Adăpost pentru pisicile de pe străzi, unic în țară, inaugurat la Târgu Secuiesc
Pentru că nici pisicile de pe străzi nu au o viață ușoară, cum e și cazul câinilor, reprezentanții Asociației pentru Protecția Animalelor Benji din Târgu Secuiesc s-au gândit să creeze un spațiu dedicat lor, în care să fie îngrijite, tratate de boli, și, în unele cazuri, chiar date în adopție. Adăpostul de pisici Lénard-Benji a fost inaugurat pe 1 iunie, la Târgu Secuiesc, iar unul dintre scopurile acestuia este de a veni în sprijinul felinelor de pe străzi, rănite în urma unui atac al câinilor, al unui accident de mașină sau care au fost victime ale unor abuzuri. Ținerea sub control a populației de pisici este un alt obiectiv, ne-a spus președintele Asociației pentru Protecția Animalelor Benji, Forró Béla.
Cu toate că în țară mai sunt adăposturi în care pisicilor, dar și altor animale, le este acordat ajutor, nu exista până de curând un loc dedicat exclusiv felinelor, conform președintelui Asociației pentru Protecția Animalelor Benji, Forró Béla.
Adăpostul de pisici Lénard-Benji, recent inaugurat, este dotat pentru tratamentul, cazarea și îngrijirea pisicilor, iar în apropiere pot fi admirați chiar și măgari, capre, oi și două căprioare.
Forró Béla ne-a povestit cum a apărut nevoia creării unui astfel de spațiu.
„Acum 11 ani, în 2012, am început să construiesc Adăpostul de câini din municipiul Târgu Secuiesc, dar deja de acum 8-9 ani mi s-a format ideea de un Adăpost de pisici. Cunoscând viața animalelor, eu știam că odată și odată o să facem tot posibilul încât toți câinii de pe străzi să dispară cumva. Am lucrat foarte mult pe acest fenomen și cei care au avut proprietari și deținători, cu ajutorul autorităților, au fost returnați acestora și au ajuns înapoi acasă. Iar atunci când dispar câinii de pe stradă, populația felină se înmulțește. Am ajuns în punctul în care avem o populație foarte mare de pisici la Târgu Secuiesc. Acum trei ani deja, am făcut proiectul pentru acest adăpost și am început să vorbesc despre asta. Această inițiativă a ajuns la Budapesta și o doamnă de 95 de ani, o mare iubitoare de pisici, a oferit un sprijin material pentru construcție”, ne-a spus președintele Asociației pentru Protecția Animalelor Benji.
Toată manopera a fost realizată de către cei care au venit cu ideea, a mai spus Forró Béla. Terenul, aflat în spatele Adăpostului de câini, a fost dat în concesiune de autoritățile locale.
De ce e bine să existe pisici pe străzi?
Dacă în cazul câinilor de pe străzi există o legislație clară, în cazul pisicilor, lucrurile stau diferit, explică Forró Béla. Scopul primar al noului adăpost va fi, așadar, acela de a veni în sprijinul felinelor rănite, care au nevoie de îngrijiri, dar și de a le steriliza, pentru a preveni înmulțirea necontrolată.
În cabinetul medical amenajat în adăpost, felinele vor fi sterilizate, deparazitate, vaccinate intern și extern, iar puii de pisică vor putea fi luați în adopție. Deocamdată, în noul adăpost este o singură pisică.
„Dacă s-ar împuțina coloniile de pisici din orice localitate, nu doar la Târgu Secuiesc, ar apărea mulți șobolani și șoareci. Pisicile nu sunt periculoase pentru integritatea corporală a persoanelor. Singura problemă este că se înmulțesc necontrolat de trei ori pe an și transmit de două ori mai multe boli decât câinii comunitari, ceea ce poate afecta sănătatea populației. Scopul nostru cu acest adăpost este să avem un loc în care să fie sterilizate acele pisici care sunt pe spațiul public. Trebuie să oprim înmulțirea necontrolată. Sunt foarte, foarte multe pisici, ajung sub roțile mașinilor, sunt accidentate, bolnave. Acele pisici vor fi capturate, puse pe picioare și lăsate înapoi pe spațiul public. Un alt motiv a fost acela că sunt foarte multe pisici tinere care își pierd mama lor într-un accident și puii mor. Noi vom putea să avem grijă de pui ca apoi să fie dați în adopție”, ne-a mai spus Forró Béla.
Președintele Asociației pentru Protecția Animalelor Benji spune că, pe viitor, își propune să amplaseze pe raza municipiului locuri special amenajate, unde pisicile de pe stradă să poată să mănânce și să bea, la care câinii să nu aibă acces.
Forró Béla a mai precizat că poarta adăpostului este deschisă toată ziua, însă vizitele se pot face după ora 18:00, pentru că pe timpul zilei cei care au grijă de animale sunt adesea plecați pe teren pentru a verifica sesizările sau pentru a patrula.
Sursă foto: Kézdivásárhely Önkormányzata/Primăria Târgu Secuiesc/Facebook