ACTUALITATE 22 iunie 2011

Analiză CCI Covasna: Avem turiști mai mulţi, dar salariaţi puţini

de Monica Vrânceanu | 604 vizualizări

O analiză referitoare la principalii indicatori economici ai județului Covasna, realizată de către Camera de Comerț și Industrie (CCI), arată creșteri ale producției industriale în primele luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Lemnul de Covasna, exportat în Orient

Firmele din județ au realizat în primele două luni ale anului exporturi în valoare de 43,8 milioane euro, înregistrându-se o creştere de aproape 21% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2010. Importurile au crescut și ele cu aproape 26%, volumul acestora cifrându-se la peste 43,1 milioane euro.

Președintele CCI Covasna, Herman Rosner, a declarat că județul nostru exportă în principal confecții - datorită numeroaselor fabrici existente aici, dar și material lemnos - bușteni și produse din lemn semiprelucrat; țările în care se exportă lemnul sunt în principal Japonia, China și Emiratele Arabe Unite.

 

Mai mulţi turiști

Datele referitoare la turism arată că în primele patru luni ale lui 2011 s-a înregistrat o creștere vizibilă a sosirilor în principalele structuri de primire turistică față de anul 2010, astfel că între ianuarie și aprilie au ajuns în județul Covasna 21.000 de turiști, cu 77% mai mulți decât anul trecut. La pensiunile turistice şi agroturistice creşterea a fost de peste două ori, în perioada de analiză înregistrându-se 4.320 de turişti, ceea ce înseamnă o cincime din numărul total de sosiri.

”Numărul de înnoptări în principalele structuri de primire turistică a crescut în acest an cu 48,5%, înregistrându-se aproape 80.000 de nopţi-turişti, ponderea hotelurilor fiind de 81,1% din numărul total de înnoptări”, a explicat Rosner.

 

Pensionari mulţi, salariaţi mai puţini

Nu la fel de bine stăm însă în ceea ce privește forța de muncă, deoarece numărul salariaților din județ este mai mic decât totalul format din pensionari, copii și alte categorii neocupate.

Astfel, în primul trimestru al acestui an, județul Covasna avea 43.513 salariați, în vreme ce  în luna aprilie numărul de salariaţi a fost cu aproape 4% mai mic decât în aprilie 2010. Tot în primul trimestru al anului, numărul pensionarilor a atins cifra de 44.469, deci cu 2,2% mai mare faţă de numărul mediu al salariaţilor.

Câştigul salarial mediu brut a fost în aprilie 2011 cu 0,7% mai mare decât în aprilie 2010, iar numărul şomerilor era la finele lunii aprilie de 7.431 de persoane, cu 33,3% mai mic decât în aprilie 2010, rata şomajului la nivelul judeţului fiind de 7,9%, cu un procent mai mare în rândul bărbaţilor - 9,4%. Acest din urmă aspect a fost subliniat recent și de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), iar explicația este una destul de simplă: confecțiile și comerțul oferă mult mai multe locuri de muncă femeilor.

Și în domeniul construcțiilor s-a înregistrat o creștere față de anul trecut, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în primele luni ale anului 2011 fiind cu 39,3% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut - 85 de autorizaţii.

 

Prea puţini bani străini investiţi în judeţ

Din ianuarie și până în mai, în județul Covasna s-au înregistrat investiţii de la 19 companii cu capital străin, din care zece din Ungaria, câte trei din Austria și Germania și altele din Italia, Slovenia și Turcia.

Datele CCI Covasna arată că participarea de capital străin a firmelor înmatriculate în judeţul Covasna în perioada 1 decembrie 1990 – 31 mai 2011 a fost de 58,9 milioane dolari, ceea ce reprezintă o medie anuală de 265 de dolari pe locuitor al judeţului Covasna.

”E o cifră foarte mică a investițiilor străine, dar pe de altă parte trebuie să fim conștienți și de faptul că alte județe nu reușesc să atragă deloc astfel de investiții, majoritatea acestora mergând spre zona București - Ilfov”, a apreciat Herman Rosner, adăugând că produsul intern brut pe cap de locuitor al judeţului Covasna a fost la finele anului 2010 de 3.976 euro, cu aproape 12% mai mic ca în anul 2008 (4.504 euro/persoană), înregistrându-se o creştere de 2,05% faţă de anul 2009.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vasy, 22 iunie 2011
Pai e excelent atunci,exact asta voia si primarul frumosului dar saracului nostru oras,voia un oras cochet care sa atraga turisti,dar fara industrie.....deci turisti isi clatesc ochii cu orasul nostru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.