Apele fac ravagii în tot judeţul
Zilele Baraolt au fost amânate din cauza inundaţiilor. Apele au inundat numeroase case din zonă și o suprafaţă de peste o sută de hectare de teren
Locuitorii din Baraolt și din zonă nu s-au putut bucura în weekend de cea de-a XI-a ediţie a Zilelor orașului din cauza apelor care au pus stăpânire pe străzi și au inundat pivniţe, curţi și gospodării.
Problemele au apărut sâmbătă, ca urmare a ploilor și a nivelului crescut al apei. Ieri, Prefectura judeţului anunţa că la digul de la Căpeni situaţia este gravă și dacă mai plouă există pericolul ca acesta să nu reziste.
Sâmbătă seara, aproape 30 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situţii de Urgenţă Mihai Viteazul (ISU), împreună cu un detaşament format din 20 de jandarmi, au intervenit la faţa locului pentru întărirea digului de protecţie.
Între timp, pârâul Cormoş a cunoscut o creștere considerabilă a debitului și au fost inundate în jur de 115 ha teren agricol. De asemenea, 29 gospodării au fost afectate în Brăduţ, iar în oraşul Baraolt pârâul cu același nume a depăşit zidul de protecţie şi a inundat o stradă, fiind afectate circa 60 de gospodării.
Aseară erau așteptate probleme și în zona de afluenţă a Râului Negru în Olt, ca urmare a faptului că râul atinsese nivelul maxim în zona Sâncrai Ciuc.
De asemenea, ieri dimineaţă pompierii au fost solicitaţi să intervină în localitatea Ruseni, unde în urma creșterii nivelului pârâului Cașin, DN 11 a fost inundat. Pompierii, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Tg. Secuiesc și cetăţeni din localitatea Ruseni au intervenit cu saci de nisip pentru înălţarea digului de protecţie. Şi din Bixad au existat semnale că locuitorii nu au curent ca urmare a ploilor.
Tot ieri, circulaţia rutieră pe DN 11B între Cozmeni şi Târgu Secuiesc, la limita dintre judeţele Harghita şi Covasna, a fost blocată după ce apa venită de pe versanţi a acoperit carosabilul. Pe o porţiune de 150 de metri drumul a fost acoperit cu apă de 10-20 de centimetri. Traficul autoturismelor a fost deviat pe E 578 Băile Tuşnad-Sfântu Gheorghe, fiind permisă doar circulaţia maşinilor de mare tonaj.
4.000 de saci cu nisip la Baraolt
Potrivit primarului din Baraolt, Nagy Istvan, cam 200 de baraolteni sunt sub ape și se așteaptă retragerea apelor pentru a vedea care sunt punctele critice. Edilul spune că numai sâmbătă au intervenit cu 4.000 de saci cu nisip.
Cât despre sărbătoarea orașului, aceasta nu a mai putut avea loc din cauza inundaţiilor și a fost amânată. Practic numai vineri au avut loc unele dintre acţiunile programate.
„Nici vorbă de Zilele Baraolt, de artificii, formaţii, concerte, am trimis lumea acasă. Nu am crezut că în Baraolt se poate întâmpla așa ceva, a fost foarte multă apă”, a spus primarul.
Nagy Istvan a ridicat totodată și problema faptului că în oraș nu există un detașament de pompieri, numai patru pompieri plătiţi de autoritatea locală.
Conducerea ISU a spus de mai multe ori că ar înfiinţa aici un detașament, dacă ar avea un spaţiu adecvat.
Previziunile hidrologice pentru ziua de ieri nu s-au oprit la zona Baraolt, astfel că hidrologii au emis cod roşu și pe râul Negru pe sectorul Reci, unde cotele de pericol urmau să fie depăşite.
Ana Sidon
Foto: ISU Covasna