ACTUALITATE 25 martie 2014

Asociația „Alutus”, la masa discuțiilor legii ONG-urilor

de Székely Emőke | 549 vizualizări

Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” a participat în perioada 24-25 martie la prima reuniune a comitetului mixt Guvern – ONG ce a avut loc la București. Întâlnirea a fost organizată în cadrul unui proiect inovator în România și în același timp foarte ambițios, ce are ca scop conturarea unei politici naționale privind ONG-urile în ţara noastră. Am stat de vorbă despre acest subiect cu președintele „Alutus”, Cătălin Lazăr.

– Cum a fost acest eveniment important pentru ONG-ul pe care îl conduci?

– A fost un eveniment extrem de interesant, în prima zi am avut o întâlnire cu reprezentanții ONG-urilor din țară, selectate pentru a face parte din acest comitet, pentru a defini o strategie de lucru cât mai eficientă și a stabili modul de abordare de a doua zi în cadrul întâlnirii cu reprezentanții autorităților centrale.

– Cine a fost prezent la întâlnire din partea autorităților?

– În primul rând vreau să aduc mulțumirile mele vicepreședintelui Senatului României, domnului Marius Obreja, care la solicitarea „Alutus”, în ciuda programului încărcat, a răspuns prezent invitației noastre, chiar dacă aceasta a fost lansată cu o zi înainte. Toate acestea mă fac să mă simt optimist și să cred că a fost făcut un prim pas, și ceea ce mă bucură cel mai mult este că un județ mic cum este Covasna reușește prin prezența politicului și a sferei civile să fie un model de urmat. La întâlnire au mai participat reprezentantul cancelariei primului ministru și fostul prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu, fostul ministru Maria Grapini, precum și alți parlamentari, cât și reprezentanți ai ministerelor.

– Ce s-a stabilit concret la această întâlnire?

– S-a propus spre discuție încheierea unui acord de colaborare cu Guvernul României, adoptarea a trei documente de politică publică, stabilirea unui calendar de lucru comun în cadrul comitetului Guvern-ONG, cât și adoptarea în Parlamentul României a legii privind relația dintre stat și ONG-uri.

– Ce va însemna prezența Alutus în acest comitet? Cum putem folosi această oportunitate pentru județul Covasna?

– În premieră în România grupul de inițiativă din cadrul Instituției Prefectului, inițiat de „Alutus”, a demarat procedura de consultare și ulterior de supunere spre aprobare de către autoritățile județene din județul Covasna (Prefectură, Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheorghe) a documentelor cadru care vor stipula raporturile dintre autorități pe de o parte, și ONG-uri pe de altă parte. Astfel județul Covasna va fi primul județ din România care va fi implicat în a avea o politică publică destinată ONG-urilor, fapt ce nu poate fi decât în interesul comunității covăsnene.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.