Ajutoarele pentru inundaţii se lasă așteptate
Județul Covasna nu a primit încă niciun ajutor din cele promise de Guvern în urma inundațiilor din această vară
Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că județul nostru nu a primit încă niciun fel de ajutor pentru cele 152 de case care trebuiesc reparate în urma ploilor abundente din lunile trecute, chiar dacă iarna e tot mai aproape și oamenii așteaptă încă să primească materialele necesare.
„Nu am primit deocamdată niciun leu pentru repararea caselor avariate de inundaţii. Am ridicat această problemă în discuţiile purtate la Bucureşti cu domnul secretar de stat Eugen Curteanu, care mi-a promis că în cel mult 10 zile va face demersurile necesare pentru a remedia situaţia”, a declarat György Ervin.
În acest context, Gyorgy Ervin a precizat că se așteaptă și materialele necesare construirii celei de-a doua case de la Sita Buzăului, deoarece deși în Covasna se impunea construirea a trei case, materialele au venit doar pentru două.
Conform unei hotărâri de Guvern, în județul Covasna vor fi reparate 152 de locuințe și reconstruite trei case, urmare a faptului că inundațiile au distrus trei locuințe în acest an; casele reconstruite vor fi cu două camere pe o suprafaţă de 60,5 mp, din care suprafaţă utilă 47,45 mp. Cele trei case care trebuiesc reconstruite se află două la Sita Buzăului - în zona Ciumernic și una la Băcel, oamenii locuind acum pe la rude.
Probleme la poduri
Lipsa fondurilor de reabilitare din anii trecuți, căreia i s-au adăugat inundațiile, a lăsat urme și în ceea ce privește podurile județului, șase dintre acestea fiind în stare critică.
Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, cele mai problematice situații sunt cele ale podurilor de la Zagon și Belin. Astfel, imposibilitatea circulației pe podul de la Zagon ar izola 1.200 de oameni de restul comunității, în vreme ce cea a podului de la Belin ar duce la blocarea circulației între Baraolt și Sfântu Gheorghe.
Primarul comunei Zagon, Kis Jozsef, a declarat că se lucrează totuși la pod, susținând că au fost alocați în acest sens, printr-o Hotărâre de Guvern, 300.000 de lei.
„Se lucrează non-stop la pod, pentru că ruperea sau imposibilitatea de a-l practica ar separa, pur și simplu, comunitățile română și maghiară din comună. Poate că cei 300.000 de lei nu sunt bani mulți, dar ne vom strădui să ne descurcăm cum putem și dacă vom fi atenți poate că vom reuși să reabilităm și celelalte poduri mai mici afectate de ape”, a explicat Kis Jozsef.
La Belin au fost afectate două poduri: cel din centrul comunei și cel din Belin Vale. Primarul Siko Imre spune că în vreme ce la podul din Belin Vale se lucrează pentru reabilitare, la cel din comună situația este mai sensibilă: din cauză că a fost atât de tare afectat, în prezent se circulă doar pe o parte a acestuia, pentru a-i proteja rezistența. Siko Imre a mai precizat că, deși promisiuni de bani pentru reparații au existat, nimic nu s-a concretizat până acum.