ACTUALITATE 5 decembrie 2013

A venit Moș Nicolae!

de Székely Emőke | 157 vizualizări

Cizme curățate, dulciuri, jucării şi... nuielușe

Se spune că cei care au fost cuminți tot anul, au parte de cadouri din partea lui Moș Nicolae, iar cei care nu au fost ascultători, găsesc în cizme sau ghete doar nuielușe. Oricum ar fi, Moș Nicolae este așteptat an de an de mii de copii mai mici sau mai mari, care abia așteaptă ca în dimineața de 6 decembrie să vadă ce le-a adus bătrânul bărbos.

Magazine luate cu asalt

Zilele trecute a fost forfotă mare în magazinele din Sfântu Gheorghe. Dulciurile, jucăriile sau hainele de sezon au  fost la mare căutare, deși mulți spun că Moșul a mai sărăcit față de anii trecuți. „Moș Nicolae nu aduce cadouri multe, ci doar dulciuri și fructe. Așadar asta vom cumpăra și noi, apoi cadoul mai consistent îl va aduce Moș Crăciun” – ne-a declarat o mamă din Sfântu Gheorghe. De altfel, în magazinele din oraș dulciurile și fructele de sezon au fost cele mai căutate, lăzile de portocale, mandarine și banane s-au golit repede.

Atenție la excesul de ciocolată!

Moșul aduce deseori figurine din ciocolată, şi parcă decembrie nu mai e luna cadourilor fără aceste figurine înșirate pe rafturile magazinelor. Medicii spun însă că excesul de dulciuri nu face bine, și ar trebui ca pe lângă ciocolată copiii să primească și fructe sau prăjituri făcute acasă. Medicul diabetolog din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Kicsi Mátyus Ildikó, atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă coloranții și conservanții din diferitele produse. „Consumul excesiv de dulciuri poate avea efecte dăunătoare atât pentru copii, cât și pentru adulți. În cazul dulciurilor este indicat să alegem produse cu un conținut ridicat de cacao și conținut redus de coloranți și conservanți. Cel mai bine ar fi însă dacă aceste dulciuri sunt înlocuite cu fructe” – ne sfătuiește medicul.

Cărțile nu sunt la căutare...

Dacă acum 10-15 ani copiii se bucurau pentru o carte, azi pentru „generația Facebook” acest obiect nu mai are aceeași valoare. Acest lucru este confirmat și de o vânzătoare de la o librărie din oraș. „În această perioadă vindem în general cărți de colorat, care au rămas la fel de căutate ca înainte. Literatură sau cărți de specialitate însă nu prea, lumea nu mai e interesată să citească. E un fenomen la nivel global, nu doar aici. Știu că Moș Nicolae va aduce cărți de colorat pentru mulți copii, însă volumele de literatură rămân și de această dată pe raft” – ne-a declarat vânzătoarea.

Nuielușe la 1 leu

În zonele aglomerate din Sfântu Gheorghe au apărut de câteva zile și vânzătorii de nuielușe. Sunt în special persoane fără venit, care încearcă astfel să câștige ceva bani. Nuielușele costă un leu, iar o tânără vânzătoare spune că parcă tradiția nu mai e tradiție pentru că lumea nu e deloc interesată de marfa ei. „Am muncit la ele, crenguțele le-am adunat, apoi le-am vopsit, dar clienți nu prea sunt. N-am făcut nici 50 de lei, deși am stat întreaga zi în frig. Nu prea merită...” – ne-a spus ea.

Musafir la grădinițe

Moș Nicolae nu a uitat nici anul acesta de copiii cuminți de la grădinițele din oraș. Aici cei mici l-au primit cu poezii și cântece, iar moșul drag și bun le-a dăruit dulciuri. Cei mai timizi preșcolari s-au speriat de Moș, însă teama le-a trecut repede, după ce au văzut că bătrânul le-a adus cadouri. Cei mici spun că vor fi cuminți și pe mai departe, pentru ca nici Moș Crăciun să nu îi uite. Sunt însă copii care în această perioadă nu pot fi acasă, în sânul familiei. Moșul i-a vizitat pe aceștia la Spitalul Județean, și tot pentru ei sute de persoane au adus jucării de pluș la partida de baschet dintre Sepsi-SIC și Horizont Minsk.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.