Aspectul sprâncenelor, esențial în viața oamenilor
Se spune că ochii sunt oglinda sufletului și de aceea, pentru cei mai mulți dintre noi, contactul vizual, denumit de englezi eye-to-eye, este esențial în relațiile interumane. Totuși ochii nu sunt niciodată priviți separat, ei sunt percepuți împreună cu sprâncenele, care dau expresivitate chipului, oferă indicii despre starea de spirit a interlocutorului și pot sugera câteva dintre aspectele ce țin de personalitatea individului. Practic, 60% din impresia pe care o lăsăm celor din jur este dată de sprâncene. „Putem fi aranjate, să avem ochi superbi, buze minunate, putem avea un corp superb, dar dacă nu avem sprâncene, 60% din impresie s-a dus”, ne-a spus cosmeticiana Mirela Bucur.
De la sublim la ridicol, nu-i decât un pas
Având o asemenea importanță, este foarte important să ne preocupăm de felul în care arată sprâncenele noastre, atât pentru a-i conferi armonie chipului, cât și pentru a arăta că suntem persoane îngrijite și preocupate de aspectul nostru. Pensatul este cea mai la îndemână metodă în acest sens. „Natura ne-a creat într-un anume fel. Eu cred că uneori se ajunge la siluire prin propriile forțe. Nu luăm decizii corecte”, ne atrage atenția cosmeticiana, care afirmă că, încă din adolescență, când începem să ne cunoaștem, putem începe să ne gândim la o schimbare în bine și la o variantă de înfrumusețare a chipului nostru, dacă aceasta este necesară. „Din păcate, 50% din această intenție de înfrumusețare este sortită eșecului. Din neștiință, din lipsă de informare. Primul pensat – și aici vorbesc despre tinere – ar trebui executat într-un salon de specialitate, iar mamele ar trebui să nu fie reticente la cererea fiicelor”, ne sfătuiește specialista în cosmetică. Aceasta mai spune că vârsta optimă pentru pensat este de 14 ani, dar în niciun caz mai devreme.
Ceara epilatoare trebuie evitată
După 14 ani, se poate întâmpla ca sprânceana să nu aibă o plantație uniformă, firele să fie dispuse într-un mod nefericit și chiar se poate întâmpla să nu avem sprâncene deloc. În acest caz este nevoie să îmbunătățim acest aspect, prin vopsirea sau pensarea sprâncenelor, făcând o alegere potrivită. „Sunt împotriva epilatului cu ceară în acea zonă fiindcă se slăbesc țesuturile și mușchii din jurul ochiului și acest țesut va îmbătrâni prematur”, avertizează cosmeticiana.
Ea ne mai spune că pensatul se efectuează cu pensete de bună calitate, dezinfectând înainte zona cu spirt cosmetic pentru a evita riscul apariției unor infecții la rădăcina fiecărui folicul pilos.
Micropigmentarea nu înseamnă tatuaj corporal
Pentru persoanele nemulțumite de forma sprâncenelor a apărut în ultimii ani o variantă foarte bună de schimbare a aspectului feței, prin vopsirea sau micropigmentarea sprâncenelor. Aceasta din urmă poate fi permanentă (cu o durată de peste cinci ani) sau semipermanentă (de maximum 6 luni). „Micropigmentarea este, de fapt, acel tatuaj cosmetic care se practică în unele saloane, dar trebuie să avem grijă pe mâna cui ne dăm. Observ în jur sprâncene nefericit plasate, culori nefericite, alegeri nefericite în totalitate. Ar trebui să ținem cont de faptul că, fiind la vedere, sprâncenele ne pot influența chiar și viața”, mai spune cosmeticiana, care ne sfătuiește să avem mare grijă în alegerea persoanei cu care lucrăm și a formei pe care o dăm sprâncenelor noastre. Pentru reconstrucție, nu este indicat să mergem la tatuatorii de corp. „Nu mergeți niciodată la tatuatorii de corp! Aparatele care se folosesc pe corp introduc pigmentul la 2 mm în piele, pe când cele de tip cosmetic introduc la o jumătate de milimetru, ceea ce face posibilă retușarea în timp”, explică Mirela Bucur.
Vopsitul sprâncenelor se face cu cap
Cosmeticiana ne atrage atenția că și în cazul în care optăm pentru vopsirea sprâncenelor trebuie să ținem cont de câteva aspecte esențiale. „Sprânceana trebuie să aibă o nuanță în concordanță cu nuanța părului. De aceea, sprâncenele de culoare foarte închisă la un păr blond nu sunt recomandate, deși vedem acest lucru foarte des în jur. Două, trei tonuri mai închise decât părul se acceptă, însă nu mai mult pentru că riscăm un aspect penibil”, spune Mirela, care adaugă că sprâncenele nu trebuie vopsite mai des de 3-4 săptămâni.
Forma sprâncenei trebuie calculată
Forma cea mai potrivită pentru o sprânceană se face cu șabloane, dar indicat ar fi să se facă personalizat, pe baza unor măsurători. „Aceste măsurători țin cont de conformația feței, de fizionomie, de felul în care este dispus nasul, de eventualele deviații de sept, de o arcadă care nu seamănă cu cealaltă. În general, există niște reguli care trebuie respectate. Sprânceana trebuie să fie pe aceeași linie pe colțul intern al ochiului. Colțul cel mai înalt al sprâncenei trebuie să se afle pe linia irisului. Sprânceana trebuie să se termine măsurând, de la baza nasului, colțul extern al ochiului și, unde ajunge linia, acolo trebuie să se termine sprânceana”, ne învață specialista.
Indiferent pentru ce variantă optați, este important să aveți în vedere că pensatul acasă sau făcut la voia întâmplării reprezintă un risc de compromitere a propriei imagini, care după vârsta de 40 de ani, când este foarte posibil ca firele de păr odată smulse să nu mai crească, este foarte greu de remediat.