APIA instruiește fermierii în aplicatiile online
În jur de o sută de persoane au primit instrucțiuni din partea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Covasna, astfel încât oamenii să fie cât mai bine pregătiți pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2011.
În cadrul unei întâlniri cu fermierii, care a avut loc în Sala mare de ședințe a Consiliului Județean (CJ) Covasna, cei de la APIA au prezentat noutățile referitoare la campania de depunere a cererilor de sprijin pe suprafață, prezentându-le oamenilor aplicația și depunerea online. Instruirea a fost susținută în principal de patru specialiști invitați de la APIA Central, la instruire luând parte reprezentanţii Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Covasna, Oficiul Județean de Consultanță Agricolă (OJCA) Covasna, referenți agricoli ai primăriilor, 30 de fermieri și funcționari APIA.
Consilierul APIA București, Radu Ghenea, le-a prezentat participanţilor noutăţile Campaniei 2011 privind depunerea cererilor de plată pe suprafaţă precum şi noile măsuri de dezvoltare rurală, un alt consilier, Ştefan Roşca, prezentând la rândul său aplicaţia IPA-online și o simulare a procedurii de identificare a parcelelor agricole, a digitizării parcelelor și completării online a declaraţiei de suprafaţă.
Instruirea s-a încheiat cu exerciții de digitizare în IPA-online pe suport electronic, fermierii prezenți beneficiind de asistența funcționarilor APIA, urmând pașii de aplicare ce le fuseseră prezentați în simulări.
”Aplicația IPA online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic Declaraţia de suprafaţă din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă. Aplicaţia poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploataţiei, la primărie, la centrul APIA. Completarea Declaraţiei de suprafaţă se poate realiza pe parcursul mai multor şedinţe de lucru, cu mai multă atenţie şi mai corect, iar beneficiarul nu mai este nevoit să deseneze parcelele pe hărţile de hârtie. Prin aplicație se poate afla ce suprafaţă s-a desenat pe hartă, dacă parcela desenată se suprapune peste cele desenate de alţi fermieri, dacă s-a declarat o suprafaţă mai mare decât suprafaţa blocului fizic și multe astfel de aspecte. Cea mai importantă utilitate a aplicației o reprezintă diminuarea considerabilă a riscului depunerii unei declaraţii de suprafaţă incorecte și primirii unor sancţiuni din această cauză”, a explicat directorul executiv al APIA Covasna, Mariana Roman.
Potrivit acesteia, este important ca fermierii care decid să depună aplicația IPA online să rețină faptul că chiar dacă au completat cererea electronic, trebuie să se prezinte la APIA pentru a semna declaraţia de suprafaţă și angajamentele în format tipărit, acestea urmând ca apoi să ajungă la Registratură.
Cei de la APIA au ținut să atenționeze că, fără un număr de înregistrare de la Agenție, cererile se consideră nule, iar fermierii nu vor beneficia de sprijin; în același timp, fermierii au fost sfătuiți să nu efectueze operaţiile de „Finalizare“ şi „Generare“ hărţi decât după consultarea cu specialiştii de la centrul APIA. Pentru depunerea cererii de sprijin SAPS 2011 la APIA, fermierii existenți în baza de date IACS vor fi chemaţi personal printr-o invitație tip la sediul Agenției, în funcție de programările realizate de funcționarii de aici. Pe de altă parte, fermierii care nu au depus cereri SAPS în campaniile anterioare se pot prezenta oricând la sediile APIA pentru depunerea acestora, perioadele de depunere fiind 1 martie - 16 mai 2011 sau 17 mai - 11 iunie 2011 cu penalitate de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.