ACTUALITATE 13 martie 2011

Artiștii, atenţionaţi asupra drepturilor care li se cuvin

de Monica Vrânceanu | 432 vizualizări

Mai mulți reprezentanți ai Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți - CREDIDAM s-au aflat vineri seară la Sfântu-Gheorghe, unde au prezentat situația plății drepturilor de autor de către radiouri, televiziuni și proprietarii de restaurante, baruri și discoteci, explicând totodată importanța acestor plăți și modalitățile în care artiștii pot beneficia de ele.

Directorul CREDIDAM, Ștefan Gheorghiu, a declarat că legea referitoare la plata drepturilor de autor a cunoscut o perioadă de evoluție în ultimii ani, însă din 1996 și până în 2000, foarte puțini au respectat-o, în general oamenii neînțelegând că fiecare interpret are dreptul și nevoia de a-și valorifica propriile creații.

Referindu-se la situația județului Covasna, cei de la CREDIDAM au arătat că din cele cinci posturi de radio existente aici, niciunul nu se află la zi cu playlisturile și plățile drepturilor de autor. În ceea ce privește restaurantele, barurile și discotecile cele mai importante ca mărime din județ, aici situația este balansată de zece locații care se află la zi cu plata drepturilor de autor și de alte zece, trecute pe lista neagră a CREDIDAM.

În acest context, Ștefan Gheorghiu a arătat că dincolo de faptul că agenții economici trebuie să-și plătească obligațiile legate de utilizarea pieselor muzicale ale artiștilor, și aceștia din urmă au obligații - în primul rând să se înscrie în baza de date a CREDIDAM precum și să raporteze către Centru activitățile artistice și înregistrările realizate.

”Este inacceptabil să mai existe un radio care să nu ne poată da playlistul pentru că ”nu are calculator”, dar și artiștii trebuie să-și declare repertoriul și să nu-și cesioneze drepturile”, a explicat Ștefan Gheorghiu, atrăgând atenția că există artiști care, din cauză că nu și-au declarat activitățile au ajuns ca, după ani întregi de activitate intensă, să nu mai aibă niciun venit de pe urma acesteia.

Între 1996 și 2011, Centrul a gestionat 30 de milioane de euro ca venituri ale artiștilor pe care îi reprezintă, contribuția la bugetul Statului fiind de 10 milioane de euro. CREDIDAM are stabilite clar sumele pe care radiourile, televiziunile, barurile, discotecile și restaurantele trebuie să le vireze pentru fiecare artist difuzat, aceste sume fiind calculate inclusiv din punct de vedere al orelor la care se difuzează creațiile și al mărimii locațiilor respective.

Constituit în 1996 ca asociație non-profit, CREDIDAM reprezintă interesele artiștilor interpreți români și străini. CREDIDAM se ocupă cu colectarea și repartizarea banilor cuveniți artiștilor, proveniți din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de către posturile de radio, TV, cablu, cinematografe, în restaurante, hoteluri, discoteci și cluburi. CREDIDAM este unic colector pentru România al drepturilor artiștilor interpreți, încheind până acum 33 de acorduri internaționale bilaterale, de reprezentare reciprocă a intereselor artiștilor interpreți cu asociații similare din Europa și Canada. Centrul reprezintă în România interesele artiștilor interpreți străini ale căror înregistrări sunt folosite pe teritoriul României, iar interesele artiștilor interpreți români, membri CREDIDAM, sunt reprezentate și apărate în țările respective.

Organizația numără în prezent peste 8.000 de membri: actori, balerini, muzicieni din toate genurile- pop, folk, rock, muzică populară sau muzică clasică. Printre personalitățile reprezentate de Centru se numără Monica Anghel, Radu Beligan, Ion Besoiu, Dan Bittman, Elena Cârstea, Mihai Cernea, Maria Ciobanu, Mirabela Dauer, Mircea Diaconu, Ion Dichiseanu,  Marcel Iureș, Dorina Lazăr, Horațiu Mălăele, Elena Merișoreanu, Angela Moldovan, Florin Piersic, Paul Popescu, Angela Similea, Sofia Vicoveanca și mulți alții.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.