ACTUALITATE 15 februarie 2011

Anul 2011 aduce investiţii mari în sistemul electric din judeţ

de Monica Vrânceanu | 698 vizualizări
Directorul Electrica Sucursala Covasna, Jozsa Csaba, vorbește despre planuri de reparaţii și modernizări Rețeaua electrică a județului Covasna se înscrie în rândul celor mai îmbătrânite din țară, iar anul 2010 a fost primul an din ultimii 40 în care s-a realizat un plan de investiții pe ceea ce înseamnă reparații, dotare și modernizare. Pentru că în anii trecuți investițiile în reparații dar mai ales în modernizare au fost aproape inexistente, Societatea de furnizare a curentului Electrica - Sucursala Covasna intenționează

Directorul Electrica Sucursala Covasna, Jozsa Csaba, vorbește despre planuri de reparaţii și modernizări

Rețeaua electrică a județului Covasna se înscrie în rândul celor mai îmbătrânite din țară, iar anul 2010 a fost primul an din ultimii 40 în care s-a realizat un plan de investiții pe ceea ce înseamnă reparații, dotare și modernizare. Pentru că în anii trecuți investițiile în reparații dar mai ales în modernizare au fost aproape inexistente, Societatea de furnizare a curentului Electrica - Sucursala Covasna intenționează să investească şi să schimbe această situație în următorii ani. Procesul de modernizare va începe în localitățile și zonele prioritare din județ, ținându-se cont de vechimea rețelei de electrificare, în condițiile în care durata de viață a unui cablu folosit pentru aceasta este de 20 de ani și dorindu-se o dotare cu tehnică de ultimă generație a sistemului electric - atât în ceea ce privește consumatorii cât și iluminatul stradal. Plusarea cu bani în rețelele electrice din județ a început deja de anul trecut, astfel încât în luna iulie, urmare a inundațiilor au fost obținute certificate de forță majoră pentru Liniile electrice aeriene de joasă tensiune (Lea Jt) de la Cătrușa, Belin și Belin Vale, unde au fost executate lucrări în valoare de aproximativ 67.000 de lei, iar apoi, în luna decembrie s-au realizat noi remedieri în zona Cătrușa și Balvanyos, valoarea acestora fiind de aproximativ 90.000 de lei din care 66.000 de lei au fost suportate de către firma de asigurare. Potrivit directorului Electrica Covasna, Jozsa Csaba, marile investiții în sistemul electric al județului debutează în acest an, astfel încât în șapte ani de acum încolo să se realizeze modernizarea sistemului pentru toate cele 140 de localităţi ale județului.

Domnul director, care este situație actuală a sistemului electric din județ?

Nu avem o situație dintre cele mai bune, dar continuăm în acest an investițiile și reparațiile, mergând astfel pe două planuri distincte. Ideea este însă că avem foarte multe proiecte, deoarece altfel nu se pot face lucrări. Și pentru că îmi doresc foarte mult să avem un sistem bine pus la punct, având experiență în acest domeniu ca un om care lucrează de ani de zile la Electrica, sunt foarte dornic să merg pe teren, deoarece doar acolo se pot vedea clar lucrurile. În ceea ce privește proiectele, pot spune că acestea sunt realizate de noi, împreună cu șefii de centre întocmim temele de proiectare și apoi lucrările se scot la licitație electronică pe sistem național, obținându-se executări la prețuri destul de bune.

Ce ne puteți spune despre investițiile derulate anul trecut?

Ne-am axat pe retehnologizări, modernizări de instalații electrice de medie și joasă tensiune, îmbunătățirea calității energiei electrice distribuite și furnizate, automatizarea distribuției și achiziția unor utilaje. Modernizările și lucrările incluse aici au vizat localități precum Olteni, Întorsura Buzăului, Turia, Sita Buzăului - Ciumernic, Covasna, Zoltan, Moacșa, Ozun. Finanțarea lucrărilor de investiții s-a bazat pe fonduri proprii, credite și aport de capital, valoarea totală a acestora fiind de 6,3 milioane de lei. Pe investițiile cu surse proprii am avut creșteri, în vreme ce planul de investiții aprobat pe 2010 a fost depășit.

Vă este greu să obțineți bani de investiții în această perioadă?

Ușor nu este, dar contează și cât te implici, cât de bine reușești să te faci înțeles cu privire la ceea ce vrei să realizezi. Eu îmi cunosc foarte bine proiectele, știu că avem nevoie de modernizări și de automatizarea sistemelor, astfel încât calitatea a ceea ce oferim să fie din ce în ce mai ridicată. Pentru asta este nevoie de proiecte, ca că poți explica exact ce vrei să faci și să poți arăta că ai nevoie de aceste investiții.

Ați vorbit despre continuarea investițiilor în 2011. Puteți detalia despre ce este vorba și despre ce sume?

Vom continua în acest an lucrările de îmbunătățire a nivelului de tensiune pe toate cele cinci orașe ale județului, însă sigur că vom merge și pe zona rurală, axându-ne pe Lea Jt Baraolt, Zăbala și Lemnia. În aceeași idee, vrem să creștem gradul de siguranță a alimentării cu energie electrică în zona Ozun - Bicfalău. Urmărim și realizarea unor automatizări în posturile de distribuție, astfel încât atunci când apar probleme în alimentare, de exemplu, să nu mai căutăm manual defecțiunile ci să putem fi capabili să le depistăm automat, deoarece acest lucru scurtează perioada de intervenție și reparare, desigur. În afară de investiții, vom merge în paralel și cu lucrările de reparații, astfel că vom lucra foarte mult pe rețelele de joasă și medie tensiune ale județului. Referitor la sume, vă pot spune că am cerut sume ridicate, astfel că se pare că valoare lucrărilor de reparații din acest an va fi în jurul a 6,7 milioane de lei, iar cea a investițiilor undeva la 6,5 milioane de lei.

Trecând la lucruri mai practice pentru consumatori, puteți face un rezumat al problemelor ivite în ultimele luni în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică?

Sigur că da, deoarece chiar avem date în acest sens. Astfel, dacă ne referim la calitatea și continuitatea în alimentarea cu energie electrică, pot spune că în cele 12 luni ale lui 2010 s-au înregistrat peste 5.000 de deranjamente, iar odată cu verificările ulterioare au apărut și cauzele. Astfel, datele arată că au existat 240 de incidente, iar cele mai multe au fost provocate de condiții meteo deosebite. Față de 2009, s-a constatat o creștere a numărului de incidente, însă  asta din cauza fenomenelor meteo deosebite și ca urmare a secţionării cablurilor de medie tensiune de către factori externi. Printre factorii care mai afectează alimentarea cu electricitate se mai numără însă și solicitările peste limitele pentru care au fost dimensionate instalațiile, diverse deficiențe în fabricația echipamentelor, materiale necorespunzătoare și altele.

În ceea ce privește pagubele cauzate de către întreruperile de energie electrică ce ne mai puteți spune?

Când rețeaua este uzată, sau chiar din alte cauze, este adevărat că există pene de curent care pot să afecteze aparatura electrică și electrocasnică a consumatorilor. Oamenii trebuie să depună sesizări la noi, astfel încât cele sesizate să poată fi verificate oficial de către o comisie. Apoi se face o notă de fundamentare, se înaintează Consiliului de Administrație al Electrica Transilvania Sud și dacă se aprobă se apelează la un fond special de despăgubire. Dispunem de posibilități de verificare și stabilire a cauzei - inclusiv printr-o bază de date ce ne arată zilele și orele defecțiunilor, astfel încât oamenii pot fi despăgubiți. Pot spune că avem lunar 10-15 sesizări și cereri de despăgubire, iar majoritatea primesc răspunsuri pozitive. De aceea, oamenii trebuie să vină cu încredere către noi, căci dacă într-adevăr se dovedește prin analizele membrilor comisiei că sistemul electric a afectat aparatura, se primește despăgubirea, deci răul este unul mai mic în cele din urmă, prin procedura de 30 de zile oamenii putându-și recupera banii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Cititor, 15 februarie 2011
pt. Ion G. Electrica te debranseaza, chiar pentru o "datorie" de 1 leu. Deci merita sa trimita un echipaj pentru debransare. Si, in alta ordine de idei ce legatura are Eletrica cu colectarea taxelor citeste integral
Ion G., 15 februarie 2011
Da d-le director, frumos ce spuneti dvs. dar nu pomeniti nimic despre faptul că aveti oamnei în subordine care nu-şi fac datoria aşa cum ar trebui pentru cetăţenii oneşti care-şi achită la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.