ACTUALITATE 28 aprilie 2022

Autoritățile din orașul Covasna vor să finalizeze construcția grădiniței de pe strada Ghioceilor

de David Leonard Bularca | 618 vizualizări

Lucrările la această clădire au început în 2008

Autoritățile locale din orașul Covasna caută constructor pentru a finaliza lucrările la clădirea viitoarei grădinițe cu program prelungit de pe strada Ghioceilor, numărul 10A. Construcția se află acum „la roșu”, fiind nevoie de lucrări interioare. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la aproape 3,8 milioane de lei, conform licitației lansate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 

„Lucrările de construire a grădiniței au demarat în anul 2008 pe baza proiectului nr. 465/2007, elaborat de SC PCS Ambient SRL. În diferite perioade, lucrările au stagnat din cauza nefinanțării consecvente a acestora. În momentul de față construcția este ridicată la roșu, acoperită și finisată la exterior, asigurând acesteia conservarea integrală”, au precizat autoritățile în anunțul de pe SEAP. 

Primarul orașului Covasna, Gyerő József, spune că în 2008, atunci când s-a început construcția clădirii, se spera ca proiectul să fie dus la bun sfârșit printr-o finanțare de la bugetul de stat. 

„Inițiativa construcției acestei clădiri a aparținut instituției Grădiniței cu Program Prelungit (...). Ei au început printr-o finanțare sau sperată finanțare guvernamentală. Deci din fondurile bugetului de stat. Atunci au reușit ca din finanțările asigurate prin această linie de finanțare să execute lucrarea în stadiul în care este astăzi. Din acel moment, clădirea a rămas așa... Într-o formă a clădirilor abandonate. Ea nu a fost abandonată (...). Fosta conducere a grădiniței a tot căutat finanțări pentru această construcție, dar nu a identificat. După ce am venit noi, noua echipă la primărie, s-a oferit în 2017 sau 2018, nu mai știu exact, posibilitatea de a depune cerere de finanțare pe PNDL 2. Numai că acolo eligibil era UAT-ul, nu și grădinița. Atunci am propus noi și, într-un final, așa am și procedat, să preluăm noi această construcție, în faza în care era ea (...). Și prin acel proiect finanțat prin bugetul de stat tot UAT-ul devenea proprietar, pentru că această clădire urma să intre în domeniul public al orașului, cum de altfel sunt și celelalte școli”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, edilul. 

„Așa-i sistemul la noi, n-ai ce să faci”

După ce clădirea a trecut în proprietatea UAT-ului, autoritățile locale au vrut să lanseze licitația pentru finalizarea lucrărilor, însă creșterea rapidă a prețurilor le-a împiedicat. 

„Am făcut o expertiză a construcției și am depus o cerere de finanțare pentru continuarea lucrărilor prin PNDL 2. Numai că în anul 2018 a survenit acea majorare a salariilor din sectorul construcții, pe care prin finanțarea PNDL nu o puteam asigura. Pe de altă parte, a urmat un calup din acesta de creștere de prețuri. În momentul în care am ajuns să licităm nu mai corespundeau prețurile. Nu mai ajungeau banii”, a explicat Gyerő József, care a punctat și că între timp au trebuit schimbate și o serie de alte documente, pentru că nu mai corespundeau, fiind realizate după legislația din 2008. 

Autoritățile locale din Covasna s-au gândit chiar să asigure ele, din bugetul local, cheltuielile suplimentare, „numai că între timp noi aveam și alte cereri de finanțare inclusiv prin proiecte europene, și practic nu aveam din ce să asigurăm cofinanțarea din partea noastră”, a mai spus edilul.

Între timp, ministerul Dezvoltării, cel care este responsabil de programele naționale de dezvoltare locală, a suplimentat finanțările oferite prin PNDL 2, având în vedere creșterea prețurilor. 

„Spre bucuria noastră, după anul 2020, cred că în 2021, ministerul Dezvoltării, după aceste semnale venite din partea tuturor primarilor, deci nu e o problemă specifică orașului Covasna, este o problemă generalizată, a fost de acord să suplimenteze, pe un deviz actualizat, finanțările alocate prin PNDL 2. Așa am obținut într-un final o suplimentare a finanțărilor și am ajuns să scoatem pe SEAP la licitație”, a spus Gyerő József.

„În momentul în care concepi un deviz, depui o cerere de finanțare, și până în momentul în care ajungi să ți se aprobe, să se încheie contractul de finanțare, să faci licitații, trec cel puțin trei ani de zile, că așa-i sistemul la noi, n-ai ce să faci”, a mai detaliat edilul. 

Acum firmele pot depune oferte pentru a realiza lucrările de interior ale viitoarei grădinițe din orașul covăsnean până pe 5 mai a.c., ora 15:00, se arată în anunțul de pe SEAP. 

„Eu sper totuși să reușim pe această finanțare, să găsim un antreprenor. Că și aici, s-ar putea să fie mai mulți ofertanți, să ajungă în litigii. Dacă ajung în litigii, la revedere! Că ajung la Comisia de Soluționare a Contestațiilor, chiar ne dau în judecată eventual. Vă dați seama, dacă litigiul se termină peste doi ani de zile, aceste prețuri de acum nu o să mai fie valabile”, a spus, în final, primarul orașului Covasna. 

Sursa foto (ilustrativă): ecosp.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.