A început sezonul căpușelor și al viperelor
Specialiștii de la Spitalul Judeţean ne îndeamnă la prudență maximă după ce s-au înregistrat 20 de cazuri într-o singură săptămână
Odată cu încălzirea vremii au apărut și căpușele, astfel că numărul celor care s-au prezentat la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe după ce au fost mușcați de căpușe a crescut simţitor în ultima săptămână.
Dacă la finele lunii aprilie la unitatea medicală amintită erau înregistrate doar 4 cazuri de mușcături de căpușe, în ultima săptămână numărul acestora a crescut la 20. „În ultimele zile numărul acestor cazuri a crescut semnificativ, ajungând la 20. Facem apel la populație ca în cazul în care merg în excursii sau petrec timpul în aer liber, să se controleze după ce ajung acasă, iar în cazul în care văd că au căpușe, să se prezinte la spital pentru ca paraziții să fie extrași de specialiști” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Nagy-Demeter István. Specialiștii spun că îndepărtarea căpușelor prin metode băbești poate fi periculoasă deoarece capul căpușei se poate rupe, ceea ce poate duce la boli grave. De la începutul anului numărul persoanelor care s-au prezentat la spital cu această problemă este de 142, iar tot anul trecut au fost peste 400 astfel de cazuri.
Atenție și la vipere!
Cu toate că anul acesta nu s-a semnalat niciun caz de mușcătură de viperă, oamenii ar trebui să fie vigilenți și în acest sens. Spitalul Județean s-a aprovizionat deja cu doze de ser care se administrează mușcăturii de viperă. Nagy-Demeter István spune că achiziționarea acestor doze reprezintă un efort financiar destul de mare pentru spital, dar oamenii trebuie să știe că ele există pe stoc. „Nu putem achiziționa foarte multe doze deoarece sunt foarte scumpe și riscăm să rămânem cu ele, termenul de valabilitate fiind destul de redus la acestea. În anii trecuți aceste doze au fost folosite fie la Urgențe, fie de cei de pe Salvare, căci efectul serului este mai mare când e administrat cât mai repede de la momentul mușcăturii” – spune purtătorul de cuvânt, adăugând că anul trecut în județ s-au înregistrat două astfel de cazuri. Unui pacient mușcat de viperă i se administrează în mod obligatoriu două doze; serul este gratuit pentru pacienți. În ultimii ani, cele mai multe cazuri de mușcături de viperă – șapte la număr, au avut loc în 2011.
Protejați-vă cu haine!
Cea mai bună protecție împotriva căpușelor și a viperelor este îmbrăcămintea. Specialiștii ne atrag atenția să purtăm haine cu mânecă lungă și pantaloni lungi dacă ieșim în zone unde pot fi căpușe. În ceea ce privește viperele, acestea se găsesc în special în zonele Comandău, Covasna, Târgu Secuiesc și Ozunca, dar pot apărea și în alte zone din județ. În cazul în care sunteți mușcați de viperă, este esențial să sunați la salvare sau să vă prezentați cât mai repede la Urgență.
Pericol și pentru animale
Căpușele prezintă pericol și pentru animalele domestice (câini, pisici), de aceea veterinarii îi sfătuiesc pe cei care au animale de companie să le verifice, iar în cazul în care găsesc căpușe în ele să se prezinte la un cabinet veterinar. „În cazul în care căpușa nu este scoasă din animal de un specialist, capul acesteia riscă să se rupă și asta poate duce la boli grave, ca și la oameni, de altfel. De aceea îi sfătuiesc pe proprietarii de câini și pisici în special să se prezinte cu animalele la cabinet pentru a preîntâmpina aceste complicații” – spune reprezentantul unui cabinet medical veterinar din Sfântu Gheorghe.