A fost dat în primire noul Centru de Urgenţă „Prinţ şi Cerşetor”
Săptămâna aceasta s-a dat în folosinţă spaţiul de pa strada Borviz din Sfântu-Gheorghe, care va funcţiona ca şi centru de primire în regim de urgenţă, în locul celui de la clădirea Sing-Sing. Directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Mária, a declarat: „Având în vedere că în judeţ nu a existat un serviciu specializat pentru protecţia copiilor străzii, în luna iulie 2009, DGASPC Covasna a obţinut finanţare în cadrul proiectului Iniţiativa Copiii Străzii, pentru înfiinţarea unui Centru de primire în regim de urgenţă pentru această categorie de copii.”
Loc pentru 15 copii
Primii copii vor sosi în centru luna viitoare, acum fiind în toi lucrările de amenajare interioară. Centrul „Prinţ şi Cerşetor” va primi 15 copii care vor avea vârste cuprinse între 2-18 ani. Ei vor putea sta în centru timp de şase luni, această perioadă putând fi însă prelungită în cazul în care nu se găseşte o soluţie în ceea ce priveşte plasarea acestora. Cei 15 copii care vor sta în acest centru vor fi supravegheaţi de către 11 angajaţi. Legea prevede ca raportul dintre copiii plasaţi în centrele de urgenţă şi angajaţii DGASPC să fie de unu la unu, dar din cauza faptului că deocamdată nu se pot efectua angajări în sistem, „Prinţ şi Cerşetor” va funcţiona cu 11 angajaţi.
Un copil costă 1.500 de lei pe lună
Fiind vorba de o instituţie judeţeană, primăriile din Covasna vor trebui să achite costurile aferente fiecărui copil care ajunge în acest centru. Vass Mária a spus că aceste costuri se ridică la valoarea de 1.500-1.700 de lei lunar, şi trebuie achitate de administraţia publică locală de unde provine copilul în cauză. De asemenea în centru sunt aduşi şi copiii care sunt găsiţi pe stradă de către poliţişti, pe raza judeţului Covasna, dar care îşi au domiciliul în alte judeţe. În cazul lor DGASPC Covasna va lua legătura cu instituţia similară din judeţul respectiv pentru a clarifica situaţia minorului.
Copiii cerşetori – categorie aparte
S-a ridicat şi problema acelor copii pe care îi vedem cu toţii în faţa mai multor magazine din oraş, şi care cerşesc. Vass Mária spune că ei constituie o categorie aparte, pentru că nu sunt consideraţi ca fiind copii ai străzii. „Copiii străzii sunt acei minori care trăiesc pe stradă, fără a avea un acoperiş deasupra capului – spune directoarea DGASPC. Cei care cerşesc sunt consideraţi ca fiind minori expuşi riscului de a fi copii ai străzii. În cazul lor situaţia de acasă trebuie verificată de către cei de la asistenţa socială din cadrul primăriei, iar dacă aceştia consideră că acei copii trebuie scoşi din mediul familial în care se află, atunci ne anunţă şi intervenim.”