Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret susţine elaborarea unor Legi ale taberelor școlare și voluntariatului
Iniţiativa directorului Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS) Covasna, Tischler Ferenc, de a reglementa printr-o lege clară taberele de corturi din România are susţinerea vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), Szell Lorincz, care consideră absolut necesară o astfel de lege.
Szell Lorincz a declarat ieri, la Sfântu Gheorghe, că doar printr-o lege care să plaseze clar taberele de corturi se poate realiza o educație adecvată pentru copii și tineri, astfel încât aceștia să poată fi responsabilizați în ceea ce privește mediul înconjurător, precum și un mod de viață diferit de cel ”dintre blocuri”.
”Trebuie să existe o asemenea reglementare legislativă, deoarece prin ea contribuim la educaţia copiilor, a tinerilor, la dezvoltarea societăţii de mâine, care să trăiască într-un spirit ecologic şi care să dezvolte natura în care trăieşte", a spus Szell Lorincz, arătând că va sprijini un proiect de lege care să încadreze condițiile de organizare a taberelor de corturi.
Directorul DJTS Covasna, Tischler Ferenc, cel care a vorbit pentru prima oară despre o lege reală a taberelor de corturi, a declarat că nu va renunţa la proiect, deși în ultima vreme nu s-a ocupat foarte mult de aspectele acestuia. Tischler a precizat că este foarte posibil să nu se priceapă la redactarea unei legi, însă tocmai din această cauză așteaptă sprijinul și implicarea cât mai multor entități, de la oameni ai sferei politice până la organizații neguvernamentale.
Potrivit lui Tischler, actuala legislaţie, care impune taberelor de cort să aibă apă caldă, apă rece ori WC omologat nu face decât să nedreptăţească acest tip de tabere, care din cauza unor impuneri oarecum absurde pentru tipul de recreere promovat, ar putea dispărea.
Tischler Ferenc a arătat că taberele de corturi au legislație proprie în alte țări și a explicat că acestea trebuie promovate tot mai mult și la noi în țară, deoarece prin ele copiii pot învăța cum anume să se descurce în natură - cum să se oriecteze, să aprindă un foc sau cum să se ferească de pericolul animalelor sălbatice - tehnici de supraviețuire pe care nu le pot deprinde în niciun caz dacă rămân în siguranța terenurilor de joacă din orașe.
Recunoaștere pentru voluntari
În aceeași idee, mergând pe educația tinerilor, Szell Lorincz a subliniat faptul că 2011, Anul Internațional al Voluntariatului, va fi puternic promovat de către Autoritate, astfel încât România să aibă la rândul său o lege a acestuia. Szell a explicat că actuala lege a voluntariatului nu prea oferă nimic celor care aleg să facă asta, în vreme ce legile din alte țări prevăd o recunoaștere a voluntariatului care le este benefic studenților prin obținerea de credite la facultate și recunoașterea competențelor dobândite ca voluntari prin certificate acordate de către ministerele de educație.
”Voluntariatul nu trebuie să fie plătit, dar trebuie să fie recunoscut, să se pună preț pe acesta și să însemne ceva atât pentru cei care beneficiază de el cât și pentru cei care se implică în acțiunile sale”, a explicat Szell.
Taberele școlare trec în administrare locală
Referindu-se tot la tabere, reprezentantul ANST a anunțat că în prezent se lucrează la o hotărâre de guvern prin care în jur de 25% din cele peste 180 de tabere școlare existente în țară urmează să treacă în administrarea autorităților locale sau județene. Printre acestea se numără și cele cinci tabere din județul Covasna - Pădureni, Crasna, Comandău, Zăbala și Ozunca-Băi. Szell a explicat că 80 din cele 181 de tabere aflate în administrarea ANST au fost modernizate în ultimii cinci ani, un exemplu în acest sens fiind tabăra de la Pădureni, în a cărei refacere și modernizare s-a investit constant. Potrivit vicepreședintelui ANST, autoritățile locale care vor primi în administrare aceste tabere și centre de agrement în următoarele luni vor trebui să se implice în menținerea sau punerea lor în circuit - după caz, neavând voie să schimbe destinația obiectivelor.
Bani pentru renovarea DJTS Covasna
Directorul DJTS, Tischler Ferenc, a anunțat că în acest an au fost ceruți bani pentru reabilitarea sediului fostei Direcții de Sport a județului, care anul trecut a fost unită cu fosta Direcție de Tineret, devenind astfel DJTS, ceea ce a dus la stabilirea unui singur sediu al noii instituții. Potrivit lui Tischler, sediul respectiv - clădirea din apropierea terenurilor de tenis T13 nu este una tocmai potrivită activităților de tineret, în sensul că aceasta este foarte deteriorată și neîngrijită. În urma unor analize, DJTS Covasna a stabilit că pentru reabilitarea clădirii - inclusiv consolidarea fundației și reperații la acoperiș, sunt necesari 370.000 de lei, bani care probabil că vor veni odată cu noul buget pe care ANST îl va anunța curând pentru unitățile din teritoriu.