ACTUALITATE 4 noiembrie 2013

Atenție la modificările din apartamente!

de Monica Vrânceanu | 1260 vizualizări

Intervențiile neprofesioniste afectează stuctura de rezistență a clădirilor, iar consecințele pot fi dezastruoase în caz de cutremur

În ultimii 20 de ani, imaginea municipiului Sfântu Gheorghe și cea a întregului județ s-a schimbat radical din punct de vedere urbanistic – fie că au fost sau nu bani, vremurile au mers înainte și construcțiile la fel. S-au construit case, diverse clădiri, chiar și câteva blocuri de locuințe, după cum s-a lucrat, de asemenea, și la drumuri. Există tendința de a se afirma că „nu s-a făcut nimic” după 1989, însă o simplă privire la imaginile de atunci și prezentul pe care-l trăim demonstrează cât de mult ne-am extins și aglomerat, toate în numele modernizării. Cât de bine a fost realizată această modernizare însă și cu ce preț, cât de sigure mai sunt clădirile în aceste vremuri cu cutremure și calamități tot mai frecvente și ce ar fi de făcut de acum încolo, ne-a dezvăluit șeful Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Covasna, Mild Zoltán.

Blocurile, vulnerabile din cauza intervențiilor necontrolate

Potrivit conducerii ISC, construcțiile unde găsim cele mai mari pericole sunt blocurile de locuințe – acest lucru pentru că, pe de-o parte, unele sunt construite înainte de 1977, iar pe de altă parte, în ultimii ani s-au făcut numeroase intervenții la structurile de rezistență. Și nu toate aceste intervenții au fost anunțate, ori dacă au fost anunțate, nu la toate s-au respectat indicatorii de specialitate, în vreme ce unele lucrări nu au fost executate de profesioniști.

Sunt lucrări de intervenții de care avem cunoștință – pentru că ISC eliberează acordul de modificare, iar documentațiile sunt verificate, lucrările fiind făcute de personal specializat. Mai grave sunt situațiile în care nu știm de intervenții și se fac la modul necontrolat sau neprofesionist. Și le depistăm, cel mai des, în urma sesizărilor venite de la locatarii vecini, de la populația afectată”, a explicat Mild Zoltán, care susține că numărul intervențiilor cunoscute a scăzut în ultima perioadă, după ce în anii 2002, 2007 și 2008 a fost o perioadă culminantă a intervențiilor în locuințe – majoritatea la blocuri.

Nu se știe însă dacă numărul intervențiilor a scăzut într-adevăr din cauză că exigențele au crescut sau pentru că, de fapt, oamenii le fac de capul lor, fără a anunța și a consulta profesioniștii. Pe de altă parte, oamenii ar trebui să știe că afectarea structurilor de rezistență pune în pericol nu doar siguranța lor ci și pe a celor din jur, deoarece este afectată întreaga clădire. Sunt periculoase însă modificările de care nu știm și pot afecta grav rezistența pe ansamblu a clădirilor.

„Dacă cineva scoate un perete despărțitor de la o cămară, nu înseamnă că blocul e afectat. Vorbim de situația în care se modifică structura de rezistență – iar asta e diferită tehnic de la o construcție la alta, tocmai de asta e nevoie de prezența spcialiștilor. Ce trebuie să înțeleagă toată lumea e că desființarea pereților de rezistență afectează grav structura unui bloc – iar asociațiile de proprietari au rol important aici, căci modificările nu pot fi făcute fără acordul lor, din moment ce un bloc este proprietate comună, până la urmă”, a mai spus Mild. Potrivit acestuia, Proiect Covasna are în arhivele sale toate planurile construcțiilor din Sfântu Gheorghe, prin urmare oricine dorește să facă modificările corect se poate informa în legătură cu structurile de rezistență, acestea putând fi identificate rapid.

Mild Zoltan noiembrie 2013 - 02

 

Seismele încep să se simtă și la noi

Mild Zoltán a explicat că după cutremurul din 1977, inclusiv codul de proiectare a fost îmbunătățit permanent, pentru a asigura performanțe suficient de înalte pentru construcțiile de clădiri și inginerie civilă – și asta pentru evitarea pierderii vieților omenești în caz de calamități.

„Cred că e important să fim atenți cum construim și modificăm, pentru că trăim vremuri în care avem mișcări seismice dese, dar și alte calamități – să ne gândim numai la inundațiile din anii trecuți. Tocmai de asta, administrațiile locale au obligația de a inventaria clădirile cu risc seismic, iar județul nostru, aflându-se în apropierea Vrancei, are un indice destul de ridicat în acest sens, căci se poate discuta cât și cum preia masivul muntos care ne desparte, din moment ce ultimele mișcări s-au simțit în Covasna, Târgu Secuiesc… Fiecare mișcare seismică e altfel, dar trebuie să ne îngijim de aceste aspecte. Din păcate însă, majoritatea oamenilor nu înțelege cât de important e ca lucrările să fie făcute profesionist”, a arătat Mild.

Șeful ISC Covasna a atras atenția asupra faptului că cele mai periculoase sunt modificările făcute la structurile de rezistență de la partere și etajele inferioare, căci repercusiunile se propagă și la nivelele superioare. Oamenii nu apelează însă la specialiști pentru că se feresc de birocrație, dar și din comoditate ori din neștiință – iar aceste atitudini sunt riscante.

Nereguli peste nereguli, inclusiv la clădiri importante

Revenind la obligativitatea administrațiilor locale de a inventaria clădirile cu risc seismic, autoritățile de la noi și-au făcut datoria, iar în Sfântu Gheorghe există în prezent o singură clădire cu Risc seismic 1 – cu „bulină roșie”, adică blocul 25 de pe strada Dealului din cartierul Simeria. Analizele celor de la ISC au scos la iveală crăpături îngrijorătoare, fiind vorba despre un bloc glisant, construit în anii ’70. După ce expertiza s-a închiat și s-a semnat și contractul de reabilitare a construcției, lucrările ar trebui să fie demarate cât mai curând. Mild Zoltán a ținut însă să atragă atenția că refacerea nu ar trebui inițiată pe vreme rece, deoarece actuala stare a blocului se poate să fi fost cauzată inclusiv de construirea acestuia pe vreme rece. De-a lungul timpului însă, cei de la ISC au găsit nereguli și la clădirile unor instituții cum ar fi Spitalul Județean de Urgențe – unde cei de la ISC au intervenit și au dispus intervenții la rezistențe, după ce s-au inițiat lucrările de consolidare a corpurilor A și B. De asemenea, s-a intervenit la consolidarea structurilor de rezistență a altor blocuri de locuințe – Mamutul din Simeria care în urmă cu câțiva ani a fost afectat de un incendiu puternic la ultimele etaje, acesta afectând structura de rezistență, sau blocul ADAS din centrul orașului. Ce e interesant e că structura blocului Mamut din Simeria era asemănătoare cu cea de la World Trade Center din New York, iar incendiul a carbonizat betonul, ceea ce a afectat structura de rezistență, fiind necesară consolidarea imediată a blocului. ISC a depistat nereguli și la parterurile unor blocuri unde s-au făcut trepte din stradă – în general pentru birouri, magazine, însă s-a tăiat armătura longitudinală a construcției, acest lucru afectând iarăși structura de rezistență.

Tuturor acestor nereguli provocate de greșeli tehnice li se adaugă un element comun întregului oraș Sfântu Gheorghe – terenul sub care se află numeroase izvoare, o pânză freatică deloc adâncă. În ceea ce privește controalele pe construcții și modificări, acestea atrag de multe ori sancțiuni, însă din păcate sunt contestate în instanță și nu de puține ori sancțiunile sunt anulate din cauza unor neconcordanțe pe texte. În plus, prea puține administrații locale au specialiști de control. În mod teoretic, Polițiile Locale ar trebui să exercite control în chestiunile de urbanism, însă nici aici nu există specialiști.

În context, Mild Zoltán a precizat că sunt anumite construcții pentru care îmbunătățirea antiseismică se face permanent și asta din rațiuni lesne de înțeles: în cazul unor calamități, sunt clădiri care trebuie să reziste și să fie funcționale – spitalele, gările, administrațiile locale, sediile unor instituții precum inspectoratele pentru situații de urgență, Jandarmeria, ș.a.

Termoizolările, pericol de foc dacă nu sunt făcute responsabil

Un alt pericol asupra căruia atenționează ISC îl constituie termoizolarea apartamentelor – dacă nu este realizată corect și cu materiale atent alese, aceasta poate produce pagube și drame. Mai exact, se pot desprinde plăci de pe fațade, în vreme ce unele materiale sunt ușor inflamabile – iar cazuri din acestea au existat deja, prin urmare este recomandată alegerea cu atenție a materialelor și a constructorilor. Tocmai de asta, și nu doar din rațiuni estetice, termoizolarea pe cont propriu nu e agreată.

Efectul de coș apare ușor la polistiren, care e un material inflamabil. Mai mult, unii mai schimbă și tâmplăria, așa că pericolul e și mai mare, fațadele acestea putând arde în câteva minute, în vreme ce focul se poate propaga în locuințe. Tocmai de asta, în multe locuri se folosesc materiale de termoizolare pe bază de vată minerală, care nu e atât de inflamabilă”, a explicat Mild Zoltán, menționând că în curând vor apăra noi normative legate de termoizolare.

ISC se ocupă inclusiv de controlul unor lucrări precum cele ce vizează consolidarea drumurilor ori lucrări de reabilitare a unor sisteme, cum este cel ce se află în derulare și vizează Sistemul de alimentare cu apă. În acest caz, ISC Covasna a aplicat deja câteva sancțiuni constructorilor, așa cum au fost aplicate inclusiv celor implicați în reabilitarea Pieței Mihai Viteazul – pe motive de probleme în execuția lucrărilor.

S-a construit mult și haotic

În ceea ce privește imaginea de ansamblu din punct de vedere urbanistic, Mild Zoltán a admis că, mai ales în anii trecuți, s-a construit mult și haotic – mai ales în așa-zisele „zone rezidențiale” ce includ și puncte turistice cum ar fi cel de la Reci. Responsabilitatea ca imagistică revine însă serviciilor de urbanism, iar în acest sens la Sfântu Gheorghe este așteptat Planul Urbanistic General, care va pune ordine măcar în ceea ce va urma. Referitor la numărul autorizațiilor de construcții, acesta a început să scadă de anul trecut. Dacă în 2010 și 2011 au fost eliberate aproape 1.200 de autorizații anual, în 2012 numărul autorizațiilor abia a sărit de 900, iar statistica pe acest an arată că nu vom avea mai mult de 8-900.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.