APIA va exclude de la plată fermierii care şi-au curăţat terenurile prin ardere
În urma protocolului de colaborare dintre Agenţia de Plăţi Şi Intervenţii pentru Agricultură, Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, privind modul de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi arderea păşunilor permanente, la nivelul Centrului Judeţean APIA Covasna s-a constituit o comisie formată din 3 persoane reprezentând fiecare instituţie, care are rolul de a identifica terenurile arse.
„Până în prezent au fost identificate 7 focare în diferite zone ale judeţului, iar în urma contrulului la faţa locului s-a dovedit că pentru trei dintre acestea nu au fost solicitate subvenții de la APIA. La celelalte patru, acum sunt inspectorii în control şi dacă se va dovedi că au solicitat subvenții pentru terenul ars, vor fi excluşi de la plată în anul 2012. De aceea noi facem un apel către fermierii covăsneni să ia în serios acest protocol, şi să respecte legea pentru că obiectivul nostru este de a atrage în judeţ cât mai multe sume de bani și nu de a-i sancționa pe fermieri” – ne-a declarat directorul executiv al APIA Covasna, Angela Negoiță.
Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada de primăvară, odată cu creşterea temperaturii, în România se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor şi curţilor de vegetaţia uscată şi resturile menajere, cu riscul dezvoltării la fondul forestier.
În conformitate cu legislaţia în vigoare, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.