Atleta locală Blazer Imola vrea să doboare recordul național
Elevă în clasa a IX-a în Sfântu Gheorghe, Imola a fost selecționată în naționala României și vrea ca anul viitor să participe la Campionatul Mondial pentru junior.
Revelația atletismului covăsnean, Blázer Imola se pregătește intens pentru concursurile naționale ce vor avea loc în această vară, dar și pentru Campionatul Mondial de juniori de anul trecut. Ne-am întâlnit cu ea pe pista de atletism, unde se antrena cu profesorul ei, Mircea Buhlea.
Multiplă campioană
Imola este elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, iar după orele de curs este la antrenament. Spune că s-a obișnuit cu acest ritm de viață și fiecare secundă a ei este calculată. Când nu se antrenează, învață pentru că are planuri mari legate de viața extrasportivă, vrea să intre la Facultatea de Medicină. A câștigat nenumărate concursuri în țară, dar are medalii și de la competiții internaționale. Acum se gândește la Campionatele Naționale din vară, deși abia s-a întors de la naționalele în sală, unde a câștigat două medalii de aur, la 60 de metri plat și 60 de metri garduri. A fost selecționată în naționala României și vrea ca anul viitor să participe la Campionatul Mondial pentru juniori.
Descoperită întâmplător
A început să practice atletismul în clasa a treia, când la școală orele de educație fizică au fost ținute de un profesor, nu de către învățătoare. A participat la un concurs, pe care l-a câștigat detașat, și de atunci nu s-a mai oprit. Momentan este legitimată la Clubul Sportiv Școlar Sfântu Gheorghe și îl are ca antrenor pe Mircea Buhlea. Imola spune că poate lucra foarte bine cu profesorul ei, iar de când se antrenează cu acesta rezultatele sunt din ce în ce mai bune. Anul trecut a participat la un concurs internațional de calibru în Turcia, unde a câștigat medalia de argint, deşi antrenorul ei spune că nici măcar nu a depus un efort considerabil ca să câștige. „După cursa de 300 de metri garduri, unde a luat argintul, mi-a spus că obiectivul ei a fost să termine cursa. S-a văzut că nu a dat totul” – spune antrenorul.
Antrenamente în condiții grele
Am întrebat-o pe Imola dacă are condițiile necesare pentru a se putea antrena. Ne-a spus că are dificultăți iarna, când pe pista de atletism este zăpadă, fiind curățate doar câteva culoare. „De fapt m-am obișnuit deja, nu este atât de greu precum pare, chiar dacă este frig sau zăpadă, știu ce am de făcut. Mă mai antrenez și în sala de forță de la Grupul Școlar Kós Károly, dar de alergat tot pe pistă trebuie să alerg. Iarna problema mai mare este faptul că se întunecă repede, am ore la școală până la ora trei, după care la patru încep antrenamentul. Acesta durează o oră, sau mai mult, și mă antrenez de șase ori pe săptămână” – povestește Imola.
Nu vrea să plece din Sfântu Gheorghe
Nu demult circula un zvon potrivit căruia Imola urma să plece din oraş. Sportiva spune că deși a primit oferte de la diferite cluburi din țară, nu dorește să plece de aici, cu toate că în altă parte s-ar putea antrena în condiții mult mai bune. Antrenorul Mircea Buhlea ne-a declarat că este adevărat faptul că ar fi vrut ca Imola să aibă dublă legitimare pentru a putea concura și în probe de ștafetă, aici nefiind sportivi cu care ar putea face acest lucru. La auzul veștii, Buhlea a fost acuzat că vrea să “o vândă” pe atletă, dar acesta a dezmințit acest lucru spunând că ar fi o prostie dacă ar face acest lucru acum, când după ani de muncă apar și rezultatele.
Doborârea recordului național
Federația Română de Atletism a trimis Clubului Sportiv Școlar o adresă prin care este stabilit obiectivul pe acest an pentru Imola. Ea va participa la Campionatele Naționale din luna iunie la proba de 300 de metri garduri, unde obiectivul este un timp de 43,50 secunde, ceea ce ar însemna record național la categoria juniori III, recordul de acum fiind de 43,80. Antrenorul ne-a vorbit despre programul de pregătire al atletei spunând că deși Imola iubește sprintul, va trebui să se pregătească și pentru sprintul mai lung, de 300 de metri. Buhlea crede că acest lucru este benefic pentru sportivă, în perspectiva Mondialelor de anul viitor, unde la sprintul scurt de 100 de metri va avea concurență severă din partea sportivelor de culoare, specialiste în această probă. Antrenorul crede că dacă se va putea pregăti corespunzător pentru 300 de metri garduri, va avea șanse mult mai mari la rezultate bune.
Ajutor puțin, muncă mare
CSŞ Sfântu Gheorghe sprijină munca antrenorului și a sportivei, dar acest lucru nu este de ajuns. Mircea Buhlea ne-a mărturisit că deși a cerut, nu a primit finanțare pentru un cantonament care ar fi fost benefic. El crede că sporturile individuale nu sunt îndeajuns apreciate de către autoritățile competente, iar fără ajutorul părinților nu ar fi reușit să obțină rezultate notabile cu Imola. Cu toate acestea antrenorul speră că se va ivi un sponsor pentru această sportivă care muncește din greu pentru a reprezenta orașul la cel mai înalt nivel. Până atunci, toate rămân neschimbate: pe cei doi îi vedem zilnic pe pistă, apoi primim câte o poză cu Imola având medalia la gât.