Angajații din sistemul sanitar au ieșit în stradă
Protestatarii cer demisia ministrului Eugen Nicolaescu
În jur de 250-300 de angajați ai sistemului sanitar au protestat luni în fața Prefecturii Covasna. Aceștia și-au strigat nemulțumirea față de scăderile de fonduri din sistem și față de decizia de a închide unele instituții județene, cum ar fi Direcția de Sănătate Publică sau Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Protestatari din tot județul
La acțiunea de protest au participat angajații spitalelor din Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului. Aceștia au venit cu steaguri și fluiere și au scandat lozinci împotriva ministrului Sănătății, Eugen Nicolaescu. Liderul sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că anul acesta spitalele vor primi o subfinanțare între 5-20%, motiv pentru care sunt puse sub semnul întrebării atât plățile salariilor, cât și achiziționarea de materiale sanitare. „Am ieșit în stradă pentru a ne manifesta nemulțumirea față de măsurile domnului ministru. Subfinanțarea spitalelor, desființarea unor unități sunt decizii care afectează grav sănătatea noastră a tuturor. Spitalul din Târgu Secuiesc va primi cu 20% mai puțini bani, cel de la Covasna cu 5-10%, iar cel de la Baraolt cu 15%. Spitalul din Sfântu Gheorghe nu va primi mai mulți bani, deși prețul gazului și al altor utilități a crescut. Nu cerem mai mult decât ceea ce am câștigat deja. Vrem să primim cel puțin banii pe care i-am primit anul trecut” – spune Neagovici.
Protestele vor continua
Vasile Neagovici spune că angajații din sistemul sanitar vor continua acțiunile de protest până când vocea lor va fi auzită la București. „Poate că numărul celor care au ieșit azi nu este prea mare, dar colegii noștri sunt la datorie, sunt în spitale, la ambulanță sau la DSP, unde deservesc oamenii. Faptul că suntem puțini este rezultatul altor măsuri dure, și anume blocarea posturilor. Vom continua însă protestul, vom aduna semnături, vom face grevă și vom recurge la toate mijloacele legale până când domnul ministru va termina cu prostiile și va retrage hotărârile pe care le-a dat” – a declarat liderul Sanitas.
Datoriile pot crește
Directorul medical al spitalului din Târgu Secuiesc, Szabó István, s-a arătat extrem de îngrijorat de sumele pe care unitatea le va primi de la București. „Nu vom putea achita facturile la gaz și electricitate, factura de apă, și nu vom avea bani pentru achiziționarea de echipamente medicale. În urmă cu doi ani am fost într-o situație similară, am acumulat datorii uriașe. Între timp am reușit să rezolvăm situația, însă acum nu știu ce vom face” – ne-a declarat Szabó István.
Oameni speriați
Angajaților din sănătate le este teamă că nu își vor primi salariile. Spun că muncesc mult din cauza lipsei de personal, dar dacă nu își vor lua salariile, vor fi nevoiți să plece. „Am doi copii care sunt la școală. Este inadmisibil ce se întâmplă. Ne este frică, normal. Ne-au tăiat din salarii și acum riscăm să nu primim nici puținul care ne-a mai rămas” – ne-a spus o asistentă. De aceeași părere este și colega ei, care ne-a spus că situația în sistem este gravă. Femeia în vârstă de 45 de ani mărturisește că dacă era mai tânără sau nu ar fi avut familie, ar fi plecat demult din țară.
Sprijin de la Prefect
Protestatarii au înaintat o petiție prefectului Dumitru Marinescu. Acesta i-a asigurat pe reprezentanții sindicatului Sanitas că va înainta nemulțumirile lor ministrului Eugen Nicolaescu. Marinescu a adăugat că va efectua vizite în unitățile sanitare din județ pentru a vedea situația exactă și va întocmi rapoarte care vor ajunge la București.