ACTUALITATE 13 februarie 2013

Angajaţii Hotel Dacia din Covasna, trimişi în concediu fără plată

de Monica Vrânceanu | 2049 vizualizări

Sindicatul Sanitas acuză conducerea Hotelului de abuzuri asupra salariaților şi cere sprijinul Guvernului

Sindicatul Sanitas Covasna acuză grave nereguli și abuzuri la nivelul Societăţii Comerciale de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă SA – Sucursala Covasna, Hotel Dacia. Prin intermediul unui comunicat de presă, semnat de liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, se solicită sprijinul și implicarea ministrului Muncii, al Casei de Pensii şi al ITM Covasna, care ar putea rezolva situația angajaţilor Hotelului Dacia din staţiunea Covasna.

Mai exact, Vasile Neagovici arată că, în lipsa directorului sucursalei, angajații de la Hotelul Dacia sunt trimişi în concediu fără plată, după ce contractual lor colectiv de muncă nu a fost negociat cu Sindicatul și nici înmânat acestuia.

Indignare şi îngrijorare

„Conducererea Sindicatului Sanitas Covasna se arată indignată și îngrijorată în același timp de situația existentă la nivelul Hotelului Dacia, unde în lipsa directorului sucursalei (aflat în concediu medical), directorul economic Veronica Voicu, împreună cu administratorul hotelului, Dorel Lungu, considerându-se eventual pe proprietatea lor personală încearcă să forțeze o parte a salariaților reprezentanți de noi să semneze concedii fără plată – prin intimidări și alte metode imorale și lipsite de bun simț. Menționăm că o parte a salariaților au semnat aceste cereri fiind se pare „convinși” de corectidudinea măsurii luate; chiar și reprezentanții Sindicatului se încearcă a fi convinși pentru a semna o asemenea cerere (...)”, a declarat Vasile Neagovici cu privire la situația de la Hotelul Dacia, unde există în jur de 70 de angajați.

Acesta a mai arătat că în 22 ianuarie, la ITM București s-a înregistrat Contractul Colectiv de Muncă cu aplicabilitate de la acea dată, însă negocierea acestuia s-a făcut fără conducerea Sindicatului Sanitas Covasna. În plus, contractul  nu a fost înmânat celor din Sindicat, fiind „securizat” de Veronica Voicu și Dorel Lungu, tocmai pentru a nu ajunge la cunoștința salariaților, cei direct interesați de prevederile cuprinse acolo.

Clauze favorabile angajaţilor, ascunse

Vasile Neagovici susține că cei doi au avut motive întemeiate să ascundă de salariați clauzele din contract, cu atât mai mult cu cât una era favorabilă oamenilor, deoarece prevedea acordarea unei sume de cel puțin 75% din salariul de bază în situația reducerii sau întreruperii temporare a activității. În plus, oamenilor le-au fost ascunse și alte clauze precum cele legate de grilele de salarizare, normative de personal etc.

„Această situație nu mai poate fi tolerată într-o societate comercială cu capital integral de stat aflată în administrarea Casei Naționale de Pensii, mai ales că dăinuie de câțiva ani, cu efecte grave asupra salariaților. Lipsa unor venituri în perioada de iarnă, salarii extrem de scăzute, lipsa altor forme de  protecție socială, ne-au obligat să luăm primele măsuri împotriva acestor abuzuri și în acest sens am înaintat un memoriu către Ministerul Muncii, Familiei și Protecției  Sociale și Persoanelor Vârstnice, în atenția dnei. ministru Mariana Câmpeanu; un memoriu proprietarului acestei societăți, respectiv Conducerii Casei Naționale de Pensii, și ITM Covasna, unde am solicitat să obțină ei o copie a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate – contract care, repet, ar trebui să producă efecte benefice salariaților și nu să stea ascuns undeva în sertarul directorului economic sau al administratorului”, a mai spus Vasile Neagovici.

Președintele Sanitas Covasna a mai arătat că, în cazul în care situația va continua, Sindicatul se pregătește de întreprinderea unor acțiuni legale – eventual de protest, tocmai pentru a sensibiliza organele competente să ia măsuri legale împotriva șirului de abuzuri.

Dorel Lungu: "M-am bătut pentru mai multe drepturi pentru angajaţi"

Administratorul hotelului 'Dacia', Dorel Lungu a declarat pentru Agerpres că el a fost cel care a reprezentant salariaţii la negocierea contractului colectiv de muncă şi 's-a bătut' pentru ca aceştia să obţină cât mai multe drepturi. În context, a menţionat că hotelul şi-a întrerupt activitatea pe data de 17 decembrie 2012, în momentul în care a plecat ultima serie venită cu bilete la tratament, dar cu toate acestea angajaţii şi-au primit salariile, tichetele de masă, prima de Crăciun de 1000 de lei şi chiar şi prime din fondul de premiere. Lungu a menţionat că activitatea hotelului a fost reluată, dar numai parţial, până când se va relua acordarea biletelor de tratament prin Casa Naţională de Pensii, iar până atunci angajaţii şi-au luat concediu de odihnă sau concediu fără plată.

'Puteam să îi trimitem în şomaj când am închis hotelul, dar nu am vrut acest lucru. Am zis să îşi ia fiecare concediu, zile libere până când ne reluăm integral activitatea, cel mai probabil în jur de 15 martie. Mai repede nu se poate pentru că a depins de votarea bugetului, dar când ne vom relua activitatea vor fi rechemaţi toţi, pe rând', a spus Dorel Lungu pentru Agerpres.

Acesta a menţionat, totodată, că, pentru a nu depinde exclusiv de biletele de tratament subvenţionate de stat, hotelul a lansat recent oferte proprii pentru persoanele care vor să vină la Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.