A crescut numărul cazurilor de pneumonie
Numărul cazurilor de îmbolnăvire a căilor respiratorii superioare a scăzut, însă a crescut cel al căilor respiratorii inferioare, inclusiv al pneumoniilor, spun specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Peste 7% din pneumoniile înregistrate au necesitat internare la spital.
La mijlocul lunii decembrie numărul cazurilor de viroză a fost de 2.285 într-o singură săptămână în județ, apoi în săptămâna premergătoare sărbătorilor s-au înregistrat 2.169 de cazuri, în timp ce în săptămâna 5-11 ianuarie au fost 2.017 cazuri.
Numărul cazurilor de îmbolnăvire a căilor respiratorii inferioare a fost în perioada 5-11 ianuarie de 308, aici intră și cazurile de pneumonie. Medicul epidemiolog dr. Sánta Ferenc spune că în aproape jumătate din cazuri este vorba de copii sub 14 ani, dar sunt mulți bolnavi și cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. Dintre pacienții diagnosticați cu pneumonie 7,47% au necesitat internare la spital, restul beneficiază de tratament antibiotic în ambulatoriu.
Peste 2.200 de persoane vaccinate antigripal
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, dr. Sánta Ferenc spune că în acest sezon rece au fost vaccinate 2.210 persoane. „Mai avem în jur de 300 de doze de vaccin nefolosite, interesul pentru imunizare este însă scăzut și în rândul medicilor de familie, puțini sunt cei care au solicitat și o a doua tranșă de vaccin” – a declarat medicul epidemiolog.
Președintele Asociației Medicilor de Familie, dr. Lucia Șereș, spune că frigul în sine nu este ceva rău pentru organism, motiv pentru care recomandă plimbările în aer liber. „Dacă putem, ar trebui să ieșim în aer liber chiar dacă afară sunt -10 grade sau mai puțin. Desigur, îmbrăcămintea adecvată este obligatorie, iar plimbările nu trebuie lungite prea mult” – spune medicul. Dr. Șereș a adăugat că bătrânii trebuie să fie atenți să nu cadă pe trotuarele cu gheață pentru că vârstnicii se recuperează greu după o fractură.
Medicul de familie mai spune că trebuie să fim atenți și la temperatura din casă pentru că hipotermia poate apărea nu doar în spațiul liber, ci și în casele unde temperatura este în jur de 14 grade timp îndelungat. Pentru a evita îmbolnăvirile, specialiștii ne îndeamnă să evităm locurile aglomerate și să consumăm cât mai multe fructe și legume proaspete.