Aniversare festivă la Sfântu-Gheorghe
Cei 550 de ani de la atestarea documentară ca aşezare urbană vor fi marcaţi prin diverse manifestări
Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe va realiza un film documentar centrat pe povestitile locuitorilor municipiului, pentru a marca 550 de ani de la atestarea documentară ca aşezare urbană. În aceeaşi idee, municipalitatea va organiza şi un târg medieval la care vor fi invitaţi să ia parte reprezentanţi ai unor oraşe cu nume asemănătoare din România şi Ungaria.
Evenimentele dedicate celor 550 de ani de atestare documentară ca aşezare urbană pentru Sfântu Gheorghe se vor întinde pe parcursul acestui întreg an, programele planificate în acest sens cuprinzând acţiuni culturale, creativ-interactive şi distractive - muzică şi sport.
Potrivit autorităţilor locale, programele se vor axa în primul rând pe o aniversare care să ofere o mai adâncă cunoaştere a municipiului Sfântu-Gheorghe, dorindu-se ca dezvăluirile trecutului să fie interesante pentru locuitorii oraşului şi să vorbească în acelaşi timp despre prezent. În acest sens, la nivelul CL s-a constituit o echipă formată din specialişti în istorie, care lucrează la organizarea aniversării celor 550 de ani - programe şi expoziţii.
“Organizatorii doresc să ia în considerare fiecare grupă de vârstă, să ofere tuturor, de la copiii de grădiniţă până la cei vârstnici, programe interesante în care să se implice. În ceea ce priveşte filmul documentar care va fi realizat, personajele principale vor fi oameni în etate, care vor povesti despre dezvoltarea oraşului pe durata vieţii lor, ţinând cont şi de schimbările de regim”, a explicat şefa Biroului de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe, Barta Monika.
Barta Monika a mai arătat că evenimentul are şi un logo care pune accent pe singura construcţie rămasă în Sfântu Gheorghe din timpul Evului Mediu - Biserica Reformată Fortificată, pe sfântul al cărui nume îl poartă oraşul nostru, cât şi prezentarea variantei contemporane a legendei Sfântului Gheorghe. În logo se va găsi şi motivul Ceasului din Turn, acesta simbolizând interdependenţa dintre prezent şi trecut, simbol al trecerii timpului şi al continuităţii.
În cadrul acestor manifestări, autorităţile locale vor dezveli şi două statui, una dintre ele fiind copia statuii Sfântului Gheorghe din Praga.
Evenimentele dedicate celor 550 de ani de atestare documentară a oraşului Sfântu-Gheorghe vor fi organizate de Primărie în parteneriat cu Muzeul Naţional Secuiesc şi Biblioteca Judeţeană Bod Peter şi alte instituţii, asociaţii culturale şi sportive.