ACTUALITATE 13 mai 2014

„Atelier”-ul se întoarce acasă!

de Székely Emőke | 717 vizualizări

Cel mai vechi festival internațional de teatru din România are finanțare zero de la Ministerul Culturii

În perioada 28 mai – 4 iunie, Sfântu Gheorghe va fi gazda celei de a XXI-a ediții a Festivalului de Teatru „Atelier”. În cadrul evenimentului vor fi prezentate 22 de spectacole ale unor teatre din țară, dar și de peste hotare. Astfel, pe lângă spectacolele teatrelor din Sfântu Gheorghe, spectatorii vor putea vedea spectacole aduse din Franța, Italia, Brazilia, Venezuela, precum și ale unor teatre din Piatra Neamț, București, Brăila, Bacău sau Cluj Napoca.

„Atelier” este singurul festival migrator din România, care s-a născut la Sfântu Gheorghe în 1992, fiind cel mai vechi festival internațional de teatru din țară. După 13 ediții, odată cu schimbarea conducerii TAM, „Atelier” s-a mutat la Sighișoara, apoi la Baia Mare, Satu Mare, iar după 7 ani în nordul țării s-a întors în Sfântu Gheorghe împreună cu „creatorul” său, Radu Macrinici.

Am dedicat această ediție orașului cultural Sfântu Gheorghe, pentru că este printre primele 5-6 orașe din țară în ceea ce privește finanțarea culturii pe cap de locuitor. Dedicăm această ediție și Anului Jocului. Festivalul reunește pentru prima dată la același festival toate trupele de teatru și dans din Sfântu Gheorghe. Mă bucur că domnul director Dan Țopa, odată cu preluarea mandatului, a acceptat acest proiect în planul managerial și așa se face că TAM este principalul organizator al evenimentului. „Atelier” este tăticul tuturor festivalurilor de teatru nou din țară. Încă de la înființare festivalul și-a propus să ofere cele mai noi tendințe în regia, scenografia, dramaturgia etc. din prezent. Asta înseamnă spectacole de teatru dans, teatru fizic, spectacole în care scenografia sau textul au un rol foarte important, teatru instrumental, teatru antropologic, deci tendințe noi în arta teatrală contemporană” – a declarat directorul artistic al TAM, Radu Macrinici.

Niciun leu de la Ministerul Culturii

Din păcate, Ministerul Culturii nu a alocat niciun ban acestui festival. Este pentru prima dată în 21 de ani când nu avem fonduri de la Ministerul Culturii. Proiectul a fost depus la timp, dar bani nu s-au alocat. Am cerut 200.000 de lei pentru a face un festival puternic odată cu reîntoarcerea lui la Sfântu Gheorghe. Am vrut să intrăm pe cal, cum s-ar zice. Nu intrăm pe cal, dar mergem frumos pe jos. Păcat, pentru că în cazul în care primeam finanțare publicul ar fi văzut un festival de super clasă” – spune Macrinici.

Directorul TAM, Dan Țopa, a adăugat că mai are speranțe că vor primi totuși ceva bani de la Ministerul Culturii. „A fost o dinamică a ministerului, iar toate insistențele noastre au venit când s-au schimbat miniștrii, au fost vacanțe. (…) Suntem în regim de austeritate, dar sunt spectacole importante invitate din țară și din străinătate. Situația ne-a făcut la un moment dat să apelăm mai mult la prieteni, și astfel toate teatrele de stat își plătesc transportul și nu au pretenție la onorarii, deși ar merita. La teatrele independente a trebuit să plătim tot pentru că ei din asta trăiesc” – a declarat directorul Dan Țopa. Acesta a adăugat că în cazul în care ar fi primit finanțare de la Minister, festivalul ar fi durat 10 zile și ar fi avut loc inclusiv unele ateliere destinate artiștilor.

"Creatorul" festivalului, Radu Macrinici, şi directorul TAM, Dan Ţopa

Ajutor de la autoritățile locale

Atât Primăria Sfântu Gheorghe, cât și Consiliul Județean Covasna sprijină festivalul din punct de vedere material. Primăria a alocat suma de 50.000 de lei în acest scop, iar Consiliul Județean Covasna acordă cazare gratuită la Arcuș pentru toate trupele de teatru. „Este practic un festival susținut de comunitatea de aici, ceea ce este foarte important, și arată că este o comunitate puternică, ce poate să susțină un eveniment de asemenea importanță” – spune Macrinici.

Spectacole premiate

În programul festivalului găsim 4 spectacole care au luat premii UNITER anul acesta. Hamlet (TTA Sfântu Gheorghe), Tipografic Majuscul (Teatrul „Odeon” București), Parallel (Groundfloor Group Cluj) și Zic Zac (Universitatea de Artă București). Acest din urmă spectacol este adus la „Atelier” de Asociația de Tineret „Ecou”, care va achita onorariile și costurile de transport ale producției. „Cei doi tineri protagoniști ai spectacolului, Andrea Gavriliu și Ștefan Lupu, au plecat din Sfântu Gheorghe, au făcut parte din trupa de teatru Ecou. Este o onoare pentru noi că putem aduce acest spectacol, mai ales pentru că cei doi se întorc după ce au obținut premiul UNITER. De asemenea, Ecou pune la dispoziția organizatorilor voluntari care să ajute la buna desfășurare a festivalului. Pe de altă parte ajutăm la acele spectacole care au nevoie de artiști locali. Este vorba de spectacolele din Franța și Brazilia, care au nevoie de muzicieni locali” – a declarat reprezentantul Asociației „Ecou”, Mădălin Guruianu.

Premii de la artiști locali

La sfârșitul festivalului vor fi acordate și premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cei mai buni actori și actrițe în rol principal, respectiv secundar. „Premiile sunt deosebite, acordate de Filiala Sfântu Gheorghe a Uniunii Artiștilor Plastici și vor fi lucrări de artă donate de artiști. Lucrările vor fi expuse în ultima zi, iar expoziția se va încheia prin dispariția tablourilor care vor intra în posesia artiștilor” – spune Macrinici. De asemenea, Asociația „Ecou” va acorda un premiu special, premiul „Dan Turbatu” pentru cel mai bun debut actoricesc.

Bilete puse de azi în vânzare

Prețul biletelor este de 10 lei la aproape toate spectacolele festivalului, excepție fiind teatrul din Brăila care vinde biletele cu 15 lei. Pot fi cumpărate şi abonamente, acestea fiind valabile pentru întreaga perioadă a festivalului şi costă 250 de lei pentru două persoane. Biletele și abonamentele au fost puse în vânzare începând de azi, 14 mai, la casieria TAM și la Biroul de Evenimente din subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe. Tot aici se găsește și programul festivalului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
io, 14 mai 2014
Ce bine este cand se colaboreaza!!!!!
Ilyes Ibolya, 14 mai 2014
Felicitari! Succes!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.