ACTUALITATE 15 noiembrie 2016

Administrarea antibioticelor la animale trebuie făcută controlat

de Iulia Drăghici - Taraș | 920 vizualizări
Fermierii sunt sfătuiţi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna să nu administreze animalelor antibiotice fără prescripţia medicului veterinar, pentru că altfel riscă să crească rezistenţa la aceste tipuri de medicamente şi în rândul oamenilor, nu doar în rândul animalelor.

Fermierii sunt sfătuiţi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna să nu administreze animalelor antibiotice fără prescripţia medicului veterinar, pentru că altfel riscă să crească rezistenţa la aceste tipuri de medicamente şi în rândul oamenilor, nu doar în rândul animalelor. Mesajul vine în contextul în care, în perioada 14–20 noiembrie, la nivel mondial se marchează „Săptămâna de conștientizare a rezistenței la antibiotice”.

„Utilizarea abuzivă, neprofesională a antibioticelor, folosirea acestora de către deținătorii de animale fără prescripția medicului veterinar, singurul competent în acest sector, poate duce în perspectivă la apariția și creșterea alarmantă a antibiorezistenței atât la animalele de fermă, cât și la om în urma consumului de produse alimentare provenite de la animalele tratate cu antibiotice”, informează Direcţia Sanitară Veterinară Şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna.

Administrate necontrolat, medicamentele riscă să îşi piardă eficacitatea terapeutică. Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene arată că din cauza rezistenţei la antimicrobiene peste 4 milioane de pacienţi dobândesc infecţii nosocomiale (intraspitalicești), peste 25.000 de pacienţi mor anual, că au loc pierderi financiare de peste 1,5 milioane de euro anual, dar şi că 60-70% dintre persoanele sănătoase sunt purtătoare de bacterii rezistente la antibiotice.

„Antibiorezistenţa reprezintă, în prezent, o preocupare importantă, dovadă stând Strategia ANSVSA privind combaterea rezistenţei la antimicrobiene în medicina veterinară pentru perioada 2016-2018, ale cărei obiective generale sunt cele privind: prevenirea şi controlul infecţiilor la animalele din fermă, reducerea consumului de antimicrobiene, utilizarea prudentă a antimicrobienelor în medicina veterinară, precum şi comunicarea şi conştientizarea populaţiei. În acest sens a fost elaborat și Ghidului național privind utilizarea prudenta a antimicrobienelor în medicina veterinară”, arată comunicatul de presă al DSVSA.

Informații importante referitoare la măsurile necesare pentru diminuarea antibiorezistenței în medicina veterinară sunt disponibile pe site-ul www.ansvsa.ro la secțiunea „Utilizarea antimicrobienelor”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.