ACTUALITATE 28 aprilie 2011

Atenţie la crotaliile false!

de Monica Vrânceanu | 680 vizualizări
DSVSA Covasna îi atenționează pe crescătorii de animale să nu cumpere crotalii de oriunde se nimerește Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) îi atenţionează pe crescătorii de animale din judeţ să nu se aventureze în cumpărarea crotaliilor de oriunde se nimereşte, deoarece există toate şansele ca acestea să fie false şi să le creeze apoi probleme în accesarea subvenţiilor. Directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a declarat că în ultima perioadă piaţa a fost invadată de diverşi

DSVSA Covasna îi atenționează pe crescătorii de animale să nu cumpere crotalii de oriunde se nimerește

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) îi atenţionează pe crescătorii de animale din judeţ să nu se aventureze în cumpărarea crotaliilor de oriunde se nimereşte, deoarece există toate şansele ca acestea să fie false şi să le creeze apoi probleme în accesarea subvenţiilor.

Directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a declarat că în ultima perioadă piaţa a fost invadată de diverşi comercianţi care vând numere de crotalii auriculare - în special pentru ovine, însă acestea nu sunt autorizate în sistemul naţional.

„În judeţul nostru am auzit de comercializarea crotaliilor neautorizate la Valea Crişului, Covasna sau Zagon. Oierii trebuie însă să fie conştienţi că dacă cumpără astfel de crotalii, pentru că acestea ar fi oarecum mai ieftine, nu o să mai poată fi introduşi în Baza Naţională de Date, ceea ce va duce la pierderea banilor pentru subvenţii care vin prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”, a explicat Siko Barabasi Sandor.

Potrivit acestuia, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat şapte societăţi care comercializează crotalii pentru animale, fermierii şi ţăranii procurându-le prin medicii veterinari din zonele în care sunt arondaţi.

Începând cu 1 ianuarie 2011, deţinătorii animalelor - fie acestea exploataţii comerciale sau nonprofesionale, trebuie să suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor proprii. Crotaliile se pot cumpăra de la orice furnizor primar sau secundar aprobat de ANSVSA, respectiv DSVSA, care apar pe site-ul www.ansvsa.ro - crotalii oficiale pentru animale.

Preţul unei crotalii de ovine sau de caprine este de 6 lei, iar al bovinelor este de 3 lei. Costul mai mare al cortaliilor de ovine şi caprine se explică prin faptul că acestea au microcip, conform prevederilor Uniunii Europene. Pe lângă preţul iniţial însă, proprietarii de animale mai trebuie să scoată din buzunare şi bani pentru manopera medicului veterinar şi pentru înscrierea în baza de date naţională, astfel că totalul pentru un animal poate sări uşor de 10 lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.