ACTUALITATE 17 ianuarie 2011

A început sezonul reducerilor!

de Monica Vrânceanu | 718 vizualizări
Cu toate acestea, la Sfântu Gheorghe e o stare generală de apatie în soldarea mărfurilor de sezon Pe 15 ianuarie s-a dat startul oficial al sezonului de reduceri, acesta urmând să dureze până în luna aprilie. La Sfântu Gheorghe, comercianții care s-au aliat reducerilor au început să afișeze prețuri mai mici încă de pe 14 ianuarie, însă cu toate acestea, reducerile de care ne putem bucura sunt destul de limitate și asta ca urmare a faptului că magazinele care se aliază sezonului sunt destul de puține, ceea ce face ca oferta să

Cu toate acestea, la Sfântu Gheorghe e o stare generală de apatie în soldarea mărfurilor de sezon

Pe 15 ianuarie s-a dat startul oficial al sezonului de reduceri, acesta urmând să dureze până în luna aprilie. La Sfântu Gheorghe, comercianții care s-au aliat reducerilor au început să afișeze prețuri mai mici încă de pe 14 ianuarie, însă cu toate acestea, reducerile de care ne putem bucura sunt destul de limitate și asta ca urmare a faptului că magazinele care se aliază sezonului sunt destul de puține, ceea ce face ca oferta să fie una nu prea variată.

În centrul orașului Sfântu Gheorghe, puține magazine își anunță în vitrine reducerile și, după spusele vânzătorilor, oamenii nu mai sunt atât de atrași de acestea precum erau în anii trecuți. Reducerile de 20% sau cel mult 25% la haine și încălțăminte sunt totuși atractive pentru unii, însă vânzătorii se plâng de faptul că oricum ar fi, în timp ce în anii trecuți prima zi a reducerilor era una în care magazinele prindeau practic viață, acum multă lume intră, se uită și pleacă.

Oamenii nu mai au bani nici pentru reduceri

Mai multe magazine de încălțăminte de piele din centrul orașului anunță în vintrine reduceri începând de la 20%, expunând diverse modele de încălțăminte de sezon: cizme, botine, bocanci. Cu toate reducerile de prețuri anunțate însă, magazinele sunt mai mult goale.

”Oamenii vin să vadă, însă deși abia am introdus prețurile de reduceri putem deja să ne dăm seama cam cum vor fi primite: destul de slab. În alți ani, încă din prima zi era plin de cumpărători, oamenii profitând că pot cumpăra marfă de sezon la un preț mai mic. Acum, interesul este foarte scăzut și asta nu pentru că valoarea reducerilor ar fi mai mică, ci din cauză că veniturile au scăzut. Intră multă lume să se uite, dar majoritatea spune că preferă să mai caute, să se mai uite... foarte puțini cumpără”, spune una dintre vânzătoarele de la magazinele de încălțăminte.

O altă vânzătoare spune că reducerile au fost îndelung așteptate de unii clienți, astfel încât au existat persoane care au venit constant în ultimele săptămâni pentru a se asigura că perechea de cizme sau de bocanci dorită nu a fost încă vândută, revenind în prima zi a reducerilor spre a și le cumpăra.

Aici, prețurile la încălțăminte sunt destul de variate, însă dacă înainte de 15 ianuarie o pereche elegantă de cizme de damă costa 300 de lei, acum aceleași încălțări pot fi cumpărate la 240 de lei, în vreme ce o pereche de ghetuțe de copii poate ajunge de la 100 de lei la 80 sau chiar 70 de lei perechea, aici reducerile fiind mai extinse.  Din păcate însă, pentru că reducerile se referă la marfa existentă deja și se fac pe principiul pregătirii noului sezon, este foarte posibil ca doar anumite numere de încălțăminte să mai poată fi găsite în această perioadă; astfel, cei care poartă numere mici sau foarte mari au șanse foarte scăzute de a-și putea găsi ceva de încălțat acum, deoarece pe rafturi și pe stoc se mai află cele mai uzuale numere de încălțăminte, magazinele aprovizionându-se din plin cu acestea.

Dincolo de aceste aspecte, prezența slabă a oamenilor în primele zile de reduceri este explicată și prin faptul că luna ianuarie este mereu una mai lipsită de vitalitate financiară, ea urmând lunii decembrie în care toată lumea cheltuie foarte mulți bani de Sărbători. În acest context, mulți comercianți speră ca marfa scoasă la soldare să se vândă în totalitate începând cu luna februarie, când oamenii își mai revin cu banii.

Unii reduc, alţii așteaptă să vândă oricum

Încălțăminte redusă poate fi achiziționată și din magazinele care nu comercializează doar încălțăminte de piele ci și din materiale sintetice, astfel că aici prețurile sunt cu mult mai mici iar oamenii le preferă pe acestea, tocmai pe principiul că nu mai e mult din iarnă și nu mai merită să investească sute de lei într-o încălțăminte ”sănătoasă”.

La magazinele de haine, situația este puțin altfel: cele câteva linii de firme renumite care au standuri la Sfântu Gheorghe se pliază pe poziția națională a firmelor care fac reduceri începând cu 15 ianuarie, în vreme ce restul comercianților, care vând îmbrăcăminte anonimă, stau cu marfa pe rafturi și pe umerașe păstrând același prețuri de acum o lună sau două.

”Sincer, nu cred că vom face reduceri, pentru că nu ar avea rost. Mai avem foarte puțină marfă de sezon, doar ceea ce e deja expus, iar aceasta se va cumpăra oricum în zilele următoare, urmând ca apoi să aducem deja marfa de primăvară. Ideea este că niciodată nu a fost nevoie să facem reduceri în perioada asta, pentru că știm să calculăm cam câtă marfă să aducem... Pe de altă parte, avem un coș foarte mare, în care punem în permanență îmbrăcăminte la reduceri - fie articole cu mici defecte, fie mărimi foarte mari sau foarte mici, care se vând mai greu - așa că, cei care ne sunt clienți, știu că pot găsi mereu câte ceva la reducere”, a explicat proprietara unui magazin de haine din centrul orașului.

Reduceri neatractive

În ceea ce-i privește pe oameni, părerile acestora sunt împărțite, însă există un numitor comun atunci când vine vorba de reduceri: în Sfântu Gheorghe oferta este prea mică, drept pentru care cu greu poți găsi ceva care să-ți placă, mai ales atunci când sunt reduceri. În plus, unii cumpărători spun că întreg conceptul reducerilor este greșit aplicat chiar la noi în țară, deoarece mulți comercianți scot la vânzare în această perioadă marfa care de fapt a rămas necumpărată din cauza calității sale îndoielnice.

”Sezonul de reduceri e doar o glumă în România, nici nu se compară cu ceea ce se întâmplă în afara țării. Cred că de fapt acum se vede care sunt adevaratele prețuri ale hainelor și încălțămintei. La noi deși se anunță inclusiv reduceri de 70%, niciodată nu vom ajunge la reducerile care sunt în străinătate”, este de părere Gabriela, de 23 de ani.

Cristina, o tânără de 18 ani, spune că reducerile ar trebui să fie ”raiul femeilor”, mai ales că ea însăși adoră pantofii și tot ceea ce ține de încălțăminte. Cu toate acestea, tânăra nu se arată convinsă de oferta din Sfântu Gheorghe, pe care o consideră foarte limitată.

”Sigur că mi-ar plăcea să-mi cumpăr diverse chestii la reducere... haine, cizme, pantofi! Dar nu din Sfântu Gheorghe, aici toate magazinele - nici ele numeroase, au aceeași marfă și te trezești apoi că mergi pe stradă și porți aceleași lucruri ca alte zeci de persoane. De asta, aș prefera să merg să caut reducerile din alte orașe... atunci când am bani”, explică Cristina.

O doamnă în vârstă de 48 de ani, Maria, spune că reducerile de la noi nu rezolvă mare lucru, mai ales că ea personal nu are încredere în acest sistem.

”Am auzit că în afara țării perioadele de reduceri sunt vânate de oameni dar eu nu prea am văzut ca la noi să se întâmple așa. Nici nu avem, ce-i drept, atâția bani încât să ne permitem să așteptăm reducerile pentru a ne face o întreagă garderobă... chiar și cu reduceri, hainele tot scumpe sunt și oricum, la Sfântu Gheorghe, fie că îți cumperi o bluză din magazin sau din piață, e cam tot același lucru dacă vorbim de calitate”, este de părere femeia.

Bărbații sunt însă și mai puțin interesați de perioada reducerilor, fie că e vorba despre tineri de peste 20 de ani sau oameni maturi de peste 40 de ani. Astfel, bărbații spun că au auzit că ianuarie ar fi luna reducerilor, dar pretind că ei nu urmăresc așa ceva și că se duc la cumpărături pur și simplu, atunci când au nevoie.

Reduceri și la second-hand

Ceea ce este interesant în Sfântu Gheorghe este faptul că, aici existând foarte multe magazine second-hand, acestea țin și ele pasul cu tendințele, anunțând la rândul lor reduceri la ”marfa de sezon”. Astfel, comercianții de haine și încălțăminte second-hand mizează pe puterea slabă de cumpărare a populației, având oferte care par irezistibile: haine și încălțăminte de firmă, purtate dar în stare bună, la prețuri de câteva zeci de lei.

Sezonul reducerilor începe oficial în 15 ianuarie și ține până pe 15 aprilie, reducerea preţurilor fiind reglementată prin lege. Astfel, există doar două perioade în care se pot vinde articole prin soldare: între 15 ianuarie și 15 aprilie se pot realiza reduceri pentru produsele de toamnă-iarnă, în timp ce între 1 august şi 31 octombrie este perioada de soldare pentru produsele de primăvară-vară.

Produsele care pot fi scoase la vânzare cu prețuri reduse sunt articolele de îmbrăcăminte, articolele de blănărie-pielărie, confecţiile, tricotajele, lenjeria, ţesăturile, marochinăria, încălţămintea şi articolele sezoniere de sport-turism.

Comercianții trebuie să aibă grijă ca vânzările de soldare să fie efectuate numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de câte 45 de zile fiecare, cu condiţia ca produsele propuse pentru soldare să fie achitate furnizorului de către comerciant cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de debut a perioadei de vânzări de soldare şi oferite spre vânzare în mod obişnuit înaintea acestei date.

În ceea ce-i privește pe cumpărători, aceștia trebuie să știe că orice reducere de preţ, exprimată în valoare absolută sau în procent, trebuie să fie efectuată vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru orice produs, fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, fie prin menţiunile "preţ nou" și "preţ vechi" lângă sumele corespunzatoare sau prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.