Aproape 11 milioane de lei pentru reabilitarea termică a două clădiri din Sfântu Gheorghe
Primăria a semnat un acord cu o universitate din Norvegia
Primăria din reședința de județ a semnat un acord de parteneriat cu Universitatea Østfold (HiOF) din Norvegia pentru a implementa proiectul „Emisii reduse cu eficiență ridicată și durabilă în clădiri publice cheie din Sfântu Gheorghe”. Mai exact, parteneriatul prevede reabilitarea termică a Școlii Gimnaziale „Váradi József” și a bazinului de înot din Sfântu Gheorghe. Contribuția municipiului este de 2,1 milioane de lei din valoarea totală a proiectului – aproape 11 milioane de lei.
Consumul total de energie la cele două clădiri vizate de proiect, școala gimnazială „Váradi József” și piscina administrată de Sepsi Rekreativ a fost de peste 3.300 MWh în 2019 (electricitate și consum de gaz metan). Costul total pentru energie s-a ridicat astfel la peste 145.000 de euro și a produs aproape 660 de tone de CO2, se arată în documentul de proiect.
Acordul de parteneriat semnat luna trecută de Primăria Sfântu Gheorghe și Universitatea Østfold (HiOF) din Norvegia prevede așadar intervenții complexe pentru performanță energetică și la nivelul instalațiilor din cele două clădiri.
Mai exact, eficientizarea energetică a celor două clădiri presupune, printre altele, izolarea termică exterioară, schimbarea ferestrelor și ușilor exterioare, modernizarea centralelor termice și a sistemului de încălzire și ventilație, reabilitarea totală a rețelei electrice și schimbarea corpurilor de iluminat, dar și instalarea echipamentelor de producere a energiei din surse regenerabile.
În documentul de proiect se mai arată că obiectivul principal este creșterea performanței energetice a școlii gimnaziale „Váradi József” și a piscinei din oraș, „urmată ulterior de reducerea costurilor de exploatare, ceea ce va permite redirecționarea unei părți din costurile curente cu energia spre alte activități ce vor ridica nivelul de trai în Sfântu Gheorghe”.
Totodată, un alt obiectiv pe termen lung al acestui proiect este reducerea amprentei de carbon rezultate din exploatarea clădirilor.
Odată ce proiectul se va realiza, reducerea preconizată a emisiilor ar trebui să fie de 78%, iar economia de energie ar trebui să atingă o reducere estimată de 82%. Costurile de exploatare ar trebui să se reducă așadar de la peste 145.000 euro la 34.500 euro pe an.
Valoarea totală a proiectului „Emisii reduse cu eficiență ridicată și durabilă în clădiri publice cheie din Sfântu Gheorghe” este de 10.949.190 de lei, dintre care contribuția proprie a municipiului va fi de 2.174.550 de lei, iar valoarea finanțării nerambursabile, din fonduri europene, este de 8.774.640 de lei, conform unui proiect de hotărâre aprobat săptămâna trecută în ședința ordinară a CL Sfântu Gheorghe.
Data finalizării proiectului este 31 decembrie 2023, se mai arată în documentația proiectului.
Aceeași sursă indică faptul că la Sfântu Gheorghe sunt în total 107 clădiri publice al căror consum de energie electrică se ridică la 1.250.000 euro pe an.