Amendă pentru lucrări fără autorizaţie
Constructorul amplasamentului Holzindustrie Schweighofer de la Reci a demarat lucrări pentru care nu avea autorizație
Investiția austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer se lasă din nou cu scandal. De această dată totul a pornit de la un grup de persoane care este împotriva acestei investiții, și care a observat că deși o dezbatere publică pe această temă va avea loc abia pe 22 august, la fața locului se lucrează deja la foc continuu.
Control la fața locului
Jurnaliștii au semnalat problema organelor competente, motiv pentru care șeful Inspectoratului Județean în Construcții, Mild Zoltán, împreună cu un grup de jurnaliști, s-au deplasat la fața locului pentru a vedea ce se întâmplă de fapt la Reci. La intrarea în viitorul amplasament am găsit panouri de informare pe care scria că lucrările care se fac sunt lucrări de foraje și excavări necesare pentru studii geotehnice și prospecțiuni arheologice. Așadar firma care efectuează aceste lucrări, SC Autocompres SRL, nu avea de ce să bătătorească pământul și să treacă peste el cu utilaje cilindrice în condițiile în care avea autorizație de la Consiliul Județean Covasna și Ministerul Culturii și Cultelor doar pentru lucrările geotehnice și arheologice. Pentru cele constatate firma va fi amendată.
„Aceste lucrări trebuie oprite imediat, iar firma va fi amendată cel mai probabil cu suma de 5.000 de lei. În cazul în care această investiție nu va avea undă verde, adică nu va primi autorizație de construcție, terenul pe care au fost efectuate lucrări trebuie adus la starea inițială, iar constructorii trebuie să acționeze în cunoștință de cauză” – a concluzionat Mild Zoltán.
Constructorii se grăbesc
Întrebat de ce a efectuat aceste lucrări de pregătire a terenului pentru viitoarea construcție, reprezentantul firmei constructoare, Noda György, a spus răspicat: „Ne-am gândit să fim deja pregătiți pentru ca în cazul în care obținem autorizația de construcție să putem începe lucrările cât mai repede”. De altfel, la fața locului pământul fertil este îndepărtat până la stratul de argilă. Acest lucru înseamnă săpături între 40 şi 100 de cm. De asemenea, am găsit și mormane de pietriș, pe care constructorul le va folosi pentru a construi un drum de acces către lucrări, și a prezentat acte în acest sens.
Muzeul nu lucrează, ci doar supraveghează
În cursul zilei de ieri, Muzeul Național Secuiesc a emis un comunicat prin care se precizează că instituția nu efectuează săpături arheologice la Reci, ci doar oferă suportul de specialitate. Conform sursei menționate, săpături arheologice se fac numai în cazul în care în urma pregătirii unor lucrări se găsesc urme ale unor obiecte ce pot reprezenta valori din punct de vedere arheologic, însă până acum nu e vorba de așa ceva la Reci. Acest lucru a fost confirmat și de reprezentantul firmei constructoare, care a spus că zilnic au doi specialiști la fața locului care pot interveni în cazul în care în urma excavării pământului apar urme care îi pot interesa. Mild Zoltán spune că dacă acest lucru se va întâmpla, lucrările trebuie oprite până când arheologii își termină treaba.
Schweighofer Holzindustrie intenționează să investească 150 de milioane de euro în fabrica de prelucrare a lemnului de la Reci. Conform planului prezentat de reprezentanții firmei, aici urmează să lucreze 650 de angajați, care vor prelucra 800.000 mc de lemn anual. Pe tema acestei investiții va avea loc o dezbatere publică la Reci pe data de 22 august.