ACTUALITATE 22 septembrie 2011

An bun pentru agricultură

de Monica Vrânceanu | 54 vizualizări

Producțiile de grâu și cartofi se estimează a fi foarte bune, în ciuda lipsei precipitaţiilor.

Agricultura covăsneană este pe un trend de creștere față de anii trecuți, în ciuda faptului că și culturile din județul nostru au fost afectate de lipsa precipitațiilor din ultima perioadă. Suprafețele agricole cultivate în acest an de către producătorii covăsneni sunt de ordinul miilor de hectare, iar producțiile de grâu și cartofi se estimează a fi chiar foarte bune. Astfel, au fost cultivate 17.284 hectare cu cartofi, 19.535 hectare cu grâu, 5.520 hectare de porumb și alte 2.454 hectare cu sfeclă.

Inspectorul agricol din cadrul Direcției Agricole (DA) Covasna, Incze Peter, a declarat că până acum s-au recoltat cartofi de pe mai mult de 9.000 de hectare, producția medie fiind estimată la 23 de tone pe fiecare hectar.

În ceea ce privește porumbul, recoltarea acestuia abia a început și se preconizează o producție medie de 4.500 de kilograme la fiecare hectar. La grâu, producția medie estimată este de 3.400 de kilograme pe hectar.

„Este o producție bună, mai bună decât în anii trecuți. Urmează ca luna viitoare să înceapă recoltarea sfeclei, producătorii așteptând deschiderile în acest sens ale fabricilor de zahăr – de la Bod și de la Roman. În principal în zona Târgu-Secuiesc avem mai mulți producători mari, care vor face livrări masive către Fabrica de zahăr de la Roman”, a declarat Incze Peter.

Acesta a ținut să precizeze că lipsa precipitațiilor nu a afectat atât de mult actualele culturi cât afectează culturile de toamnă, prin faptul că întârzie arăturile și însămânțarea solului. Din datele de la Direcția Agricolă, producătorii din județ intenționează să însămânțeze peste 20.000 de hectare de teren agricol cu grâu și secară,  335 de hectare cu orz și alte 900 de hectare cu rapiță de toamnă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.