ACTUALITATE 16 iulie 2014

Absolvenții de azi – șomerii de mâine

de Székely Emőke | 525 vizualizări

Sute de foști elevi covăsneni s-au înregistrat la AJOFM pentru a primi ajutorul de şomaj

Sunt tineri și prea puțini dintre ei știu ce vor de la viață, însă își cunosc drepturile, inclusiv pe cel de a primi ajutor de șomaj. Este vorba de absolvenții de liceu care au venit deja cu sutele la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna pentru a se înregistra. O parte din ei nu vor primi acest ajutor pentru că se află în situația de a avea Bacalaureatul luat și pe punctul de a pleca la o facultate, însă cei care nu au reușit să ia Bac-ul, nu vor să își continue studiile sau nu își găsesc un job, vor deveni șomeri pentru o jumătate de an. Prin înregistrare însă absolvenții au șanse mai mari de a-și găsi un loc de muncă.

Înregistrări până la sfârșitul lunii

Peste 500 de proaspăt absolvenți s-au înregistrat deja la AJOFM Covasna, și în perioada următoare vor veni și alții având în vedere faptul că anul trecut s-au înregistrat peste 1.200 de absolvenți. E drept, acest prim pas este doar „de precauție” în multe cazuri, s-au înregistrat și cei care vor să meargă la facultate. Este și cazul Mariei, care a luat Bac-ul și se pregătește să fie studentă la Universitatea București. „M-am înregistrat pentru că nu poți fi sigur niciodată. Dacă se întâmplă ceva, nu intru sau nu pot merge la facultate, să am măcar ceva venit, oricât de puțin” – spune ea. Termenul limită pentru depunerea documentației pentru înregistrare este 30 iulie în cazul absolvenților de liceu și 30 august pentru absolvenții de facultate.

Tineri debusolați

Alexandru este un tânăr absolvent care habar nu are ce vrea să facă în următoarele luni. Și-ar dori un job bun și spune că dacă nu va găsi, va pleca în străinătate. „Aici nu prea cred că voi găsi un loc de muncă bine plătit, decât să lucrez pe salariu minim, mai bine plec în Anglia. Am prieteni acolo care muncesc din greu, dar câștigă bine. Nu vreau să merg la facultate, deși am luat Bac-ul, văd că mulți absolvenți de facultate nu au ce face cu diploma. Cel mai sigur cred că e să mergi afară” – spune el. Un alt absolvent, care nu a luat examenul maturității, ne-a spus că el vrea să fie șofer profesionist, să călătorească prin țară și prin străinătate. „Îmi caut un job în domeniul transporturilor. Vreau să fiu șofer de dubă, să transport marfă, iar pe termen lung vreau să fiu șofer de TIR pentru că este un job bine plătit” – spune el. Întrebați dacă au de gând să participe la un curs de formare profesională, tinerii trag din umeri și nu știu dacă o diplomă de calificare îi va ajuta sau nu. Unii spun că nu strică, alții nu știu ce și-ar dori.

Ajutor de 250 de lei

În cazul în care absolvenții nu își găsesc un loc de muncă în două luni de la înregistrare, sau nu merg la facultate, vor beneficia de 250 de lei ajutor de șomaj timp de 6 luni. Deocamdată au venit mulți absolvenți de la liceele teoretice, dar există și licee tehnologice de la care nimeni nu s-a înregistrat deocamdată. În zona Sfântu Gheorghe s-au înregistrat 240 de absolvenți, în zona Târgu Secuiesc 174 de foști elevi, la Covasna 44, la Întorsura Buzăului 74, iar la Baraolt 18. „S-au înregistrat nu numai absolvenți de liceu, ci și absolvenți de facultate, 6 la Târgu Secuiesc și 5 la Sfântu Gheorghe. 16 proaspăt absolvenți au fost deja incluși pe piața muncii, la Sfântu Gheorghe au fost angajați 5 tineri, dintre care 2 cu studii superioare, la Târgu Secuiesc și-au găsit de muncă 10 absolvenți din care 3 cu studii superioare, iar la Covasna a fost angajat un tânăr cu studii tehnologice. În 14 cazuri contractele de muncă au fost încheiate pe perioadă nedeterminată, iar în două cazuri pe perioadă determinată” – a declarat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Cei mai mulți din licee teoretice

Majoritatea celor care s-au înregistrat la AJOFM au terminat la liceele teoretice din județ, iar ca o curiozitate, de la Liceele „Berde Áron” și „Kós Károly” nu s-a prezentat nimeni la AJOFM. Directorul instituției spune că una dintre cauze poate fi faptul că cei de la liceele teoretice au fost mai bine informați sau e posibil ca acești absolvenți să fi avut șanse mai mari la angajare și astfel nu a fost necesar ca ei să se înregistreze. De altfel firmele care angajează absolvenți beneficiază de ajutor, după cum urmează: 500 de lei dacă încadrează un absolvent de şcoală profesională sau învăţământ complementar de ucenici, 600 de lei dacă încadrează un absolvent de liceu sau de şcoală postliceală şi 700 de lei dacă încadrează un absolvent de studii universitare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.