ACTUALITATE 24 mai 2016

Al cincilea pui al berzelor Fanni și Ottó trebuie să iasă azi din ou

de Sever Ioan Miu | 2569 vizualizări

Micuțele berze din Olteni încep o viață plină de primejdii

Într-un cuib din Olteni amenajat acum 10 ani de Asociația Rara Avis și dotat în 2013 cu un webcam, un cuplu de berze vine, de cel puțin patru primăveri, sa depună ouă și să-și crească puii până la marea călătorie spre Africa. Ottó e masculul, iar Fanni e femela, care anul acesta a depus cinci ouă. Patru pui au ieșit deja la lumină, iar al cincilea trebuie să scoată capul din găoace miercuri după-amiază. Pe tinerele berze le așteaptă atenția voluntarilor și prietenilor Asociației Rara Avis, dar și multe pericole. Până să poată zbura spre Africa, pe un drum pe care riscă să fie vânate, micuțele berze pot fi aruncate din cuib de către proprii părinți.

Meniul micuților: broaște și șerpi

Am pornit să văd cuibul de berze într-o dimineață caldă, îmbrățișată de razele soarelui. La puțin timp după ce am urcat în mașina lui Kelemen László, președintele Asociației Rara Avis, acesta a început să îmi povestească, pasionat, despre berze. S-a întrerupt o dată din vorbit, pentru a-mi arăta o barză, pe câmp și mi-a spus că e acolo ca să adune hrană pentru pui. Ulterior, curios asupra acestui aspect, am vorbit despre hrana puilor cu un alt voluntar Rara Avis, Dimény Arpad, și cu îndrăgitul medic veterinar Kondor Attila. „Ce dau la pui? Ce găsesc prin iarbă. Șobolan, șarpe, șopârlă, pui de pasăre, ceva de necrezut”, mi-a spus Dimény, care locuiește în același sat cu cele două berze. „Ele sunt omnivore, consumă tot ce mișcă. Meniul principal-broaște și șerpi-, pe care, când puii sunt mici, barza îi fărâmiţează”, mi-a zis și Dr. Kondor.

Primirea puiului

Odată ce am ajuns în sat și am parcat, am văzut doi stâlpi de electricitate, cu două cuiburi, fiecare cu barza sa. Deasupra unuia dintre cuiburi, susținută de o tijă, o cameră video web. A fost instalată în 2013. Webcam-ul transmite imagini pentru site-ul postului Sepsi Radio, 24 de ore din 24,  iar o parte din acestea sunt urcate pe pagina de Facebook a celor două berze, care are aproape 2500 de fani. Cel mai vizionat filmuleț de pe pagină? Cel în care iese primul pui. Tatăl, Ottó, care era atunci în cuib, se mișcă de pe un picior pe altul, de emoție și bucurie, după o lună de așteptare. După care se așează peste micuț, pentru a-l încălzi, și pe ouăle rămase întregi, că să le clocească în continuare.

de pe pagina Otto es Fanni 2

Un pui la două zile

- Ouăle astea când au apărut? l-am întrebat pe Kelemen.

- Primul ou, pe 16 aprilie, al doilea ou, pe 18, Fanni la fiecare două zile a depus un ou. Puii ies din ou după 29-34 de zile, iar anul acesta primul a ieșit după 33 de zile.

Până marți ieșiseră patru pui, iar al cincilea este așteptat miercuri după-amiază.

Care-i Fanni, care-i Ottó?

Nu se știe care dintre cele două păsări adulte va vedea prima puiul. Berzele stau cu rândul în cuib. De exemplu, când am ajuns eu în sat, Ottó era cel plecat. Dar care e Fanni și care e Ottó?

- Dacă sunt împreună atunci e foarte simplu, că masculul e mai înalt. Dacă sunt separate, atunci  trebuie să ne uităm la cum e capul și alte semnalmente, mi-a spus Kelemen

„Dacă un părinte moare, moare tot cuibul”

- Ottó unde este?, l-am intrebat, în continuare, privind spre cuibul din care vedeam o singură barză.

- E după mâncare. Ați văzut că și pe drum era o barză care căuta de mâncare. Una e pe cuib ca să apere puii. Când vine cu mâncarea, atunci fac schimb, merge femela și caută mâncare și așa fac ture, zilnic. Aproximativ o oră stă barza pe câmp, caută, aduce mâncare pentru pui și apoi pleacă. Asta până când puii cresc la trei săptămâni. E o pază. Dacă unul dintre părinți moare, moare tot cuibul. Așa de puternic este simțul berzei care stă să păzească, să apere puii, că nu mai merge după mâncare, mi-a explicat Kelemen.

Dr. Kondor: Asta e selecţia naturală

„După ce puii au depășit trei săptămâni, atunci adultii îi lasă singuri în cuib, iar părinţii o să meargă și împreună după mâncare. După 60 de zile, puii mai rămân aproximativ 10 zile să fie mai tari pentru zbor și pleacă în Africa”, mi-a mai spus Kelemen.

Până atunci, însă, pe micuți îi pasc pericole din partea propriei lor „familii”. Dacă un pui de barză e bolnav, va fi aruncat din cuib de către mama sa, pentru a nu-i îmbolnăvi și pe ceilalți, cum s-a întâmplat deja, anul trecut, cu una dintre „odraslele” lui Fanni. Hrănirea se face în funcție de ordinea ieșirii din ou, iar când pot mânca neajutați, puii dintâi, mai puternici, tind să-i împingă pe ceilalți de lângă hrană, „Au fost cazuri când puiul cel mai mic, deja crescut, a fost aruncat din cuib. Asta e selecția naturala’’, mi-a spus Dr Kondor.

Pot trăi 30 de ani

Odată apte de zbor, tinerele berze pot porni într-o călătorie de 10.000 de km către Africa. În lungul lor drum, berzele pot întâlni alte pericole, precum cablurile electrice la înălțime și braconierii din Orientul Mijlociu. Pe de altă parte, o barză sănătoasă poate atinge, cu puțin noroc, 25-30 de ani.

Ottó războinicul

Tinerele berze se întorc să cuibărească prima dată  în țară când au 3-4 ani. Căutându-și perechea, masculii pot deveni victimele luptelor pentru femele. De asemenea, odată formate cuplurile, există berze care vor să le ia cuibul.  „Ottó trebuie să apere cuibul și să ducă război, să se lupte cu alte berze ca să nu ocupe cuibul”, mi-a zis Kelemen.

Berzele din cuibul vecin, însă, se află în relații bune cu Fanni și Ottó, una dintre ele fiind un fost pui de-al lor, potrivit voluntarului Dimény. Nu doar berzele de pe stâlpul apropiat sunt buni vecini. Din casa alăturată, o doamnă are grijă de cuib. De exemplu, când pică un pui, e printre cei care anunță Rara Avis. Nu e întâmplător, de altfel, că atât ea cât și consăteanul Dimény Arpad se ocupă de cuib, Olteni fiind declarat „sat iubitor de păsări”, în urma unei competiții din 2007. Cuibul nu are doar ajutoare din sat, ci și din județele Mureș și Cluj și, bineînțeles, Covasna. De exemplu, Kelemen László, care e la curent cu tot ce se petrece cu puii, sau dr. Kondor Attila din Sfântu Gheorghe, care poate vindeca berzele, în caz de îmbolnăvire. În total, sunt cel puțin 10 oameni. 10 persoane care pot face un pic mai ușoare primele  săptămâni din viața plină de peripeții a celor cinci pui.

Teme articol: berze asociatia rara avis pui
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.