ACTUALITATE 2 decembrie 2014

Accidente „de sezon”

de Székely Emőke | 682 vizualizări

La sfârșitul săptămânii au avut loc câteva accidente rutiere produse din cauza condițiilor de drum. Cel mai grav s-a produs sâmbătă dimineața la Dobolii de Jos unde șoferul unei autoutilitare nu a adaptat viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu gheaţă), a pierdut controlul volanului şi a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu un autoturism care circula regulamentar. Impactul s-a soldat cu rănirea gravă a unei femei în vârstă de 42 de ani, pasageră în autoturism, care a fost transportată la Spitalul Judeţean din Covasna pentru îngrijiri medicale.

În urma continuării cercetărilor, poliţiştii rutieri au constatat că drumul a concurat la producerea acestui accident întrucât s-a stabilit că pe carosabil nu s-a intervenit cu material antiderapant de către firma care era responsabilă pentru deszăpezirea tronsonului respectiv. Având în vedere aceste aspecte, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală pe numele reprezentantului firmei în cauză, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu conform art. 298 din Codul Penal.

Tot pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile şi al precipitaţiilor abundente ce au căzut în ultimele zile, pe raza judeţului Covasna s-au produs alte patru accidente rutiere (tamponări) soldate cu patru răniţi uşor.

Polițiștii covăsneni au aplicat și primele amenzi pentru neechiparea corespunzătoare a mașinii pentru iarnă, purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Nicoleta Marin, spune că în ultimele zile doi șoferi au fost sancționați pentru acest lucru. De asemenea oamenii legii vin cu o serie de recomandări șoferilor:

Legislaţia rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante (lanţuri). Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora. Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire. Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

Precizăm că în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.