ACTUALITATE 5 februarie 2015

Andrei Făgărășanul este noul Episcop al Covasnei și Harghitei

de Székely Emőke | 670 vizualizări

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit joi în ședință de lucru la Reședința Patriarhală sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, unde au ales noul episcop al Covasnei și Harghitei în persoana lui Andrei Făgărășanul.

Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Andrei Făgărășanul a fost ales în acest post vacant de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române cu 38 de voturi din 45 valid exprimate. El îl înlocuieşte pe IPS Ioan Selejan, care a fost ales în decembrie mitropolit al Banatului, după moartea fostului mitropolit Nicolae Corneanu.

Protopopul Florin Tohănean a declarat joi, pentru Agerpres, că IPS Andrei este un teolog remarcabil, un cunoscător al eparhiei şi realităţilor din această zonă şi are toate calităţile pentru a fi un destoinic urmaş al fostului episcop Ioan Selejan, care în decembrie anul trecut a fost întronizat mitropolit al Banatului.

„Suntem convinşi că Dumnezeu lucrează prin oameni, iar dacă Sfântul Sinod l-a ales pe IPS Andrei Făgărăşanul înseamnă că el este persoana care va putea continua lucrarea începută de IPS Ioan în Episcopia Covasnei şi Harghitei. Îl cunoaştem pe IPS Andrei, putem spune că este un om al locului pentru că a fost stareţ la mănăstirea Făgeţel din judeţul Harghita şi episcop-vicar la Sibiu. A fost dorit şi de majoritatea preoţilor din zona noastră, dar şi de mireni care l-au desemnat drept principal candidat la conducerea episcopiei” – a declarat protopopul Florin Tohănean.

Preotul Cristian Groza de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe este de părere că alegerea este cu atât mai bună cu cât noul episcop cunoaște realitățile zonei.

„Ne bucurăm de acest lucru, mai ales pentru că știe locul, știe oamenii și realitățile din zonă, așadar nu are nevoie de timp de acomodare. Și enoriașii îl cunosc, mulți au mers la mănăstirea Făgețel, unde el era stareț” – ne-a declarat preotul Cristian Groza. Acesta a adăugat că noul episcop va veni în perioada următoare și la Sfântu Gheorghe, unde va sfinți lucrările de la Catedrală. „Va veni pentru sfințirea lucrărilor de anul trecut. Acestea au fost finalizate, însă nu au fost sfințite” – spune părintele Groza.

Pentru funcția de episcop a mai candidat Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Întronizarea noului ierarh titular Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei va avea loc duminică, 15 februarie, în Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc.

Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate. Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii vicari în funcțiune. Sfântul Sinod se întrunește anual în cel puțin două ședințe de lucru în perioadele de primăvară și toamnă, iar în ședințe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

Biografia IPS Andrei Făgărăşanul

Noul episcop al Covasnei şi Harghitei, Andrei Făgărăşanul, s-a născut la data de 22 noiembrie 1967, în localitatea Cheţani, judeţul Mureş, primul copil al părinţilor Nicolae şi Maria. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal, apoi a absolvit Liceul din Iernut, judeţul Mureş, promoţia 1986. În anul 1989 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Topliţa, judeţul Harghita.

La 19 iulie 1990 este tuns în monahism cu numele de Andrei, de către Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei.

La 20 iulie 1990 este hirotonit ierodiacon la Mânăstirea Topliţa de Î.P.S. Antonie Plămădeală al Ardealului.

La 21 noiembrie 1990 este hirotonit ieromonah la Mânăstirea Topliţa de Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei.

La 10 august 1995 este numit stareţ la Mânăstirea Făgeţel, judeţul Harghita de către P.S. Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 1995, împreună cu doi monahi de la Mânăstirea Topliţa, a fost transferat de P.S. Ioan la Mânăstirea Făgeţel, mănăstire greu încercată în 1940. Aici a găsit doar biserica mânăstirii, restul fiind distrus.

La 29 august 1999 este hirotesit protosinghel la Mânăstirea Făgeţel, iar la 29 august 2006 este hirotesit arhimandrit la Mânăstirea Făgeţel de către P.S. Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti.

A urmat, în perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia.

La 1 octombrie 2005 este numit Exarh al mânăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, post pe care l-a ocupat până la hirotonirea sa întru arhiereu.

În această perioadă, 1995-2008, P.S. Andrei a condus lucrările de refacere a acestei mânăstiri: pictura bisericii, clopotniţa, corp-chilii, arhondaric, gospodărie anexă.

Tot în această perioadă a reuşit aici, într-o zonă unde românii sunt minoritari, să adune o obşte de vieţuitori, pe unii îndemnându-i spre şcolile teologice din ţară.

La 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit întru arhiereu la Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
nicolae, 7 februarie 2015
Doamne Ajuta ! Sa aduca intarirea ortodoxiei intr-o zona uitata de Guvernul Romaniei , o zona in care ortodoxia a fost schingiuita , batjocorita , iar asezamintele noastre distruse , unde pierderea citeste integral
pitagora, 6 februarie 2015
Slava Tie Dumnezeul nostru, Slava Tie . Bun venit in jiltul episcopal al Covasnei si Harghitei , IPS Andrei. Doamne-ajuta !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.