă cineva are o altă soluție în afară de împrumut prin care să acoperim co-finanțările, sunt deschis să o accept”, a mai spus Leca Băncilă.

PDL, îngrijorat de „amanetarea” viitorului

Componența Consiliului Local Întorsura Buzăului este de 6 consilieri PDL, 5 PSD, 3 PNL și un independent. În Consiliu a fost deja prezentat proiectul de împrumut, acesta urmând să intre în dezbatere publică. În contextul în care PSD a dat primarul în 2008 cu sprijinul PNL la Întorsura Buzăului, colaborarea în acest sens a continuat, astfel că PDL se află în ”opoziție”. Consilierii PDL susțin acum că se tem de o îndatorare pe termen lung a orașului, despre care se știe că nu prea are bani. În opinia acestora, un împrumut atât de mare nu ar face decât să ”amaneteze” Întorsura pe următorii zeci de ani, urmând ca nou-născuții de azi să plătească suma și peste 20 de ani. Potrivit PDL, achitarea împrumutului de 1,2 milioane de euro în 30 de ani ar ridica gradul de îndatorare al orașului, care la final ar plăti de fapt în jur de 4 milioane de euro cu tot cu dobânzile aferente – o sumă imensă, ținând cont de dimensiunile și posibilitățile financiare ale Întorsurii Buzăului.

PNL neagă gravitatea situaţiei

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, crede însă că temerile celor din PDL sunt nefondate, ba chiar rău-voitoare. Astfel, Marius Obreja susține că studiile efectuate pentru solicitarea împrumutului justifică necesitate acestuia, fiind un împrumut astfel gândit încât să se retragă treptat sumele necesare, în funcție de proiecte și priorități. Tocmai pentru că va exista un ”plafon de principiu” al împrumutului, Obreja susține că dobânzile vor fi ușor suportabile, creditul urmând a se folosi cu cap, astfel că nu va exista riscul penalităților.

”Cei care spun acum că se amanetează sau se vinde Întorsura prin acest împrumut nu au ajutat acest oraș în ultimii ani nici cât a fost ajutat un adăpost de câini. PNL va face din 2012, când se va afla la guvernare, tot ceea ce UDMR și PDL nu au făcut pentru această zonă, așa că rambursarea creditului nu va fi o problemă. Cei care critică însă acum dorința de a continua cu proiectele ar trebui să plece capul de rușine, căci ei nu au făcut nimic pentru această zonă.  Îi asigur însă pe consilierii PDL că cei din PNL vor lua toate măsurile pentru ca banii din împrumut să fie exclusiv folosiți pentru co-finanțări și în niciun alt scop. Sumele nu se vor folosi deci pentru campania PNL sau PSD, așa cum probabil a gândit PDL. PNL, PSD și Uniunea Social-Liberală (USL) își vor găsi alte resurse pentru campania de anul viitor, nicidecum acest credit”, a mai spus Marius Obreja.

Împrumut dur criticat

Fostul primar al Întorsurii Buzăului, președintele filialei orăşeneşti a PDL, Gheorghe Baciu, este de părere că declarațiile actualului primar precum și cele ale liderului PNL Covasna sunt total în opoziție cu realitatea și cu adevărul. Gheorghe Baciu vede în aceste declarații doar o intenție clară de acumulare a capitalului politic înainte de alegeri, însă subliniază că alegerile nu se pot câștiga cu laude pe împrumuturi. În primul rând, Baciu este de părere că în actualele condiții economice, în care nu există lichidități și nici siguranță, e absolut inoportună angajarea orașului într-o datorie publică ce s-ar putea extinde pe cel puțin 20 de ani.

Gheorghe Baciu a subliniat că împrumuturile bancare acordate autorităților locale nu pot avea o dobândă mai mică decât 6-8%, deci în mod evident banii pe care i-ar da înapoi anual administrația întorsureană ar fi de 70- 80.000 de euro și nicidecum 50.000 de euro.

”Este necesară o dezbatere publică serioasă pe acest subiect, dezbatere la care să participe cetățenii orașului și factorii publici și politici. Nu trebuie uitat faptul că anul viitor avem alegeri și acest Consiliu Local, ca și primarul, se vor schimba. Prin urmare, nu se poate face angajarea unui împrumut pentru ca la anul, în campanie electorală, să vină Leca Băncilă și să arate ”iată, întorsurenilor, ce am făcut pentru voi”, pe bani împrumutați. Pe de altă parte, mă surprinde punctul de vedere al lui Marius Obreja, este o gogomănie să spună că eu nu am făcut nimic. Țin să le amintesc tuturor că și eu am fost primar în opoziție, dar tot ce am realizat – drumuri, investiții în construcții, blocuri, centrala termică, groapa de gunoi – totul, am făcut prin proiecte, nu angajând orașul în împrumuturi, pentru că este incorect să amanetezi viitorul unei localități. Gospodărirea nu se face pe banii altora, ci realizând proiecte, bătând drumurile Bucureștiului în căutare de bani”, a declarat Gheorghe Baciu.

Liderul PDL Întorsura Buzăului a continuat arătând că inclusiv proiectele enumerate de Leca Băncilă este posibil să nu fie toate absolut necesare și în niciun caz să nu implice cheltuieli totale de 1,2 milioane de euro. Acesta a ținut să sublinieze încă o dată că îndatorarea Întorsurii nu reprezintă o soluție, arătând că niciun guvern din lume nu va plăti vreodată un împrumut al unei administrații locale.

”Primarul Leca Băncilă vrea să facă totul cu împrumuturi, dar aceste lucruri se fac cu investiții, gestionând cu cap banii de la Ministerul Finanțelor și sumele încasate din taxe și impozite”, a  mai spus fostul primar Baciu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
ionescu dragos, 28 decembrie 2011
Mai oameni buni! degeaba va certati. ambii primari s-au miscat greu. unul 20 de ani si unul 4 ani. Ganditi mai departe de ziua de azi. Canalizarea si tevile de apa trebuie facute pe toata strada citeste integral
anonim, 26 noiembrie 2011
Cu siguranta noul proiect o sA FIE TERMINAT DUPA MULT TIMP s-au luat acum de muncă pentrucă vin alegerile,dar totuți s-au făcut mai multe schimbări constructive în incinta orasului ,actual citeste integral
anonim, 13 noiembrie 2011
va raspund ca se poate face investitii cu veniturile din bugetul local, daca s-ar respecta ordinea proritatilor, cu rabdare si pe rand ,nu cu proiecte incepute, si fanalizare pe mai multi ani. Ca citeste integral
pnl-ist, 9 noiembrie 2011
maverick in caz ca nu stiai, vama apartine de brasov un oras in totalitate pdl-ist. cu o buna colaborare sa ajuns la asemenea cifra de fonduri pentru comuna vama. daca primarul nostru era mai citeste integral
maverick, 8 noiembrie 2011
Imi pare rau, am lipsit o perioada din tara, dar acum, vazand aceste pareri, m-am documentat si va raspund! Pentru oarecare - intr-adevar, primarul din Vama Buzaului este din psd. Dar daca o sa cauti citeste integral
Aviatoru', 7 noiembrie 2011
Penelistule, daca tot ai inceput, continua te rog. Picioarele caror mafioti le saruta dom' primar?
pnl-ist, 7 noiembrie 2011
maverick: in caz ca nu stiai orasul Intorsura Buzaului ( zona blocuri ) si floroaia au deja retea de canalizare. de la intorsura si pana la peco la statia de epurare exista retea de canalizare. cei de citeste integral
MARIUS, 6 noiembrie 2011
sa dea domnu sa ne scapam de acest profesor trasnit,,,,,acum ar trebuii intrebat ce a facut el din ce a promis????
Oarecare, 31 octombrie 2011
Eu as intreba comuna Vama Buzaului câte milioane a împrumutat, căci de arătat arată de un milion de ori mai bine ca Întorsura, cu uliţi asfaltate, cu un centru curat, îngrijit, cochet şi citeste integral
maverick, 31 octombrie 2011
S-a mai trezit unul! Mai Jozsef, de ce oare te agiti asa tare acum? De ce oare nu ai reactionat asa anul trecut, cand Primaria Sf Ghe, a imprumutat 12 milioane euro de la BERD, pentru modernizarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.