ACTUALITATE 25 august 2010

Amenzi sigure la venituri nesigure

de Monica Vrânceanu | 554 vizualizări
Nervi, drumuri şi timp pierdut – de toate acestea au parte cei care au ca termen ziua de astăzi pentru depunerea, în premieră, a declaraţiilor veniturilor suplimentare Medici, contabili, actori, jurnalişti, sportivi, artişti, persoane fizice autorizate – acestea sunt doar câteva dintre categorii profesionale care au ca termen limită ziua de astăzi pentru a depune declaraţii individuale referitoare la veniturile încasate pe luna iulie, în cazul în care sunt plătite exclusiv sau şi prin contracte de drepturi de autor. Legea referitoare la plata separată a 10,5% din venituri către Casa

Nervi, drumuri şi timp pierdut – de toate acestea au parte cei care au ca termen ziua de astăzi pentru depunerea, în premieră, a declaraţiilor veniturilor suplimentare

Medici, contabili, actori, jurnalişti, sportivi, artişti, persoane fizice autorizate – acestea sunt doar câteva dintre categorii profesionale care au ca termen limită ziua de astăzi pentru a depune declaraţii individuale referitoare la veniturile încasate pe luna iulie, în cazul în care sunt plătite exclusiv sau şi prin contracte de drepturi de autor.

Legea referitoare la plata separată a 10,5% din venituri către Casa de Pensii, 5,5% către Casa se asigurări şi 0,5% la Şomaj a intrat în vigoare la 1 iulie, dar normele metodologice au fost făcute publice de către Guvern abia la finele lunii trecute. Cu personal insuficient, fără a beneficia de suport tehnic special şi cu metode de aplicare făcute cunoscute în treacăt, instituţiile implicate se aşteaptă la o avalanşă de depuneri a declaraţiilor. De cealaltă parte, cei care realizează venituri exclusiv din drepturi de autor sau cei care realizează astfel de venituri pe lângă salariul din cartea de muncă, sunt cu nervii întinşi la maximum: depunerea declaraţiilor implică o serie de documente legate de activităţile desfăşurate, calcule şi nu în ultimul rând, drumuri şi timp.

Declaraţii depuse personal şi lunar!

„25 august este prima dată care atrage obligativitatea depunerii declaraţiilor pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi profesionale pe drepturi de autor. Pentru declaraţiile de la Şomaj există formulare tip, care se descarcă şi de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) sau de pe cel al Agenţiei judeţene, se completează de către depunător şi se aduce la noi. Trebuie declarate toate veniturile de acest gen - fie că sunt lunare, fie că sunt realizate sporadic. Adică nu este posibil să nu se depună o astfel de declaraţie, pe ideea că venitul este unul „ocazional”, deoarece va fi supusă aceleiaşi idei de nedepunere, amenzile care vor urma după controlul făcut de cei de la Finanţe fiind destul de mari, plus penalizări zilnice de întârziere”, a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, atenţionând că declaraţiile trebuie depuse personal şi lunar de fiecare persoană care realizează venituri în afara salariului, în vreme ce contribuţiile în bani trebuie achitate într-un termen care să nu depăşească 30 de zile dacă nu se doreşte adăugarea de penalităţi.

Program prelungit la AJOFM

În ceea ce priveşte personalul implicat în operaţiunea ridicării declaraţiilor, Kelemen a arătat că nimeni nu este intersat de cum anume se descurcă Agenţia în acest sens, cu atât mai mult cu cât şi aici există un deficit de angajaţi. Potrivit lui Kelemen Tibor, în judeţul Covasna există 93.000 de potenţiali contribuabili la asigurările sociale, 42.000 dintre aceştia realizând venituri de natură salarială, în vreme ce numărul celor care realizează venituri din drepturi de autor nu este cunoscut încă. Dacă până în data de 23 august oamenii nu s-au înghesuit să depună declaraţii, aceştia au început să ia cu asalt punctele de depunere din 24 august, preconizându-se că cei mai mulţi se vor prezenta la acestea astăzi, 25 august, drept pentru care programul de lucru cu publicul va fi prelungit. AJOFM Covasna preia declaraţiile pentru contribuţiile la şomaj nu doar în Sfântu Gheorghe ci şi la Baraolt, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului şi Covasna - unde există câte un reprezentant al Agenţiei, pentru a nu pune oamenii pe drumuri.

La Casa de Pensii, îmbulzeala nu a fost mare, directorul coordonator adjunct, Viorel Sălăgean, declarând că printre cei care s-au grăbit cu depunerile fiind în special contabilii care realizează venituri şi pe contracte, separat de cărţile de muncă.

„Nu avem o afluenţă mare, oamenii vin, întreabă, le explicăm… Noi am anunţat necesitatea depunerii acestor declaraţii, dar nu prea am văzut să se îmbulzească, deocamdată. Poate în zilele următoare or să vină mai mulţi”, a spus Viorel Sălăgean.

La CAS Covasna nimeni nu ştie nimic

La Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna, situaţia dă cel puţin în penibil: după mai multe discuţii telefonice cu directorul Forro Bela, reiese că acesta nu prea ştie exact despre ce declaraţii este vorba. Forro Bela face trimitere la declaraţiile pe drepturi de autor şi drepturi de proprietate intelectuală depuse anual la Finanţe şi în cele din urmă îşi aminteşte vag de termenul de 25 august. Până la urmă, soluţia salvatoare vine de la o funcţionară, spre care directorul ne îndrumă după mai multe discuţii.

„Încă nu s-a clarificat nimic în legătură cu această lege, nu avem normele de aplicare exacte, nu am primit dispoziţiile în acest sens de la superiorii mei. Nu ştim cum procedăm. Oamenii au venit să se intereseze despre aceste declaraţii, dar deocamdată doar cu întrebări, n-au venit cu depuneri”, ne lămureşte Kovacs Agota, de la ghişeul Casei.

Revoltă, neînţelegere şi lehamite

De cealaltă parte - a celor care sunt obligaţi la depunerea declaraţiilor, reacţiile sunt aceleaşi: revoltă, neînţelegere şi lehamite. Cei direcţi vizaţi de noua lege ce impune plata asigurărilor pe contracte consideră că aceasta este o absurditate, parcă menită să-i încurce şi să-i împovăreze şi mai mult pe cei care muncesc.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna, Lucia Şereş, spune că aproape toţi medicii din judeţ - inclusiv cei din spitale, realizează lunar venituri suplimentare.

„Toate legile acestea care apar sunt aiurea. Nici nu mai ştim ce se întâmplă, iar medicii se tot întreabă între ei ce şi cum. Legea e aiurea, e dată cum e dată, dar în privinţa amenzilor e foarte precisă. Sincer, deocamdată nu ştim ce se întâmplă, dar e vorba de medici de familie, medici din spitale, medici care au şi cabinete particulare - aşa că foarte mulţi intră la aplicarea acestei legi”, a declarat Lucia Şereş, adăugând că, fără cale de ales, medicii se vor conforma în cele din urmă prevederilor legale.

„Fac ceva pe această lege, aşa cum Statul face ceva pe munca mea“

„Eu nu declar niciun venit suplimentar. Dacă Statul vrea bani de la mine, să vină să-i ia căci eu nu mă voi duce să-i dau! E o lege absurdă care ne limitează un venit suplimentar, aşa că nu pot spune decât că fac ceva pe această lege, aşa cum Statul face ceva pe munca mea. Prin urmare, viitoarele mele contracte vor fi toate la negru, pentru a mă limita doar la „grandiosul” meu salariu de pe cartea de muncă, redus cu 25%”, spune Sebastian Marina, actor al Teatrului Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe.

„Sunt supărată foc pe această nouă găselniţă a Guvenului. Este absurd să plătesc de două ori aceste contribuţii - de sănătate, pensii şi şomaj. De parcă Statul îmi oferă de două ori beneficii, de parcă îmi oferă de două ori servicii medicale dacă mă îmbolnăvesc - în condiţiile în care dacă vrei să fii tratat aşa cum trebuie, tot în sistemul privat ajungi! Dincolo de asta, se pare că nimeni nu se gândeşte la timpul nostru. Eu dacă lucrez cu carte de muncă într-un loc şi pe contract de drepturi de autor în alt loc, când mai am timp să umblu cu depunerile?! Să zicem, dacă tot au făcut aberaţia asta, nu puteau prelua toate declaraţiile într-un singur punct, ca să nu ne mai plimbăm de la o instituţie la alta?! Într-un oraş ca Sfântu Gheorghe nu o fi chiar atât de grav, distanţele fiind relativ mici, dar în Capitală sau oraşele mari, cred că poţi pierde şi două zile plimbând aceste hârtii. E o aberaţie şi sunt extrem de indignată!”, a declarat Kiss Edit, jurnalist la Sepsi Radio.

Lege şi norme pe fugă, confuzii peste tot

Cei care obţin venituri suplimentare sau numai venituri din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, convenţie civilă) pot fi aspru amendaţi dacă nu depun până astăzi, 25 august, primele declaraţii legate de aceste venituri şi nu achită sumele impuse de Stat pentru acestea. Conform legii, aceste persoane trebuie să depună la fiecare instituţie în parte, declaraţiile individuale privind venitul încasat în iulie. Românii sunt obligaţi să meargă atât la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, cât şi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Pe lângă declaraţii, românii vor fi nevoiţi să îşi achite şi o parte din aceste dări către stat. Este vorba de indemnizaţiile pentru şomaj şi cele pentru pensii. În privinţa asigurării de sănătate, aceasta se achită trimestrial, conform Codului Fiscal. Cu alte cuvinte, persoanele trebuie să stea la cozile infernale de la fiecare instituţie în parte pentru a fi la zi cu plata indemnizaţiilor. În caz contrar, potrivit normelor metodologice, amenzile ar putea fi între 2.500 şi 5.000 de lei. Aceleaşi norme mai indică şi faptul că următoarele venituri nu constituie venituri de natură profesională şi pentru acestea nu se vor plăti dări către stat:

• veniturile din cedarea folosinţei bunurilor;

• veniturile din investţţii;

• veniturile din pensii;

• veniturile din activităţi agricole;

• veniturile din premii şi din jocuri de noroc;

• veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare;

• venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie.

• veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) şi alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Normele metodologice au fost făcute publice la sfârşitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat în vigoare la data de 1 iulie şi se aplică retroactiv şi la companii. Pentru că legea a apărut oarecum peste noapte şi nu s-a fixat metodologia de aplicare exactă, astăzi ne putem aştepta la cozi infernale, funcţionari supra-solicitaţi şi o mare harababură - pentru că nimeni nu a înţeles exact cum se aplică noile norme ale Codului Fiscal.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală spun că nu sunt responsabili cu aplicarea noilor norme ale Codului Fiscal, deşi Finanţele sunt cele în sarcina cărora a fost trasat controlul ce se va face după depunerea documentelor şi a sumelor aferente din partea fiecărei persoane.

Ce are de făcut contribuabilul?

Activităţile independente desfăşurate îi obligă pe oameni să încheie singuri contracte cu instituţiile de asigurări. Este vorba despre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Naţională de Pensii şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă aferentele judeţului de care aparţin. Fiecare persoană trebuie să se ducă personal la sediile acestor instituţii şi să încheie noi contracte cu ele.

Potrivit legii, românii care obţin venituri numai din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, convenţie civilă) vor fi nevoiţi să plătească lunar 10,5% din venituri la Casa Naţională de Pensii, 0,5% din venituri la ANOFM şi 0,85% la Casa Naţională de Sănătate. Acest ultim procent nu este însă obligatoriu şi va fi plătit numai de cei care doresc să beneficieze şi de concedii medicale, în cazul în care va fi nevoie de unul. În plus, tot la sistemul de sănătate se va plăti anual sau trimestrial alţi 5,5% din venit.

Directorul Direcţiei de Legislaţii Pensii, din cadrul Casei Naţionale de Pensii, Doina Păuna, a explicat ce anume trebuie să facă fiecare persoană în parte.

„Persoanele depun contribuţia de 10,5%, deci cota de contribuţie individuală la veniturile nete realizate. Până acum pe Legea 19 se plătea contribuţia integrală dar la venitul declarat”, a explicat Doina Păuna.

Cu alte cuvinte, PFA-urile nu vor mai putea să treacă în declaraţia de venit ce sumă vor ele, ci vor fi obligate să treacă veniturile nete realizate în luna precedentă. „O persoană care va fi plătită exclusiv din drepturi de autor trebuie să se ducă la Casele de Pensii cu un document cu care să ateste că este plătit din Drepturi de Autor şi apoi să plătească doar cota inidividuală din veniturile realizate” a explicat Doina Păuna.

Veniturile fixe nu se declară lunar

Ea a menţionat că persoanele care vor realiza aceleaşi venituri mai multe luni, nu sunt obligate să meargă să stea la cozile de la casa de Pensii pentru a declara aceleaşi sume.

„Se depun declaraţiile de venit în fiecare lună numai dacă veniturile nete realizate se modifică de la o lună la alta. Altfel, nu trebuie să mergeţi să mai depuneţi declaraţia însă va trebui să plătiţi lunar”.

Conturile în care vor fi depuse aceste sume sunt aceleaşi în care se vira şi până acum contribuţia individualilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
cipri, 25 august 2010
Doamne ce lege tampita! Si ce tipic pentru statul roman sa nu ia deloc in considerare contribuabilul! Pai omu n-are altceva de facut dacat sa stea la coada lunar? Pai pentru un independent asta citeste integral
arpi, 25 august 2010
E strigator la cer, aberatie Unde sint acum sustinatori partidului de guvernamint si a lui Traian Basescu Nu credeau ca se mareste TVA-ul si iata ca urmeaza si altele Ar trebui sa plece de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.