Aproape 10.000 de oameni la Ziua Adevărului [FOTO]
Deşi organizatorii au anunţat o prezenţă de 25.000 de oameni la mitingul de sâmbătă de la Sfântu Gheorghe, autorităţile au comunicat cifra de 8.000-8.500 de manifestanţi, mult mai aproape de adevăr.
Organizatorii mitingului de sâmbătă din Sfântu Gheorghe sperau ca la eveniment să participe 20.000 de persoane. În cadrul discursului său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în centrul orașului s-au adunat peste 25.000 de persoane – informaţie luată ca atare și prezentată pe mai toate posturile centrale de televiziune. Pe agențiile de presă din Ungaria numărul a fost și mai mare, acolo s-a vorbit de prezența a 30.000 de oameni.
Prefectura Covasna a anunțat însă printr-un comunicat de presă că la eveniment au participat 8.000, maxim 8.500 de persoane, cifră care pare mult mai aproape de adevărul de la faţa locului. Cifra a ținut în priză multă lume, iar pe diferite site-uri s-a discutat intens acest subiect.
Protest de peste 50 de zile
Cele câteva mii de persoane prezente la Sfântu Gheorghe au protestat împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău care a anulat actul de retrocedare a clădirii Liceului „Székely Mikó” către Eparhia Reformată din Ardeal şi i-a condamnat la închisoare pe membrii comisiei de retrocedare.
Protestele au început în urmă cu mai bine de o lună, când preotul reformat din Bicfalău, Sánta Imre, a protestat singur în fața Lice ului „Székely Mikó”. Încet-încet i sau alăturat câteva zeci de persoane, iar aceste proteste au culminat cu mi tin gul de sâmbătă, organizat de UDMR și Biserica Reformată.
Primăria nu vrea clădirea
Sâmbătă au urcat pe scenă reprezentanți ai bisericilor istorice maghiare: catolică, reformată, unitariană și evanghelică, cu toții afirmând că sentința de la Buzău este una nedreaptă, iar comunitatea maghiară din Transilvania trebuie să își apere drepturile și proprietățile. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus că orașul nu va prelua clădirea Liceului pentru că nu îi aparține. „Am fost întrebat de mai multe ori de ce nu
preia orașul clădirea Liceului. Răspunsul este simplu: pentru că această clădire nu a aparținut niciodată de oraș, a fost întotdeauna a Bisericii Reformate” – a spus primarul.
Reprezentantul Bisericii Reformate, Kató Béla, a spus că prin faptul că s-au adunat toate bisericile istorice maghiare, sfera civilă și cea politică, se vede că problema este gravă. El a
adăugat că acum e vorba de o nedreptate adusă reformaților, dar poate mâine se va întâmpla cu alte biserici, iar dacă va fi așa, comunitatea trebuie să dea dovadă de solidaritate și să nu își lase bunurile pe mâna altora.
Azi la Sfântu Gheorghe, mâine…
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că situația din Sfântu Gheorghe nu este singulară și poate crea un precedent periculos, prin care clădiri vechi, ce au fost luate de la diferitele biserici maghiare, pot ajunge pe mâna unor proprietari. „Primarul din Târgu Mureș a pus deja ochii pe câteva școli care au fost dintotdeauna ale bisericilor, și nu este un secret nici faptul că edilul din Oradea vrea să acapareze clădirea Finanțelor, care este a Bisericii Catolice. Protestul de azi va ajunge la Bruxelles, la Washington sau oriunde va fi nevoie” – a spus Kelemen.
Europarlamentarul Tőkés László a spus că maghiarii din Transilvania vor ieși în stradă la Târgu Mureș, la Zalău, la Oradea sau oriunde va fi nevoie.
Oamenii au știut pentru ce au venit… și nu prea
Mulți protestatari au venit inclusiv din afara judeţului, din Harghita, Mureș, Brașov, Arad, Bihor, dar chiar și din afara țării, iar în mulțime am găsit câteva delegații ale unor orașe din Ungaria. Întrebați pentru ce au venit la Sfântu Gheorghe, am primit răspunsuri de genul: „pentru că vor să ne ia școala”, „să le arătăm politicienilor români că suntem puternici” sau „pentru că au venit și prietenii mei”. Au fost însă și câteva persoane care au venit acasă special pentru acest eveniment. În mulțime am găsit foști elevi ai Liceului care acum trăiesc în afara țării, dar care au ținut morțiș să fie prezenți și să își arate solidaritatea față de Markó Attila, Marosán Tamás şi Silviu Clim, membri ai comisiei de restituire care au fost condamnați la închisoare printr-o sentință care nu este definitivă.
Lanţuri şi bare metalice găsite asupra unor participanţi
Conform Agerpres, poliţiştii au descoperit mai multe bare şi lanţuri metalice asupra unor participanţi la mitingul de protest.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, Iulia Grigoraş, acestea au fost găsite în urma unui control derulat înaintea mitin gului şi fuseseră ascunse în mânerele unor steaguri.
Cei şase tineri asupra cărora au fost descoperite aceste obiecte au fost sancţionaţi contravenţional în temeiul Legii 61/1991 privind încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Iulia Grigoraş a menţionat că manifestaţia s-a desfăşurat fără alte incidente.