Asociația Lármafa – ecologie și multiculturalism
Cred în puterea pe care o poate avea vocea civilă. Organizează evenimente prin care doresc să atragă atenția asupra faptului că deși suntem diferiți, cultura sau ecologia ne pot aduce mai aproape unii pe alții. Este vorba de Asociația Lármafa din Sfântu Gheorghe. Membrii acesteia sunt tineri care vor să schimbe ceva în percepția covăsneană asupra multiculturalității. Despre toate acestea am vorbit cu președintele Asociației, Csernátoni Loránd.
– Când s-a înființat această asociație și cu ce scop?
– Oficial ne-am înființat în anul 2007, dar cu un an înainte deja am organizat o acțiune multiculturală împreună cu prietenii mei, în cadrul căreia am prezentat câteva spectacole de muzică și dans contemporan. După ce am văzut că evenimentul a avut succes, ne-am gândit că trebuie să ne organizăm într-o asociație cu scopul de a aduce la Sfântu Gheorghe multiculturalismul care din păcate este prea puţin prezent aici. Scopul nostru este acela de a clădi un pod între cultura noastră locală din Sfântu Gheorghe cu altele din Europa. Este un scop măreț, iar ca să îl atingi, trebuie să lucrezi în continuu. La evenimentul de care v-am vorbit, au venit artiști din Polonia, Austria, Italia, Franța și Ungaria.
– Pe lângă acțiunile culturale organizați și unele ecologice. Despre ce este vorba?
– Am avut două acțiuni ecologice majore, care până la urmă s-au transformat și în acțiuni culturale. Am curățat aproape în totalitate malul Oltului de la Sântu Gheorghe la Tușnad. Prima dată am făcut acest lucru în anul 2008, iar evenimentul de trei zile a avut un mare succes. Peste 150 de voluntari au participat la curățenia generală, care am fi vrut să se desfășoare pe un tronson de 30 de kilometri. Până la urmă am curățat mai puțin, dar totuși a fost un succes. Primarii localităților dintre Sfântu Gheorghe și Tușnad ne-au fost alături, și în fiecare seară am organizat și evenimente culturale sau științifice pentru ca după o zi grea de lucru voluntarii să aibă ocazia să se mai destindă puțin. Trebuie să menționez și faptul că la această acțiune a participat și o fată originară din Hawaii, dar care locuiește în Canada.
– Care a fost cea de-a doua acțiune ecologică a Asociației?
– Anul următor, în 2009, am avut o altă acțiune de curățare, de această dată în Sfântu Gheorghe. Am scăpat municipiul de mai multe tone de deșeuri, cei de la TEGA ne-au ajutat cu transportarea gunoiului și ne-au dat și ustensilele necesare curățeniei, dar ne-au ajutat și autoritățile locale și firme din oraș. Și această acțiune a fost un succes.
– Ce s-a întâmplat de atunci? Ce ați făcut în ultimii doi ani?
– Așa cum se întâmplă cu foarte multe organizații, după bomba de energie pe care am avut-o la început, a urmat o perioadă cu mai puțină activitate. Nu am avut acțiuni de amploare, dar evenimente mai mici au mai fost. De exemplu am organizat o zi cu specific african de Zilele Sfântu Gheorghe, la care am adus o formație foarte bună din Maroc. Pe lângă formația Chalaban am invitat mai mulți artiști de peste hotare, care au adus instrumente specifice unor țări ca Mali, Coasta de Fildeș sau Senegal. De asemenea ne-am implicat în sprijinirea artiștilor locali, organizăm turnee de promovare pentru ei.
– Cum vezi sfera civilă din Sfântu Gheorghe?
– Din păcate voluntariatul aici nu funcționează așa cum ar trebui. Avem organizații de tineret unde activează tineri care ne ajută, dar am constatat că aceștia deși ne ajută mult, nu vin cu idei noi pe care să le punem în practică, nu sunt destul de creativi. Sfera civilă, organizațiile ar trebui să însemne mai mult decât o seară de karaoke sau o competiție de fotbal. Pe lângă astea avem nevoie și de valori care rămân, de activități care poate sunt bizare la prima vedere, dar atrag atenția. Avem valori locale prea puțin puse în valoare. Vorbim de artă populară și contemporană specifică locului, dar de multe ori se întâmplă ca oamenii să nu aibă habar de ceea ce este în jurul lor.
– Ce planuri concrete are Asociația pentru anul acesta? Ce v-ați propus să faceți?
– Ca și președinte al Asociației mi-am propus să pun la punct partea administrativă a organizației. De asemenea așteptăm noi membri dornici de afirmare și care vin cu idei noi și creative. Vrem să construim și un nou site, dar și să pornim un post de radio civil. În Europa sunt multe exemple de acest fel, în care oricine poate avea propria emisiune, condiția fiind aceea de a aduce un playlist care îl reprezintă. Ar fi un post de radio care s-ar adresa tinerilor prin voluntari. Pe lângă muzică ar fi și diferite emisiuni unde am invita persoane care se implică în viața civilă, dar despre acțiunile lor nu prea s-a vorbit în mass media locală.