ACTUALITATE 25 iunie 2010

Ambulanţe nefolosite – redistribuite în alte judeţe

de Covasna Media | 472 vizualizări
După ce au stat degeaba aproape trei ani, din Covasna vor pleca cel puţin două asemenea autospeciale pentru consultaţii la domiciliu Mai mult de jumătate dintre maşinile de consultaţii la domiciliu achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în anul 2007 nu au fost folosite cum trebuie sau deloc, astfel că ministrul Cseke Attila a dispus redistribuirea, în mai multe etape, a 152 de autospeciale de acest fel către alte servicii unde maşinile vor funcţiona la capacitatea normală. Primele 17 maşini vor fi transferate până în data de 10 iulie, prin proces

După ce au stat degeaba aproape trei ani, din Covasna vor pleca cel puţin două asemenea autospeciale pentru consultaţii la domiciliu

Mai mult de jumătate dintre maşinile de consultaţii la domiciliu achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în anul 2007 nu au fost folosite cum trebuie sau deloc, astfel că ministrul Cseke Attila a dispus redistribuirea, în mai multe etape, a 152 de autospeciale de acest fel către alte servicii unde maşinile vor funcţiona la capacitatea normală.

Primele 17 maşini vor fi transferate până în data de 10 iulie, prin proces verbal de predare-primire, fără plată, din custodia serviciilor de ambulanţă din Teleorman, Călăraşi, Dolj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistriţa, Covasna, Harghita, Brăila, Constanţa, Galaţi, Vaslui şi Vrancea în administrarea spitalelor de urgenţă din Bucureşti, Piteşti, Craiova, Ploieşti, Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Bistriţa, Tg. Mureş, Braşov, Constanţa, Galaţi, Neamţ şi Iaşi pentru a fi utilizate în structurile regionale de intervenţie.

Din judeţul nostru, directorul Serviciului de Ambulanţă Covasna, Tiberiu Poștoacă, apreciază că probabil va fi vorba despre două mașini din cele patru existente, și care nu au fost utilizate deloc, de când au fost primite.

„Nu au fost folosite absolut deloc, nu am avut medici suficienţi și nici medicii de familie nu au format centre de permanenţă. Le avem de aproape 3 ani și nu au făcut niciun kilometru”, a spus Poștoacă, cu menţiunea că dintre cele patru mașini cu două ar intenţiona să înceapă oarecum activitatea, cu puţinii medici pe care îi au, dar nu în regim de permanenţă.

Potrivit analizei Ministerului Sănătăţii cu privire la modul în care au fost utilizate autospecialele de consultaţii la domiciliu, a reieșit că între anii 2007 și 2010, din 250 de mașini, 152 nu au fost utilizate sau numai limitat.

Astfel, ministrul Cseke Attila a spus că dacă mașinile ar fi fost folosite corect, ar fi trebuit să parcurgă peste 10.000 de km în trei ani, în conformitate cu recomandările comisiei de specialitate în medicina de urgenţă și dezastre. O parte din mașini au însă sub 500 de km, iar altele deloc.

Ministerul Sănătăţii va continua analiza asupra autospecialelor neutilizate şi următoarele redistribuiri vor fi realizate către centrele de permanenţă şi autorităţile publice locale care se angajează în asigurarea unei gărzi de permanenţă în zonele rurale sau urbane.

Comisia Ministerului Sănătăţii va finaliza săptămâna viitoare şi raportul privind aparatele pentru electrocardiograme EKG şi cele de ventilaţie şi anestezie din departamentele de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) utilizate necorespunzător sau chiar neinstalate.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Janos Iuhas, 25 iunie 2010
CIne si-a dat silinta a folosit aceste masini. Unde e cu "mancatorie" au preferat sa le lase sa zaca. Masina care sta se strica mai rau ca aia care merge.
gigi, 25 iunie 2010
Timp de 3 ani nu s-au facut nimic cu aceste masini? Bani aruncati degeaba. Bun gospodar mai e si statul asta. Apropo, am dori sa vedem si vinovatii trasi la raspundere. Banii pentru aceste masini citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.