ACTUALITATE 23 octombrie 2013

Au fost distribuite momelile de vaccin antirabic

de Monica Vrânceanu | 647 vizualizări

Avem aproximativ 800 de vulpi în județ și nimeni nu le mai vânează

În această săptămână a fost finalizată Campania de toamnă a vaccinării antirabice la vulpi. Campania s-a desfășurat la nivel național, iar vaccinurile au fost distribuite în mediul silvatic sub formă de momeli.

Directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Nemes Emeric, ne-a declarat că, potrivit planului la nivel național, s-au distribuit câte 15- 20 de momeli cu vaccin pe fiecare kilometru pătrat. Momelile au fost distribuite pe cale aeriană, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti.

„Virusul rabic afectează toate speciile cu sânge cald și se propagă pe calea filetelor nervoase, ajungând la neuroni și în sistemul central. Un animal purtător de virus îl poate difuza înainte de a prezenta semnele clinice ale bolii. Tocmai de asta, orice mușcătură sau zgârietură ajunsă la om, de la un animal despre a cărui stare de sănătate nu se știe nimic, trebuie tratate cu maximă atenție, prin cabinetele de medicină a familiei și secțiile de Boli Infecțioase. Boala e mortală și se cunoaște un singur caz în lume în care o fetiță a supraviețuit, după zile întregi de comă indusă”, a explicat Nemes Emeric.

Nemes Emeric a arătat că numărul vulpilor a crescut în ultimii ani în județul nostru. Astfel, am ajuns să avem în jur de 800 de vulpi, ceea ce ar fi oarecum mult. Principala cauză care a dus la creșterea numărului de vulpi o reprezintă interesul tot mai scăzut pentru hainele și gulerele din blană de vulpe – dacă în trecut acestea erau un semn al distincției în modă, acum au devenit un semn al cruzimii față de animale. Astfel, tot mai multe case de modă – și implicit femei, prefer blănurile artificiale, pentru a proteja animalele. În acest context, nimeni nu mai are interesul de a vâna vulpile, care astfel se înmulțesc necontrolat. Iar problemele apar în contextul dezvoltării rabiei și transmiterii acesteia, punând astfel în pericol și viața umană – prin diverse accidente cu animalele, atacuri sau alte astfel de situații, mai ales că vulpile ajung, de multe ori, în gospodării, în căutare de hrană.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.