ACTUALITATE 5 noiembrie 2010

Atenţionări cu privire la trichineloză

de Covasna Media | 310 vizualizări
Specialiştii recomandă consultări serioase şi analize medicale la animale pentru a preveni neplăcerile În perioada care urmează foarte mulţi localnici din judeţ încep sacrificarea animalelor pentru a-şi face un stoc de carne pentru sărbători. Medicii veterinari şi conducerea Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) trag semnale de alarmă cu privire la îmbolnăvirile cu trichineloză, recomandând consultări serioase şi analize medicale la animale tocmai pentru a preveni aceste situaţii neplăcute.

Specialiştii recomandă consultări serioase şi analize medicale la animale pentru a preveni neplăcerile

În perioada care urmează foarte mulţi localnici din judeţ încep sacrificarea animalelor pentru a-şi face un stoc de carne pentru sărbători. Medicii veterinari şi conducerea Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) trag semnale de alarmă cu privire la îmbolnăvirile cu trichineloză, recomandând consultări serioase şi analize medicale la animale tocmai pentru a preveni aceste situaţii neplăcute.

Directorul DSVSA, Siko Barabasi Sandor, a declarat că toate aceste lucruri trebuiesc făcute din timp deoarece în preajma sărbătorilor medicii veterinari sunt asaltaţi de astfel de cereri şi mulţi dintre cei care apelează la aceste servicii renunţă şi ulterior ajung la spital. „Trebuie să tragem semnale de alarmă de pe acum pentru că foarte mulţi dintre proprietarii de animale neagă faptul că ar avea porcinele bolnave sau spaţii unde ar putea intra în contact cu acest parazit. De multe ori inconştienţa acestora provoacă îmbolnăviri la toţi cei care mănâncă din carnea respectivă, dar din fericire nu toţi contractează formele severe ale bolii”, a explicat Siko Barabasi Sandor.

De asemenea acesta îndrumă şi vânătorii din judeţ să facă aceleaşi demersuri la medicul veterinar deoarece şi în cazul porcilor mistreţi sunt şanse maxime de a contracta trichineloza.

„Mediul sălbatic este şi mai periculos cu privire la expunerea în faţa acestui parazit. Porcii crescuţi în curte sunt sub o oarecare supraveghere faţă de aceştia care cresc în pădure şi au contact cu tot felul de gunoaie aruncate sau surse de hrană contaminate”, a mai spus directorul DSVSA.

Modul de îmbolnăvire

Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc, mistreţ sau urs, insuficient friptă sau fiartă, preparată crud, sărată sau afumată. În această situaţie calea de intrare a parazitului în corpul omului se face pe cale digestivă. În prima perioada, imediat după ingerarea cărnii infestate, parazitul se găseşte în intestin; în a doua perioadă a bolii, în momentul reproducerii, larvele sunt răspândite pe cale sanguină, în organism, iar în a treia perioadă, larvele se fixează în diferiţi muschi. După ce se fixează în muşchi apar dureri musculare, tuse convulsivă, febră şi dureri mari de cap, deoarece încet-încet este afectat şi sistemul nervos. După tratatment şi recuperare, persoanele care au contractat forma severă a bolii rămân cu chisturi în muşchi, fenomen cunoscut şi sub numele de calcificare a muşchilor. Toate aceste neplăceri pot fi ocolite cu o simplă programare la un examen trichineloscopic.

Foto: oradesibiu.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.