ACTUALITATE 25 aprilie 2014

A fost începută reabilitarea cabinetelor medicale din mediul rural

de Székely Emőke | 162 vizualizări

Cabinetul medical din Valea Crişului a fost deja reabilitat cu ajutorul Consiliului Judeţean

„Bodoc şi Lemnia au fost cele două localităţi care au depus primele la Consiliul Judeţean Covasna propunerea de proiect pentru reabilitarea cabinetelor medicale” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

După cum este cunoscut, programul pentru reabilitarea cabinetelor medicale din mediul rural a fost lansat pentru prima oară în anul 2014, de către autorităţile judeţene covăsnene. O condiţie pentru cererile de propuneri de proiect este aceea ca respectivul cabinet medical să se afle în proprietatea comunei în cauză. CJ Covasna va acorda un ajutor financiar de 10.000 lei/proiect, iar dacă valoarea investiţiei nu se ridică la 20.000 lei, se va acorda doar jumătate din suma menţionată.

Tamás Sándor a relatat că: „Pe parcursul anului trecut, locuitorii sau chiar primarii mai multor localităţi au semnalat faptul că majoritatea imobilelor în care funcţionează cabinete medicale se află într-un stadiu avansat de degradare. Sunt convins că atât medicii, cât şi pacienţii vor veni cu mai multă plăcere într-un cabinet medical care se prezintă în stare bună. Tocmai din acest motiv sprijinim reabilitarea acestor clădiri. Cred că primarii localităţilor Bodoc şi Lemnia, Fodor István, respectiv Lukács Róbert sunt primii care au profitat de ocazie pentru a începe lucrările. În anii trecuţi, chiar dacă fondurile destinate investiţiilor similare au fost epuizate, Consiliul Judeţean a găsit întotdeauna o modalitate de finanţare şi pentru ceilalţi solicitanţi. Am convingerea că aşa se va întâmpla şi anul acesta şi multe dintre localităţi vor folosi această oportunitate.”

Lukács Róbert, primarul comunei Lemnia, presupune că valoare lucrărilor va depăşi suma de 20.000 lei. Potrivit primarului, lucrările vor fi concentrate pe înlocuirea tâmplăriei exterioare şi interioare, iar clădirea îşi va recăpăta vechile obloane.

La Bodoc lucrările sunt deja demarate, clădirea a fost zugrăvită deja în exterior. Primarul Fodor István a spus: „Autorităţile locale aveau în plan timp de ani buni reabilitarea cabinetului medical din centrul localităţii, clădire care se află în stare avansată de degradare. Proiectul declarat câştigător oferă posibilitatea de a realiza acest plan. Imobilul construit în era comunistă trebuia reparat atât în exterior, cât şi în interior. Am înlocuit uşile şi ferestrele, scările au fost prevăzute cu un nou acoperiş pe structură de lemn şi învelit cu ţigle, pe lângă acestea am efectuat o renovaţie generală şi la intrarea în pivniţă. Vechiul garaj, situat în spatele cabinetului medical, a fost demolat şi pe locul acestuia am amenajat un spaţiu verde prevăzut cu poartă şi gard. Printre planurile noastre de anul viitor se numără renovarea nivelului superior al clădirii, aici vor fi amenajate camere de oaspeţi, în cazul în care medicul actual nu solicită locuinţă de serviciu.”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.