A crescut la 56% rata de promovare a examenului auto în judeţul Covasna
Creşteri se înregistrează şi la eliberarea certificatelor de înmatriculare şi la radierea maşinilor
Peste 7.550 de covăsneni din cei 13.476 examinaţi anul trecut au obţinut permisul de conducere. Astfel, 56% dintre cei examinaţi în 2016 au trecut examenul pentru obţinerea permisul auto, comparativ cu 43% cât s-a înregistrat în anul 2015, când din cei 12.760 de candidaţi înscrişi doar 5.477 au obţinut carnetul de conducere, potrivit datelor prezentate de Instituţia Prefectului din judeţul Covasna, marţi, 31 ianuarie, într-o conferinţă de presă.
Tendinţă ascendentă se înregistrează şi în rândul certificatelor de înmatriculare eliberate (8.790 în 2016 comparativ cu 7.622 în 2015), dar şi în rândul radierilor din circulaţie a maşinilor (de la 2.319 la 2.751).
„Lucrurile s-au îmbunătăţit într-o manieră radicală”
„Într-adevăr s-a simţit o ameliorare considerabilă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Chiar dacă dimineaţa o să vedeţi un grup masiv care aşteaptă să fie examinaţi la proba teoretică, în două ore şi jumătate cel mult aceştia încheie. Am crescut şi capacitatea logistică pentru mai multe posibilităţi de examinare şi acum chiar nu mai e această problemă de aşteptare. De asemenea, programările pentru proba practică, ce în cursul anului 2015 ajungeau la 3 – 4 luni de aşteptare, acum durează cel mult o lună, în funcţie de categoria la care se face examinarea”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Covasna a fost implicat anul trecut într-un scandal de mită şi favoruri sexuale. În prezent, un singur angajat este pus la dispoziţie şi se mai află în instanţă cu dosar. Numărul angajaţilor în acest serviciu a ajuns la 11 şi au fost aprobate încă 2 posturi, care vor fi ocupate cel mai probabil până la finalul anului.
„Problemele de integritate şi penale pe care unii dintre lucrători le-au avut au afectat activitatea serviciului. Nu pot să nu constat că după ce s-a schimbat conducerea acestui serviciu lucrurile s-au îmbunătăţit într-o manieră radicală. Probabil că şi conducerea instituţiei a manifestat un interes sporit pentru rezolvarea situaţiei, care într-adevăr devenise critică. Toate acestea au contribuit la îmbunătăţirea activităţii, ba mai bine zis la normalizarea activităţii pentru că eu cred că aşa e normal”, a spus prefectul judeţului Covasna.
Autorităţile locale se aşteaptă ca cifrele să înregistreze în continuare creşteri, mai ales de la 1 februarie când intră în vigoare legile privind eliminarea sau reducerea mai multor taxe, printre care şi taxa de mediu la înmatriculări de maşini, taxa de examinare la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere, taxa de înmatriculare pentru vehicule, taxa de autorizaţie de circulaţie pentru probe şi cea pentru circulaţie provizorie, taxa pentru furnizare date şi altele.