Asumarea Legii Educaţiei, contestată în plan local
Președintele PNL Covasna, Mădălin Guruianu, consideră că asumarea răspunderii de către Guvern pe Legea Educației este o măsură neconstituțională, având aviz de nelegalitate din partea Curții Constituționale, drept pentru care PNL nu o va vota în Parlament.
Dincolo de acest aspect, Guruianu crede că atât politicienii români, cât și cei maghiari, încearcă să tragă foloase pe marginea unor elemente controversate din această Lege, cum ar fi învățarea limbii în limba maternă a Istoriei și Geografiei.
„Nu ştiu dacă PNL are un punct de vedere pe acest subiect, dar eu nu cred că este o atât de mare problemă pe cât se face şi de o parte şi de alta. Spectrul politic s-a împărțit în a-şi trage foloase din acest subiect, dar trebuie să amintim că vorbim de două sau trei ore pe săptămână dintr-o arie curiculară care cuprinde în jur de 30 de ore pe săptămână. Faptul că elevii maghiari care studiază în limba maghiară învață mai puțin de zece la sută în limba română, ceea ce înseamnă istoria şi geografia, nu cred că trebuie făcut un capăt de țară şi transformat în marea problemă a învățământului (...) Nu cred că este important ca elevii maghiari să știe metempsihoza din romanul lui Eminescu dar să nu se poată descurca pe stradă sau unde e nevoie“, a arătat Mădălin Guruianu.
În acest context, Mădălin Guruianu s-a referit și la politicienii maghiari, arătând că nici ei nu vor să spună că de fapt câştigul este „minor, infim“ în noua Lege, dar că se vor folosi de aceasta la următoarele alegeri.
Guruianu a subliniat că Legea Educației în forma dorită a fi asumată are inclusiv puncte bune, însă este inacceptabilă prin faptul că lovește în autonomia universitară, deoarece permite demiterea rectorilor prin ordin de ministru.
PSD Covasna acuză șantajul UDMR
Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, spune că UDMR se află în spatele asumării răspunderii de către Guvern pentru Legea Educației.
„E clar că acesta este un șantaj al UDMR, care și-a condiționat rămânerea alături de PDL prin această Lege, dar UDMR ar trebui să știe că aceasta ar fi o victorie vremelnică, deoarece și ei se erodează, iar maghiarii trăiesc la fel de prost ca și românii”, a declarat Horia Grama, arătând că în opinia sa Legea ar trebui lăsată să ia cursul firesc și să treacă prin Senat.
Guvernul României a decis marți să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru Legea Educației. Proiectul de lege, în forma adoptată de Camera Deputaților, a fost trimis Parlamentului, iar conducerea celor două Camere va stabili calendarul asumării.