ACTUALITATE 6 august 2021

Antal Árpád crede că mesajele comunicate de directorul AJOFM Covasna influențează nivelul de salarizare din județ

de Mirela Cara Dragu | 2272 vizualizări

Pe fondul divergențelor de opinie dintre deputatul UDMR, Miklós Zoltán și Kelemen Tibor, directorul AJOFM Covasna, primarul municipiului Sf. Gheorghe a adus o a treia perspectivă asupra problemei. Întrebat joi, în cadrul unei conferințe de presă, cum se raportează la acest subiect, Antal Árpád a concluzionat că directorul AJOFM este cel care trasează limitele de salarizare în sectorul privat covăsnean. 

Problema salariilor din Sfântu Gheorghe a fost în aceste zile un subiect fierbinte pe rețelele de socializare, îndeosebi după ce deputatul UDMR, Miklós Zoltán, a lansat în presă un apel către directorul AJOFM, Kelemen Tibor de a nu mai transmite informații eronate către opinia publică

Întrebat care este adevărul despre acest subiect, Antal Árpád, primarul municipiului Sf. Gheorghe a declarat că în opinia sa este o tragedie că „în această țară nu vedem niște statistici foarte clare și că fiecare poate să se uite pe niște statistici care de multe ori se contrazic”. În plus, acesta a precizat că o analiză corectă a venitului mediu nu se poate face fără să iei în considerare gradul de ocupare a forței de muncă. „Și aici vă dau un exemplu foarte simplu. Eu dacă mâine dau afară 100 de oameni de la Tega, salariul mediu în Municipiul Sf. Gheorghe va crește. Deci cu cât gradul de ocupabilitate este mai mare într-o localitate, cu atât atragi mai multe persoane din zona de șomaj și îl atragi cu venituri foarte mici. Dar în loc să-i dai ajutor de șomaj sau ajutor social, îi dai un salariu, deci nu este corect să analizezi venitul mediu fără să pui lângă gradul de ocupare”, a explicat el. 

Cât priveşte modul de acțiune și comunicare a directorului AJOFM, primarul Antal Árpád a spus că, în opinia sa, acesta nu face decât să influențeze negativ negocierile dintre angajați și angajatori. „Dânsul (n.r. Kelemen Tibor) de 20 de ani tot comunică lucruri negative și face o atmosferă negativă, prin care mesajele lui negative se transformă de multe ori în niște decizii luate inclusiv în negocierile dintre angajat și angajator. Pentru că, în momentul în care dimineața apare în presă că la noi nu știu cum sunt veniturile, stă la masă angajatul cu angajatorul, iar angajatorul spune „Bucură-te că-ți dau atât, că uite ce zice domnul Kelemen!”. Influențează prin declarațiile sale discuțiile, negocierile dintre angajat și angajator, deci ăsta este un reproș foarte mare dacă pot să formulez așa”,  a spus primarul care i-a mai reproșat directorului AJOFM că îngreunează birocrația în cazul firmelor care solicită ajutor din partea statului, prin introducerea unor declarații suplimentare, ceea ce are drept consecință faptul că unele firme nu au mai primit ajutor, însă această pierdere nu este numai a antreprenorilor, ci și a angajaților. 

Referitor la nivelul de salarizare din  Sfântu Gheorghe și nu numai, primarului i s-a cerut să exprime un punct de vedere și cu privire la zvonurile care circulă în oraș, cum că autoritățile locale sunt direct interesate să mențină un nivel de salarizare scăzut și își dau concursul în mod susținut în acest sens. „Asta este împotriva logicii pentru că cel mai important venit al autorității locale este cota din impozitul pe venit. Deci dacă sunt mulți angajați și veniturile sunt mari, atunci și veniturile primăriei sunt mari. Dacă sunt puțini și mici, atunci veniturile noastre sunt mici. Adică dacă eu am un interes ca primar, eu am un interes să am un buget cât mai mare. Dacă am un buget mare, pot să fac mai multe lucruri în oraș. Eu o să am buget mare atunci când sunt mai mulți angajați și salariile sunt mari. Eu cred că cea mai bună statistică pe care eu pot să o pun la dispoziție pentru municipiul Sf. Gheorghe, nu pot să vorbesc la nivel de județ, este impozitul pe venitul global, care intră în bugetul local - pentru că acel impozit pe venitul global practic vine din salariile oamenilor și putem vedea cât a crescut, care este procentul de creștere și așa mai departe. Cu cât crește mai mult, cu atât oamenii duc acasă mai mulți bani”, a explicat Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.