ACTUALITATE 29 iulie 2015

Aurul și argintul României, adunat la Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara Dragu | 798 vizualizări

Peste 1.000 de obiecte de aur și argint, vechi de mii de ani, pot fi vizionate la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe a deschis miercuri, printr-un vernisaj, Expoziţia-eveniment itinerantă „Aurul şi argintul antic al României” care va putea fi vizitată până pe 6 septembrie 2015, și care încheie un turneu transilvănean al acesteia.

Expoziția, care cuprinde aproximativ o mie de obiecte de aur și argint vechi de 5-6 milenii, datând mai exact din Eneolitic şi Antichitatea Târzie, mileniul al V-lea î.e.n., până în secolul al VII-lea e.n., este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu muzeul gazdă, însă ea face parte dintr-un circuit în care sunt incluse 12 orașe din țară, între care și Sfântu Gheorghe. În România, o expoziție de acest gen se ține o dată la un sfert de secol, iar cea mai mare manifestare de acest gen a avut loc în urmă cu 25 de ani. „În termenii limbajului actual, expoziția „Aurul și argintul antic al României” o putem numi un megaproiect”, a spus în deschiderea vernisajului directorul general al Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihály.

Aurul si Argintul Romaniei iulie 2015 - 05

„De multă vreme am visat să realizăm un proiect muzeistic cultural în care să punem laolaltă resursele de inteligență, de creativitate și patrimoniul principalelor muzee din țară. Îmi revine șansa istorică să fiu martorul unei asemenea expoziții la Muzeul Național Secuiesc. Expoziția „Aurul și argintul antic al României” este importantă nu numai pentru faptul că ea adună poate cele mai importante bunuri din patrimoniul cultural al țării, dar multe dintre ele sunt unice în lume. Este o expoziție care a fost gândită altfel decât tiparele în care ne-am dezvoltat activitatea în ultima jumătate de secol”, a declarat directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, care a precizat că Sfântu Gheorghe nu a fost ales întâmplător ca oraș-gazdă al expoziției, ci pentru că aici există un nucleu de oameni profesioniști de înaltă clasă și foarte devotați patrimoniului, dar și autorități locale care înțeleg importanța culturii și au făcut tot ce a fost posibil ca această expoziție să fie organizată.

Colecția de obiecte din aur și argint prezentă la Sfântu Gheorghe cuprinde o diversitate de podoabe, accesorii vestimentare, vase de decor sau ceremonie, armament de paradă, monede unicat la nivel național, selectate din Muzeul de Istorie de la București și alte 31 de muzee din țară. Fiecare dintre obiectele expuse poartă în spate o poveste sau o semnificație aparte care împreună reprezintă o adevărată comoară națională. Fie că sunt însemne ale categoriei sociale, obiecte de cult și sacralitate, simboluri ale bunăstării și prosperității, fie că sunt pur și simplu obiecte de uz personal, toate vorbesc despre identitatea oamenilor din vremurile pentru care stau mărturie, dând indicii despre credințe, statut, vârstă și valoare socială. Prin iniţiativa organizatorilor, locuitorilor din România li se oferă practic prima ocazie de a vedea pe viu obiecte de patrimoniu. „Expoziția noastră a pornit de la ideea că toți cetățenii țării sunt îndreptățiți să se bucure de această uriașă bogăție pe care o reprezintă patrimoniul. Ne-am gândit că din banii pe care îi primim de la Ministerul Culturii, bani care sunt și banii dumneavoastră, să încercăm să întoarcem câte ceva sub forma unei expoziții pe care să o țineți minte căci ea cuprinde obiecte pe care nu le-ați văzut decât în filme documentare sau dacă ați avut ocazia să treceți pe la Muzeul de Istorie din București”, a spus dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Aurul si Argintul Romaniei iulie 2015 - 14

„Am putea să rămânem cu impresia greșită că în epocile respective exista numai aur și argint. Nu! Aurul și argintul, ca și în ziua de astăzi, au fost metale rare și scumpe, iar spiritul epocii poate să fie înțeles numai în momentul în care privim în ansamblu situațiile și contextele. Noi am încercat să depășim spectacularul și să aducem metalele prețioase puțin mai aproape de oameni și să înțelegem faptul că reprezentarea, insignele, podoabele și tot ceea ce a fost ilustrat în metalul prețios de-a lungul timpului sunt sentimente, sunt manifestări și comportamente care sunt încadrate în epocă și există variabilitate a acestor comportamente. De fiecare dată avem impresia că este același lucru, dar dacă ne apropiem de obiecte, de perioada respectivă, ne dăm seama că există o specificitate”, ne-a spus muzeograful Rodica Oanţă-Marghitu.

Interesant la această expoziție itinerantă este faptul că ea s-a desfășurat sub mandatul a opt miniștri ai culturii. „Într-o țară în care sistemul administrativ este atât de instabil, ajungem să ne mirăm de o stare de normalitate. Vreau să vă spun că acest proiect a fost sprijinit de toți miniștrii, de la Kelemen Hunor și până la Ionuț Vulpescu, ceea ce este o premieră în țara noastră”, a mai spus directorul Muzeului de Istorie din Bucureşti.

Expoziția poate fi vizitată în conformitate cu programul de vizitare a muzeului care o găzduiește. Un bilet costă 10 lei, iar copiii pot intra contra sumei de 5 lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.