ACTUALITATE 2 februarie 2017

A doua zi de proteste: Sfântu Gheorghe din nou în amorţire

de Iulia Drăghici - Taraș | 2926 vizualizări

Pentru vineri sunt programate noi proteste

În reşedinţa de judeţ a Covasnei a avut loc joi, 2 februarie, încă de la ora 15, al doilea protest împotriva Ordonanţei de modificare a codurilor penale. La prânz, peste 50 de persoane au scandat şi fluturat pancarte în faţa Instituţiei Prefectului, reprezentanta Guvernului României în judeţ. După mai bine de o oră, aceştia au plecat, dar s-au întors, după lăsarea serii, însă nu la fel de mulţi ca în ziua precedentă.

Cu toate acestea, o parte din covăsneni par hotărâţi să nu se oprească în a cere guvernanţilor, alături de protestatarii din toată ţara, abrogarea modificărilor adoptate marţi noaptea, într-o totală lipsă de transparenţă.

Pentru vineri seara, oamenii din Sfântu Gheorghe au iniţiat, prin intermediul reţelelor de socializare,  o nouă întâlnire, numită, „Protest pentru Democrație la Sfântu Gheorghe - ziua 3”, eveniment programat să înceapă de la ora 18.

„PSD nu renunță la ordonanțe. Dacă în continuare nu se schimbă nimic, vineri seară ne adunăm din nou. Joi, din cauză că propunerea de întâlnire la ora 15:00, acceptată de unii pe considerentul că e cineva la Prefectură, a fost respinsă de alții care se aflau la serviciu, oamenii au venit pe rând și nu s-a văzut clar câți am fost cei care am protestat. Important este să se vadă la București că ne exprimăm revolta față de ce se întâmplă la Guvern, iar pentru asta este suficientă prezența presei. Deci, mâine, Piața Libertății, ora 18:00 - dacă nu se schimbă nimic”, arată mesajul transmis de organizatori.

Recomandările jandarmilor covăsneni pentru a evita  incidentele violente

Ieşirea în stradă a covăsnenilor a debutat masiv miercuri seara, când aproximativ 500 de persoane, deopotrivă români şi maghiari au ieşit în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Aceştia au protestat pașnic şi miercuri şi joi, fapt pe care îl confirmă şi reprezentanții jandarmeriei covăsnene. De altfel, din toate cele 70 de adunări publice organizate în toată ţara miercuri, doar în Bucureşti au fost raportate incidente de tulburarea ordinii publice.

Jandarmii au totuşi câteva recomandări pentru cazurile în care se nasc manifestări de violenţă.

„Referitor la protestul de aseară (miercuri - n. red.), manifestarea s-a desfăşurat în mod paşnic şi nu s-au înregistrat evenimente de niciun fel. Ca recomandări, transmitem şi noi informaţiile făcute publice pe canalele instituţiei noastre: în primul rând, cetăţenii care manifestă paşnic ar fi bine să se distanţeze de grupurile de persoane care incită la violenţă, folosesc diverse materiale interzise sau aruncă cu obiecte. De asemenea, aceştia nu ar trebui să nu se lase intimidaţi sau provocaţi să li se alăture. Dacă se constată astfel de persoane, care vor să incite la violenţă, ar fi bine să sesizeze forţele de ordine care sunt în imediata apropiere a acestor persoane”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Gheorghe Doja” Covasna, locotenent-colonel Petronela Corodeanu.

Jandarmeria Română a transmis prin intermediul Facebook „mulțumiri tuturor cetățenilor care au manifestat pașnic și au respectat indicațiile forțelor de ordine, disociindu-se de grupurile de persoane care au acționat violent”.

Manifestările publice din 1 februarie au scos în stradă peste 300.000 de persoane la nivel naţional, fiind cel mai amplu protest din ultimii 25 de ani.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
pitagora, 3 februarie 2017
Lauda presei din Sf.Gheorghe care participa la proteste.In fond a protesta e omenesc si democratic atunci cand constati un abuz. Nu acelasi lucru domnului mare ziarist ,anal ist ,scriitor,tenizmen si citeste integral
stelian, 3 februarie 2017
Cinste si respect!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.