ACTUALITATE 1 octombrie 2010

Asociația Pro Democrația face educație anti-corupție

de Monica Vrânceanu | 2690 vizualizări

Asociaţia Pro Democraţia (APD) - Club Brașov a derulat în ultimele zile o sesiune de informare și instruire pe tema identificării și prevenirii faptelor de corupție. Sesiunile Pro Democrația fac parte din proiectul „Ia Atitudine!” - campanie destinată ONG-urilor şi mass-media locale cu finanțare de la Uniunea Europeană.

„Prin intermediul acestei sesiuni de instruire ne-am propus ca organizaţiile neguvernamentale şi mass-media să se transforme în parteneri activi ai APD în îndeplinirea măsurilor specifice legate de identificarea şi prevenirea faptelor de corupţie şi de transparentizarea activităţilor din administraţia publică. Finalitatea acestui proiect este educarea comunității în vederea identificării și prevenirii corupției, deoarece în acest an s-a dat publicității un studiu potrivit căruia România este cea mai coruptă țară din Europa”, a declarat coordonatorul proiectului APD Brașov, Laura Istrate.

Aceasta a explicat că Sfântu Gheorghe a fost adăugat pe lista orașelor în care se derulează sesiunile Pro Democrația ca urmare a faptului că aici există o activitate intensă a organizațiilor neguvernamentale.

Referitor la ceea ce a reieșit din discuțiile cu reprezentanții ONG-urilor, Laura Istrate a arătat că, de cele mai multe ori, există neclarități în ceea ce privește conflictele de interese în administrațiile locale, incompatibilitățile pe funcții și liberul acces la informații pe Legea 544.

„Am vorbit în cadrul acestor sesiuni de instruire despre proceduri de sesizare, instrumente la dispoziția cetățeanului pentru a se identifica și combate corupția. Cunoașterea unor elemente precum transparența publică sau accesul la informații contribuie mult la creșterea gradului de integritate, pentru că în definitiv, corupția ne afectează pe toate domeniile. Sunt multe organizații care nu au contact permanent și direct cu administrațiile, activând pe social, de exemplu, dar la un moment dat se pot lovi de eventuale ilegalități. În aceste situații, este bine să știe unde anume să caute răspunsurile, cum să le caute, cum să facă o cerere pe liberul acces la informații”, a explicat Laura Istrate.

Reprezentantul Pro Democrația a arătat că partenerul proiectului, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), desfășoară inclusiv activități de monitorizare a diverselor aspecte legate de conflictele de interese, exemplele în acest sens putând fi folositoare deoarece oferă spețe clare.

„Am primit multe informații și exemple despre dificultăți care pot apărea în relațiile cu administrația publică. Cred că acum știm mai bine de unde să începem rezolvarea unor astfel de dificultăți, cum trebuie identificate, ce documentare este necesară sau cu cine trebuie să luăm legătura, în funcție de problemă. Concret nu ne-am lovit de cazuri de corupție, dar am auzit de acestea de la diverși cetățeni”, a declarat reprezentantul Biroului de Consiliere a cetățenilor și al Asociației Pro Nobis din Sfântu Gheorghe, Maria Doboli.

În cadrul proiectului Pro Democrația a fost editat și un mini-manual intitulat Drumul spre Integritate. Acesta prezintă și explică termenii de integritate și integritate publică, corupție, conflict de interese, stare de incompatibilitate, transparență decizională, cod de conduită. Manualul subliniază rolul important al ONG-urilor și mass-mediei în prevenirea corupției, prezentând formele corupției și oportunități de intervenție împotriva acesteia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Maria ANDREESCU, 1 octombrie 2010
CORUPTIE?! IN INSTITUTIILE DIN JUDETUL COVASNA, IN SPETA IN SFANTU GHEORGHE...E DESTULA. DOAR CA OAMENILOR LE ESTE MULT PREA TEAMA SA VORBEASCA DIN CVASIMOTIVE. AR FI MULTE DE SPUS IN LEGATURA CU citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.