Atenție la culturile de mac și cânepă!
Cei care cultivă plante cu efecte stupefiante trebuie să se înregistreze la Direcţia Agricolă
Directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba, îi atenționează pe cei care cultivă mac sau cânepă să vină la instituția pe care o conduce pentru a se înregistra, în caz contrar riscă să dea explicații polițiștilor.
„Mergând prin județ am observat că pe câmp sunt mai multe culturi de mac. Cei care cultivă această plantă, sau orice plantă care are efecte stupefiante, trebuie să se autorizeze. Procedura este gratuită și rapidă, dar trebuie făcută. În caz contrar aceste persoane riscă să ajungă în situația neplăcută de a merge la poliție pentru a da explicații” – a declarat Könczei.
Acesta a spus că nu există o suprafață minimă sau maximă pentru care oamenii trebuie să ceară această autorizație, e nevoie de ea și în cazul în care cineva cultivă mac pentru consum propriu în grădină. Până acum au fost declarate în jur de 3 hectare de mac.
Situația este similară și în cazul culturilor de cânepă. Directorul Direcției Agricole spune că a găsit o cultură de cânepă în Bățani. „O femeie cultivă aici cânepă pe care o prelucrează în material textil. Și în acest caz a fost nevoie de această autorizație, deși în cazul ei este vorba de activități didactice, ea le arată tinerilor cum se produceau textilele din cânepă pe vremuri” – spune.
În altă ordine de idei, Könczei le atrage atenția fermierilor care au culturi ecologice că se pot înregistra până la sfârșitul lunii iulie. În județul Covasna există la ora actuală puțin peste 200 de fermieri care se ocupă de agricultură ecologică pe o suprafață totală de 2.843 de hectare. Este vorba în special de plante furajere, fân sau lucernă, care sunt bazele laptelui eco, pentru că acest produs poate fi certificat eco doar dacă vaca mănâncă hrană eco. De asemenea, sunt câțiva fermieri care se ocupă cu cultivarea unor arbuști fructiferi în sistem eco: coacăze sau zmeură.