ACTUALITATE 29 august 2011

APIA începe distribuirea ajutoarelor

de Monica Vrânceanu | 475 vizualizări

Persoanele defavorizate vor primi 13 kilograme de făină, 9 kilograme de mălai, 8 kilograme de orez, 2 kilograme de paste făinoase și 1 kilogram de lapte praf

Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Covasna începe de astăzi distribuirea alimentelor pentru persoanele defavorizate. Aceste ajutoare, destinate șomerilor, pensionarilor cu venituri lunare de sub 400 de lei, persoanelor cu handicap grav și accentuat și beneficiarilor de ajutor social vor fi distribuite prin primării și direcțiile sociale de la nivel local.

Directoarea APIA Covasna, Angela Negoiță, a declarat că ajutoarele pentru persoanele defavorizate vor consta în 13 kilograme făină de grâu, 9 kilograme făină de mălai, 8 kilograme de orez, două kilograme de paste făinoase și un kilogram de lapte praf- pentru fiecare persoană beneficiară.

Peste 26.000 de beneficiari

”Inspectorii APIA vor supraveghea modul de distribuire a acestor alimente, urmând să se facă controale în acest sens nu doar la primării și instituțiile care vor direct implicate în proces ci și la unii dintre beneficiarii finali”, a mai arătat Angela Negoiță.

În ceea ce privește beneficiarii și zonele din  care provin aceștia, datele APIA arată că cel mai mare număr de persoane care vor primi ajutoare este la Belin – 1.078 și Bățanii Mari – 950 între comune, în vreme ce la orașe și municipii conduce detașat Sfântu-Gheorghe cu 3.573 de beneficiari, urmat de Întorsura Buzăului cu 1.055 și Baraolt cu 1.042 de beneficiari. Dacă în 2010 au beneficiat de aceste ajutoare aproape 30.000 de covăsneni, în acest an, potrivit datelor furnizate de către primării, Agenția Județeană pentru Ocupare a Forței de Muncă și Casa de Pensii Covasna, numărul beneficiarilor a scăzut la 26.466 de persoane, semn că nivelul de trai al covăsnenilor a mai crescut în ultimele luni.

Pentru a intra în posesia alimentelor, oamenii trebuie să se prezinte la punctele deschise în acest sens având asupra lor un act de identitate, deoarece primăriile au deja liste cu numele celor îndreptățiți să primească ajutorul.

Bani pentru fermieri

În aceeași idee a ajutoarelor venite de la Uniunea Europeană prin APIA, Angela Negoiță a atras atenția asupra faptului că, până pe 31 august, crescătorii de vaci din județ pot depune cereri de finanțare pentru ajutorul pe care Uniunea îl acordă în acest sens. Potrivit directoarei APIA, în județul nostru au fost depuse deja 1.332 de cereri de finanțare pentru vaca de munte (zonă considerată defavorizată în cadrul criteriilor stabilite de APIA).

”Dorința APIA este să ia bani de la Bruxelles – este o campanie pentru vaca de munte, iar apelul meu către crescătorii de animale din județ este să vină să ceară subvenția, pentru că e vorba despre bani europeni care nu trebuie să fie irosiți”, a mai spus Angela Negoiță.

În plus, aceasta a vorbit și despre convențiile încheiate de APIA la nivel național cu 11 bănci, în sensul creditării fermierilor care au depus cereri pentru Schema de plată unică pentru suprafață. Cererile se depun la APIA, care dă și adeverințe pe baza cererilor pe suprafețe, care au trebuit prezentate  până pe 15 mai.

Potrivit Angelei Negoiță, la APIA Covasna există înscriși 13.500 de fermieri covăsneni, iar cei mai mari provin din zonele Târgu-Secuiesc și Covasna. Aceștia din urmă, considerați a fi chiar ”fermieri de elită”, au înțeles sistemul de creditare și, în funcție de cultura gestionată, au reușit să primească sume frumușele care-i ajută în activitatea desfășurată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.