A trăi cu bucurie, bucuria de a trăi….
Duminică a avut loc la Vama Buzăului a IV-a ediție a Festivalului „Ponts vers l’amitié” organizat de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Asociaţia de tineret „Alexandra Ducancea” în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, Consiliul Județean și Clubul copiilor Întorsura Buzăului. La manifestările cultural-artistice au participat 200 de elevi din clasele V-XII şi mai multe cadre didactice care pregătesc elevii şi/sau au fost implicate în organizarea activităţilor, din următoarele licee şi şcoli cu clasele I-VIII din judeţ: Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” Sfântu Gheorghe, Şcoala „Ady Endre” Sfântu Gheorghe, Grup şcolar „Körősi Csoma Sándor” Covasna, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului, Şcoala Gimnazială Barcani, Școala Zăbrătău, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Zaharia” Brădet, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului.
Festivalul ajuns la a patra ediţie îşi propune realizarea unui schimb de experienţă la nivel interjudeţean din perspectivă interculturală între elevi şi profesori, privind alegerile de lectură, de viaţă artistică şi lingvistică ce pot ghida un parcurs educativ sănătos în condiţiile în care se manifestă o criză acută a lecturii în favoarea mass-mediei. În judeţul Covasna, interesul pentru studiul limbii franceze în rândul elevilor, părinţilor acestora, directorilor de şcoli şi autorităţilor locale este în continuă descreştere. Studiul limbii franceze a fost diminuat sau chiar eliminat în multe şcoli din judeţ. Există totuşi câteva cadre didactice şi mulţi elevi atraşi de muzicalitatea limbii franceze şi de cultura pe care aceasta o vehiculează. Dorim ca prin acest proiect să oferim elevilor şi profesorilor acestora un ţel şi o motivaţie pentru a activa pe tărâmul limbii şi culturii franceze, să înveţe din arta de a trăi a francezilor, să descopere o altă civilizaţie, o altă cultură a bunelor maniere, a artei de toate felurile, dar şi a artei culinare.
De ce aceast subiect? Ce înseamnă savoir-vivre? A ști să trăiești? A trăi cu bucurie? Poate pentru că este prea cenuşie viaţa de fiecare zi şi suntem din ce în ce mai dornici să se termine munca pentru a începe distracţia. Ce înseamnă să trăiești cu bucurie? Să te înconjori de oameni frumoși? Să rostești cu glas potrivit gândurile bune? Să te miști cu eleganță printre miile de trecători de pe bulevard? Să alegi ce vei mânca azi ori ce vei pune mâine pe masa familiei? Să asculți o poveste bună de spus mai departe și apoi s-o dai altora, la rândul tău? Să faci bine fără să aștepți un mulțumesc în schimb? Să-ți porți vârsta, oricare ar fi ea, cu seninătate? Să îmbraci în fiecare zi acel zâmbet care te face perfect frumos/frumoasă, indiferent ce haine ai purta? Să primești darurile cu grație și să dăruiești cu generozitate? Să treci peste răutăți și greutăți purtând acel zâmbet care te face să pari invincibil/invincibilă?
S-ar putea să fie toate aceste lucruri și încă altele, care-mi scapă. În fond, nu-s atotștiutoare, sunt doar o străină dintr-un oraș mic, o străină care zâmbește cu tot sufletul când vede alți străini zâmbindu-i într-o zi mohorâtă de luni. Pentru că zâmbetele străinilor înseamnă un lucru: mai avem o șansă, a trăi cu bucurie nu-i doar o dorință timidă, un vis nebun, unii știu cum să o facă și, dacă suntem atenți, putem învăța și noi de la ei.
Scopul unei astfel de activități educative și artistice poate fi înscris sub semnul promovării vieţii culturale şi a limbii franceze prin manifestări artistice. Obiectivele activității credem noi că au fost atinse: încurajarea şi stimularea interesului tinerilor pentru lecturile bune, pentru studiul culturii şi civilizaţiei franceze, cultivarea unei vieţi artistice sănătoase, încurajarea schimburilor de idei şi experienţei între tânăra generaţie din diferite unităţi şcolare şi regiuni ale judeţului. Ziua s-a desfășurat conform calendarului și programului: dimineața manifestări artistice, iar după –masa concert cu trupa Non stop a Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului.
Elevii și profesorii participanți și organizatori au fost recompensați pentru efortul de a sta alături de inițiatorii proiectului asociației cu diplome și cărți de calitate, dar și cu o zi superbă de vară, nu lipsită de emoții. Organizatorii au avut până în ultima clipă dileme în legătură cu vremea care se anunța instabilă știind că a doua parte a activității, adică masa și proba culinară cu inspirație francofonă se va desfășura în aer liber. Dar, totul s-a încheiat cu bine, a fost soare după sufletul nostru (așa cum ne spunea frumos doamna inspectoare de limbi moderne Viorica Tanko) și sperăm într-o revenire și în anul 2014 a tuturor celor care iubesc educația prin frumos, valoare și prietenie!
Profesor Maria Badiu, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului