ACTUALITATE 11 februarie 2022

Autoritățile din Bodoc vor să transforme centrul de tratament balnear din Olteni

de Iulia Drăghici - Taraș | 2541 vizualizări

De trei ani, spațiul construit în programul „Drumul Apelor Minerale” e neutilizat

Centrul de tratament balnear din Olteni, comuna Bodoc, ar putea deveni un centru multifuncțional, cu spații de cazare, sală de conferințe, bucătărie și sală de mese. Vizita recentă a directorului general al Companiei Naționale de Investiții (CNI) la fața locului a venit cu un plus de optimism pentru autoritățile locale. Există un proiect în acest sens, respectiv o necesitate de a transforma spațiul, care e nefolosit de trei ani, în ceva util, spune primarul Fodor István. 

Vestea că se urmărește atribuirea unui nou scop centrului de tratament din Olteni a fost dată pe pagina de Facebook a președintelui Consiliului Județean Covasna, care, în același context, a anunțat și vizita directorului CNI. 

Autoritățile locale din comuna Bodoc doresc să realizeze un centru multifuncțional cu spații de cazare, sală de conferințe și sală de mese care să deservească cea mai bună pistă de atelaje din țară.

Planurile i-au fost prezentate miercuri directorului general al Companiei Naționale de Investiții (CNI), Manuela Irina Pătrășcoiu, care a apreciat atât ideea, cât și locația, ceea ce înseamnă că există șanse pentru implementarea unui astfel de proiect”, a scris Tamás Sándor. 

Informația ne-a fost confirmată și de primarul din Bodoc. Fodor István ne-a spus totodată că a depus în urmă cu mai mulți ani o documentație la CNI, care să ateste necesitatea acestei investiții, care atunci, înainte de majorarea prețurilor în construcții, se ridica la circa 600.000 de lei. 

„Vrem să facem o clădire multifuncțională, să avem acolo spațiu și pentru tineret, dacă vor să facă activități, o sală, dacă vrem să facem o conferință, să avem un spațiu unde putem să cazăm arbitri străini când vin la concursuri de atelaje. Când facem concursul, facem și național și internațional și atunci vin arbitri străini. Nu avem unde să îi cazăm și îi trimitem la Sfântu sau la Tușnad. Nu avem unde să le dăm de mâncare. Ne-am gândit atunci să facem clădirea aia și cu cazare, și cu sală de mese, o bucătărie, unde putem să facem ce avem nevoie”, ne-a explicat primarul din Bodoc, Fodor István. 

În prezent, proiectul se află la etapa de reactualizare, la proiectant, pentru că trebuie făcute noi calcule de cost, având în vedere că între timp prețurile au crescut. După acest pas, dosarul va fi depus din nou. 

Sper să primim fonduri și să putem să o dăm în folosință, că de aia e construită. Clădirea e mare, spațioasă și e frumoasă, dar nu e făcută așa cum trebuie să fie ca să poată fi folosită”, a punctat edilul. 

Despre vizita șefei CNI, primarul a spus că a fost oportună, pentru că astfel a putut să se convingă de utilitatea investiției din fonduri publice și totodată, a precizat că acesteia i-a plăcut peisajul din zonă. 

Fodor István a spus joi, pentru Observatorul de Covasna, și că respectiva clădire nu mai este folosită de trei ani. După ce s-a văzut că nu atrage turiști noi foarte mulți și nu rentează să fie deschisă pentru localnici, fiind vorba de o taxă de intrare de 10 lei și costuri de întreținere prea mari, s-a încercat deschiderea unui cabinet stomatologic acolo. Dar nici această idee nu a dat randament. Principala problemă ar fi legată de costurile de încălzire, pentru că se consumau, și vara și iarna, peste 100 de metri steri de lemne. În plus, permanent acolo erau doi angajați, o femeie de serviciu și casierul. 

În plus, bazinul este prea mic, nu încap nici cinci persoane, mai spune primarul, iar apa minerală nu putea fi pompată pentru că nu avea debit suficient. 

Până la urmă trebuie să repornim și Castelul de la Olteni și atunci acolo totul e la un loc. Turiștii, dacă vin, trebuie să fie primiți cu ceva, să aibă ce să facă, să aibă mâncare și cazare și program și tot”, a mai spus primarul.  

Centrul de tratament a fost construit între 2011-2014. Acesta a fost parte din proiectul „Drumul Apelor Minerale”, cofinanțat din fonduri europene.  

Astfel de centre mai sunt în localităţile Belin, Vâlcele și Malnaş-Băi. Scopul inițial a fost de a revigora câteva staţiuni lăsate în paragină, dar şi de a dezvolta alte câteva localităţi cu potenţial balnear, dar proiectul nu s-a dovedit sustenabil până la capăt. 

În iulie 2017, la Olteni, chiar în zona centrului de tratament, a fost construită o pistă de atelaje, care găzduiește concursuri naționale și internaționale. La vremea inaugurării, specialiștii în domeniu spuneau că este cel mai frumos teren de concursuri pentru atelaje din România, dar și că poate intra liniștit într-un top mondial.

Sursa foto: arhivă și Facebook/ Tamás Sándor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.